Obavijesti

News

Komentari 111

Sa 107 godina najstarija je u zemlji: 'Tajna su rakija i pršut'

Sa 107 godina najstarija je  u zemlji: 'Tajna su rakija i pršut'
3

Katarina Pucić iz Istre rođena je 1909. godine. Svoju dugovječnost, kaže, može zahvaliti teškom radu, hrani i umjerenosti. Najviše uživa u pršutu i siru, a liječniku ne ide

VIDEO

Još da si nađem kakvog mladića deset godina starijeg bilo bi dobro, našalila se Katarina Pucić iz Žagrića kraj Žminja. Proslavila je 107. rođendan u krugu svoje obitelji koja ju mazi, pazi i tetoši.

Pokazuje nam trajnu osobnu iskaznicu, i to iz doba Jugoslavije koju, rekli su njezini ukućani, još koristi. Rođena je 19. travnja 1909. godine, a rodila je tri sina koji su, kao i ona, živi i zdravi. Sin Franjo (85) sa suprugom Marijom živi s njom.

- U Rijeci živi brat Jože (84), dok u Matuljima živi najmlađi brat Romano (82) - rekao nam je sin Franjo koji obožava svoju majku. Katarina ima četiri unuka, devet praunuka i četiri prapraunuka.

- Bog me je zaboravio sigurno.Slabije vidim i čujem, ali se ne žalim - kaže nam ova baka kojoj je suprug preminuo 1996. godine, i to u dobi od 95 godina. Iako slabije vidi i čuje, odličnog je mentalnog zdravlja. Iz sela Mrkoči kraj Gračišća došla je u Žagriće kraj Žminja kad se udala za Ivana Pucića 1929. godine i od tada nije mijenjala adresu.
Iako ne hoda jer su joj se, kako kaže Franjo, koljena “istrošila”, voli biti u društvu prijatelja i obitelji. Kavu je prestala piti sa 105.

- Pije tablete za tlak i ponekad one za vodu. Iako ima tek pokoji zub, voli jesti pršut i sir, a jednom smo joj za obrok dali Čokolino misleći da će joj se svidjeti. Vratila nam ga je i rekla da mi to pojedemo, da je to za djecu i da ona to neće - kaže nevjesta Marija. Kata se, pripovijeda, diže oko 8 sati, doručkuje i voli biti u svojem krevetu. Ruča oko podne što joj djeca pripreme, pa opet jede oko 16 sati.

Zadnji obrok u danu pojede oko 20 sati, i to rižu na mlijeku, pire ili kuhani krumpir. Voli jesti i domaću pancetu.

- Volim jesti sve, domaćeg pršuta, sira, njoke, pljukance, maneštru, jotu, kobasice... Slatko ne volim jer mi smeta - pripovijeda nam Katarina.

Majci govori 'vi'

Kao mlada bavila se poljoprivredom. Kopala je, sadila i sijala, prela i plela. Sjeća se i svih vladavina od Austrije, preko Italije, pa do Tita i Jugoslavije.

- Vidjela sam Tita i mahala mu dok je prolazio u povorci. Bilo je to u Puli. Mahala sam mu kao i svi te mi je bilo milo oko srca. On je bio pravi. Volio je djecu i starije ljude te su to bila lijepa vremena. Sjećam se i da smo uvijek rado slavili 1. maj uz fažol dok je bio živ. Slavili smo ga u Žminju te je uvijek bilo veselo i puno ljudi - prisjetila se s osmijehom Katarina.

Tajna njezine dugovječnosti. priznaje, leži u umjerenosti, teškom radu i domaćoj hrani.

- Uvijek pijem pola vode s pola domaćeg octa. Voljela sam nekad popiti i malo vina - kaže nam ova superbaka. Sin kaže da se ujutro voli malo namazati domaćom rakijom po licu te joj to godi i miriše. Majci cijeli život govori “Vi” jer su ga tako naučili od djetinjstva. Za njega Katarina ima samo riječi hvale.

- Pravi je. Nosi me, spušta i diže, voli me i baš je dobar - rekla je i obećala da ćemo se vidjeti za njezin 108. rođendan. Općenito je dobrog zdravlja, a njezina liječnica posjećuje je, kažu ukućani, svakih dva mjeseca. Katarina je, kako priča Marija, s kojom ova superbaka živi, imala tri sestre i jednog brata, ali su umrli. Posljednja sestra koja je živjela u Puli umrla je u 100. godini tako da su, kaže Marija, svi imali “dobar gen”. Nona Katarina, sjedeći u dnevnom boravku, ima samo riječi hvale za sina i njegovu suprugu, koji o njoj brižno skrbe.

- Svi me u kući paze i maze, imam sve što mi treba. Imam dobro za pojesti, a za to se brine moja Marija. Sin me isto dobro čuva. Marija mi skuha sve što poželim. Eto, danas mi kuha domaću paštu, lazanje s bakalarom. To jako volim. Miriše i domaći kruh, pa ću i njega malo probati - hvalila nam je u subotu Katarina snahu.

Svi u selu znaju za najstariju stanovnicu i svi je vole. Marija kaže da se mještani čude njezinu zdravlju, optimizmu i dobrom držanju za svoje godine.

- Stalno me pitaju čime je hranim, što joj kuham kad je tako zdrava. Samo domaće. Kažu da ima lijepo lice za svoje godine i da se vidi da je svi pazimo. Volimo je, kako i ne bismo kad nam je dobra. Nikad nije bila zahtjevna, a krevet je spremala sama do prije sedam godina. Tada više nije mogla te sam i taj posao preuzela na sebe - govori Marija koja već 56 godina živi s Katarinom. Iako superbaka ima problema s vidom i sluhom, još dobro pamti pa se gotovo do u detalje sjeća svojeg djetinjstva. No o njemu ne želi baš puno govoriti.

Imala samo jednu operaciju

- Tada smo bili bosi, a danas je puno lakše. Nekad sam kopala, orala, sadila... Ništa mi nije bilo teško. Moj muž je bio isto jako dobar i sve bi dao za djecu.

Umro je od starosti - prisjetila se nona Katarina. Njezin sin, pak, tvrdi kako nikad u životu nije bila ozbiljnije bolesna, imala je tek jednu operaciju, i to je sve. Dok je bila mlada, voljela je, kažu ukućani, plesati i pjevati, a veselja i danas u njihovoj kući ne nedostaje.

- Važan je mir u kući, ali i dobro raspoloženje ukućana. Smijeha kod nas ne nedostaje, a sloga je na prvome mjestu, jedino se tako može naprijed. Treba imati razumijevanja i poštovanja za starije ljude - rekla je Marija.

TEHNOLOGIJA

Godinu dana nakon njezina rođenja izumljena je perilica za pranje rublja. Svjedočila je počecima televizora, penicilina

RAT

Imala je pet godina kada je Gavrilo Princip ubio Franju Ferdinanda.

REŽIMI

S devet godina doživjela je raskid veza Hrvatske s Mađarskom nakon 1. svjetskog rata.

SISTEMI

Doživjela je Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca te NDH. Slijedile su Jugoslavija, neovisna Hrvatska i ulazak u Europsku uniju.

VLADARI

Za njezina života državu su vodili Ante Pavelić i Josip Broz Tito. O Josipu Brozu, kojemu je mahala, Katarina govori s puno poštovanja. 

18 PREDSJEDNIKA

Samo pet dana prije njezina rođenja Theodore Roosevelt postao je 26. američki predsjednik. Doživjela je i 44. predsjednika Baracka Obamu.

NADŽIVJELA JE PET KRALJEVA

Godinu dana nakon Katarine rođena je blažena Majka Tereza, časna sestra albanskog podrijetla. Iako je mlađa, Katarina ju je nadživjela.

Doživjela je pet vladara Ujedinjenog Kraljevstva od 1910. Godine 1952. na tron dolazi Elizabeta II. Ima 91 godinu, a na vlasti je 64 godine. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa