Obavijesti

News

Komentari 170

S. Koreja: Krene li SAD u vojnu akciju, to će značiti totalni rat

S. Koreja: Krene li SAD u vojnu akciju, to će značiti totalni rat
1

Sjeverna Koreja će nastaviti redovito vršiti pokuse s projektilima, a bilo kakva vojna akcija Sjedinjenih Država protiv toga će izazvati "totalni rat", rekao je visoki sjevernokorejski dužnosnik

VIDEO

Sjeverna Koreja će nastaviti redovito vršiti pokuse s projektilima a bilo kakva vojna akcija Sjedinjenih Država protiv toga će izazvati "totalni rat", rekao je u ponedjeljak visoki sjevernokorejski dužnosnik BBC-ju.

Sjeverna Koreja je izvela nekoliko pokusa s projektilima i nuklearnih testova prkoseći UN-ovim sankcijama i kaže da je razvila projektil koji može dosegnuti kopno SAD-a. Njezin najnoviji pokus s projektilom propao je nekoliko sekunda nakon lansiranja.

Američki potpredsjednik Mike Pence upozorio je Sjevernu Koreju u ponedjeljak kako su nedavni američki udari u Siriji, jednom od rijetkih bliskih saveznica Pyongyanga, te u Afganistanu pokazali da ne bi trebalo iskušavati odlučnost predsjednika Donalda Trumpa kao ni američku vojnu moć. 

"Provodit ćemo još pokusa s projektilima na tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj bazi", naveo je BBC riječi pomoćnika ministra vanjskih poslova Han Song-Ryola u intervjuu, prenosi Reuters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ako SAD bude dovoljno nepromišljen da upotrijebi vojna sredstva to bi značilo od samog tog dana totalni rat".

Sjevernokorejski državni mediji prošli tjedan su nagovijestili nuklearni napad na Sjedinjene Države na bilo kakav znak američke agresije, ali Bijela kuća je rekla kako nema dokaza da posjeduje takve mogućnosti.

BBC je izvijestio kako je Han isto tako rekao da Sjeverna Koreja vjeruje da je nuklearno oružje štiti od prijetnje vojnom akcijom Sjedinjenih Država.

Drugi sjevernokorejski dužnosnik upozorio je kako je Sjeverna Koreja spremna odgovoriti na "svaku vrstu rata" koju pokrenu Sjedinjene Države, javlja France Presse.

"Ukoliko se Sjedinjene Države usude pokrenuti vojnu akciju, Demokratska Narodna Republika Sjeverna Koreja je spremna reagirati na bilo koju vrstu rata koju žele Sjedinjene Države", rekao je zamjenik veleposlanika Sjeverne Koreje u UN-u Kim in Ryong.

"Sjeverna Koreja je poduzela legitimne obrambene mjere nakon prijetnje američkom vojnom akcijom", naglasio je Kim In Ryong.

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak savjetovao sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-Unu da se ponaša kako treba.

Trump je prošlog tjedna najavio slanje nosača zrakoplova Carl Vinson prema korejskom poluotoku, a nekoliko dana kasnije je spominjao "armadu" podmornica.

"Ta odluka pokazuje da su opasne inicijative Sjedinjenih Država o invaziji na Sjevernu Koreju ušle u ozbiljnu fazu", rekao je zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika i dodao da će Pyongyang smatrati Sjedinjene Države "u potpunosti odgovornima za katastrofalne posljedice izazvane njihovim skandaloznima akcijama".

Američki državni tajnik Rex Tillerson će sljedećeg tjedna predsjedati izvanrednim sastankom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Sjevernoj Koreji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!