Obavijesti

News

Komentari 217

Roditelji ispisali iz škole 140 djece jer odlaze iz Hrvatske...

Roditelji ispisali iz škole 140 djece jer odlaze iz Hrvatske...
1

Egzodus učenika: I ove godine učenici napuštaju slavonske škole zbog toga što im očevi i majke idu na rad u Irsku i druge zemlje. Slavonski učitelji upozoravaju da trend ispisivaja raste

VIDEO

Školsko zvono na području Brodsko-posavske županije zvonilo je i na početku ove školske godine manjem broju osnovnoškolaca. Unatoč tome što je u 11 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Slavonski Brod upisano 55 više prvašića nego godinu prije, ipak trend upisa djece i dalje je negativan.

Iz gradskih i prigradskih škola ispisalo se 69 učenika koji otišli s roditeljima u inozemstvo, na razini županije taj je broj dvostruko veći. Djeca odlaze sa svojim roditeljima, koji su egzistenciju za sebe i svoju obitelj odlučili potražiti u nekoj zapadnoeuropskoj zemlji. Prošle godine se također ispisalo oko 140 djece zbog istog razloga. Očekuje se da će sljedećih godina odlaziti još više djece jer se broj iseljenih stalno povećava, s obzirom na to da je za Hrvate otvorena top destinacija, Irska. Podatak je zabrinjavajući i alarmantan.

- Naše školstvo je i onako u teškoj situaciji, godišnje gubimo desetak i više razreda jer se svake školske godine upiše manje od 250 do 300 učenika. Shvaćam ljude koji odlaze za boljim životom, na što ih je natjerala gospodarska situacija, ali oni i njihova djeca odlaze zauvijek – rekla je Anica Vukašinović, v.d. pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u županiji Brodsko-posavskoj. Ravnatelji škola na području grada Slavonskog Broda potvrđuju da razlog odlaska većine učenika leži u odluci njihovih roditelja da potraže bolji život u inozemstvu, pa tako i Snježana Vinarić, ravnateljica OŠ Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu, iz koje su roditelji u 2015. godini ispisali skoro jedan cijeli razred.

- Trend ispisivanja se nastavlja, do sada se ispisalo šest učenika i u najavi je još troje, bojim se da na tome neće stati. Žalosno je to, ali ljudi imaju pravo tražiti bolji život za sebe i svoju djecu - rekla je ravnateljica. Bez obzira na obrazovanje koje imaju roditelji djece, oni nisu u ravnopravnom položaju kada dođu raditi u stranu zemlju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tako će ti visokoškolovani i srednjoškolski obrazovani prati suđe i peći hamburgere te starcima mijenjati pelene. Ne treba vani nitko te naše silne pameti osim časnih iznimki, poneki doktor ili informatičar i tu i tamo koji inženjer, sretnik, genijalac – rekao nam je jedan od roditelja.

Neki smatraju da broj od 140 djece nije potpun, da je on daleko veći, kao i to da ima velik broj onih koji su otišli raditi u inozemstvo kako bi stvorili preduvjete da mogu odvesti cijelu svoju obitelj, što će učiniti sljedeće godine.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor