Obavijesti

News

Komentari 5

SAD: S. Arabiji nije u interesu destabiliziranje gospodarstva

SAD: S.  Arabiji nije u interesu destabiliziranje gospodarstva
1

Uvjereni su da S. Arabija neće ispuniti prijetnje o prodaji imovine u SAD-u ako Kongres usvoji zakon kojim bi ih se proglasilo odgovornim za ulogu u terorističkim napadima 2001.

VIDEO

Bijela je kuća u ponedjeljak poručila kako je uvjerena da Saudijska Arabija neće ispuniti svoje prijetnje o prodaji imovine u SAD-u ako Kongres usvoji zakon kojim bi se kraljevstvo proglasilo odgovornim za ulogu u terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001.

New York Times je u petak izvijestio da je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir kazao zastupnicima američkog kongresa da će zemlja biti prisiljena prodati svoju imovinu u SAD-u vrijednu do 750 milijarda dolara u kojoj su i američke državne obveznice kao odgovor na izglasavanje zakona. 

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest kazao je da predsjednik Barack Obama ne podupire taj zakon te ga neće potpisati. Zakonom bi se omogućila tužba protiv saudijskih vlasti pred američkim sudom za ulogu u napadima 11. rujna.

"Uvjeren sam da Saudijci prepoznaju kao i mi zajedničke interese u očuvanju stabilnosti globalnog financijskog sustava", kazao je Earnest novinarima.

Obama, koji kasnije ovoga tjedna putuje u Saudijsku Arabiju, kaže kako se protivi zakonu zbog toga što izlaže SAD tužbama državljana drugih zemalja.

"Ukoliko otvorimo mogućnost da pojedinci u SAD-u mogu tužiti druge vlade tada otvaramo i mogućnost da pojedinci tuže SAD u drugim državama", kazao je Obama u intervjuu za CBS u ponedjeljak.

Većina od 19 napadača 11. rujna 2001. bili su državljani Saudijske Arabije koji su oteli četiri zrakoplova i pogodili njujorške blizance i zgradu Pentagona u Washingtonu a jedan se srušio u Pennsylvaniji kada su putnici pokušali omesti otmicu.

Američka istraga do sada nije pokazala umiješanost niti potporu saudijske vlade u te terorističke napade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.