Obavijesti

News

Komentari 47

Roosevelt je mijenjao djevojke, a Eleonor mu je to tolerirala...

Roosevelt je mijenjao djevojke, a Eleonor mu je to tolerirala...
1

Američki predsjednik Roosevelt bio je veliki ljubitelj žena, pogotovo prije nego što je završio u invalidskim kolicima. Kad mu je žena našla pisma upućena ljubavnici najprije se htjela razvesti...

VIDEO

Franklin Delano Roosevelt, predsjednik SAD-a koji je četiri puta izabran za predsjednika imao više ljubavnica tijekom braka sa suprugom Eleanor. 

Njegova najpoznatija ljubavnica bila je devet godina mlađa Lucy Page Mercer s kojom je ljubavnu vezu održavao do kraja života. Za nju je bio jako emotivno vezan, a veza je započela 1914. kad je 23- godišnja Lucy došla raditi kao tajnica za njegovu suprugu Eleonor. Žena mu je za tu vezu saznala tek 1918. kada je pronašla poruke koje su ljubavnici razmjenjivali.

Šokirana Eleonor nije mogla vjerovati da je njezin suprug tako nešto napravio. Njihova ljubavna priča počela je 15 godina ranije kad se unatoč protivljenju autoritativne majke Franklin odlučio vezati za sramežljivu i nježnu djevojku iz ugledne njujorške aristokratske obitelji. Oni su bili i daleki rođaci,i a njegova majka Sara se jako protivila braku svog sina sa tom 'stidljivom djevojkom obična izgleda'. Par se usprkos prigovorima vjenčao 17. ožujka 1905. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svekrva je sve kontrolirala

Kao svadbeni dar Sara je svom sinu jedincu i njegovoj mladoj ženi dala sagraditi veliku kuću na Upper East Sideu na Manhattanu, te ju je sama uredila i namjestila. Ono što mladi bračni par nije znao, kada je prihvatio njenu velikodušnu ponudu, je da je posesivna Sara Delano Roosevelt kupila i kuću odmah do te  a koja je bila povezana vratima na svakom katu.

Tako je u prvim godinama braka Eleanor je živjela u sjeni svoje svekrve koja je doslovno upravljala njihovim životima. Ona je donosila sve odluke vezane za kuću i odgoj njihove djece, a Eleanor nije imala pravo glasa. Franklin i Eleonor u braku su dobili šestero djece.
Životom bračnog para tako je dominirala Franklinova majka, a on se nije miješao u vođenje kućnih poslova ili u odgoj djece.

Dugo je tijekom njihova braka Eleanor bila 'samo' Franklinova supruga, no kad je saznala za njegovu izvanbračnu aferu s Lucy Mercer to je bila prijelomna točka u njihovom braku. Od tog trenutka Eleonor je odlučila je početi raditi u svoju korist.  

Počela je djelovati kao aktivistica, prvenstveno za prava žena, a potom i kao aktivistica protiv rasne segregacije.. Postala je članica Lige ženskih glasača i Ženske unije trgovačkih liga. Počinje politički raditi u Franklinovu korist. 

Obećao je vjernost

Htjela se ona nakon saznanja da je muž vara i razvesti, htio je to i Franklin, ali se razvodu  protivila Franklinova majka. Ona se znala da bi to moglo uništiti Franklinovu političku karijeru. Čak mu je zaprijetila da će mu uskratiti obiteljsko bogatstvo odnosno da će ga doslovno ostaviti bez dolara. Franklin je obećao Eleonor da s Lucy više neće komunicirati, no to je obećanje prekršio .Zatražila je i da više nikad ne dijele krevet. Tog dijela dogovora se pridržavao.

Tajna je služba za Rooseveltovu ljubavnicu imala čak i kodno ime 'Gospođa Johnson'. Postojanje ove veze podržavala je i njegova kćerka Anna a to dokazuju pisma koje su njih dvije razmjenjivale.
Vjerovalo se doduše da je ta veza prekinuta jer se Lucy 1920. godine udala za 30 godina starijeg bogataša udovca Winthropa Rutherfurda. No, ni brak ni obećanje da se više neće viđati s Franklinom je nije spriječilo da to i dalje čini. Ni kad je 1921. godine obolio od dječje paralize i završio u invalidskim kolicima nije ga ostavila.

Par je pred kraj Rooseveltova života bio toliko blizak, da je Lucy bila s njim u trenutku smrti u travnju 1945. Naime, tijekom odmora u Warm Springsu Roosevelt je doživio teško krvarenje u mozgu, pao je u komu, a ubrzo i preminuo.

Lucy je umrla od leukemije tri godine nakon voljenog Franklina

Djeca su bila svjesna očevih avantura

Američka javnost je doznala za nestašluke omiljenog predsjednika tek 1960-ih. Njegov je sin Elliott, jednom prilikom rekao da je njegov otac 20 godina održavao ljubavnu vezu i sa svojom tajnicom Marguerite 'Missy' Le Hand, napisala je Grace Tully, predsjednikova posljednja tajnica, u svojim memoarima. Drugi sin, James, izjavio je da postoji realna mogućnost da ljubavni odnos postojao između njegovog oca i švedske princeze Marthe kad je sa suprugom boravila u Bijeloj kući za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Bio je u vezi i sa svojom daljnjom rođakinjom Margaret "Daisy" Suckley, kao i sa Dorothy Schiff koja je godinama radila za New York Times

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti