Obavijesti

News

Komentari 3

S tri godine govore engleski, a pogreške ih nimalo ne smetaju

S tri godine govore engleski, a pogreške ih nimalo ne smetaju
1

Vrtić postoji već četvrt stoljeća. Ono što ga čini posebnim jest što se cjelokupni rad, usmjeren na rast i razvoj, poštivanje i uvažavanje individualnih potreba

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

U našem vrtiću djeca za sve što rade koriste engleski jezik. Pjevaju, igraju se, pričaju na engleskom i to im nije teško. Kazale su nam to odgojiteljice Dječjeg vrtića Maza na Marinićima u Rijeci.

Vrtić postoji već četvrt stoljeća. Ono što ga čini posebnim jest što se cjelokupni rad, usmjeren na rast i razvoj, poštivanje i uvažavanje individualnih potreba svakoga djeteta, provodi na engleskom jeziku. Nakon dvogodišnjih priprema i obuka odgojiteljica, koje rade uz pratnju stručnih suradnika, profesora engleskog jezika i pedagoga, poseban cjelodnevni integrirani program uveden je ove pedagoške godine.

- Iz prijašnjeg iskustva uvidjeli smo kako djeca u ranoj dobi mogu izuzetno dobro paralelno upijati od dva do tri jezika jer im je u toj dobi mozak neopterećen te uče bolje, slušajući, oponašajući, ponavljajući. Oni ne razmišljaju o pogreškama i ispravnosti rečenog već ga svakodnevno usvajaju kroz igru i niz unaprijed planiranih aktivnosti i situacija. Sve to potaknulo nas je uvesti cjelodnevni program na engleskom jeziku s ciljem da u dobi od treće godine pa do polaska u školu približimo strani jezik ne namećući isti u određeni period dana ili ograničavajući vrijeme trajanja - objašnjava ravnateljica Zvjezdana Balen Vuglać.

Kao dopunu glavnom cjelovitom programu djelatnici vrtića odabrali su projekt Say hello to the world, koji djeci nudi široki spektar zanimljivog sadržaja kroz koji ih uz usavršavanje stranog jezika ujedno upoznaje s drugim kulturama i običajima, a pri čemu usvajaju pozitivne vrijednosti, toleranciju i otvorenost prema ostatku svijeta.

- Projekt nam je omogućio komunikaciju s djecom diljem svijeta. Na nama odraslima je samo da ih usmjeravamo pravim putem i potičemo na ispravan, moralan način promišljanja i iskorištavanja ponuđenog - ističe Ivona Vukelić.

Sudjelovanjem u ovom projektu djelatnici vrtića imali su priliku prikazati svoj primjer dobre prakse mentorima i osnivačima samog projekta te je njihov rad, pod nazivom Današnjoj djeci ni nebo nije granica, na Međunarodnoj konferenciji održanoj u veljači u Zagrebu, izabran kao jedan od deset najboljih na međunarodnoj razini. Vrtić također koristi interaktivne edukativne video i audiomaterijale koji djeci pružaju autentični kontakt s izvornim govornicima engleskog jezika.

- Ovaj program omogućava korištenje rekvizita, poput lutki kojima se djeca obraćaju na engleskom jeziku, te videoklipova, edukativnih pjesama, memorijskih kartica, radnih lista. Na taj način djeci približavamo strani jezik na njima pristupačan i zanimljiv način, koji pobuđuje još veću motivaciju. Svako dijete dobije svoju knjigu i radnu listu, DVD i CD, koje nose svojim kućama, a na taj način se i roditeljima omogućuje praćenje napretka vlastitog djeteta.

Cijeli naš stručni tim prihvaća ovaj program kao velik izazov te se svakodnevno usavršavamo, istražujemo, nadopunjujemo naša znanja i izmjenjujemo iskustva kako bi djeci mogli pružiti još više te prenijeti kvalitetnije znanje i iskustvo kroz svakodnevne životne situacije i dječju igru kao sastavni i nezamjenjivi dio njihova sazrijevanja - zaključuju odgojiteljice Sandra Repeša i Tea Abramović te prof. engleskoga Gabrijela Tomašević.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa