Obavijesti

News

Komentari 157

Sauchi je teško pala prva noć u Remetincu: "Nije mu lako..."

Sauchi je teško pala prva noć u Remetincu:  "Nije mu lako..."

Kratka istraga: Tomislava Sauchu pritvorili su kako ne bi mogao utjecati na svjedoke. Kako je njih tek sedam, obrana očekuje da će brzo izaći

VIDEO

Nije mu lako, ali drži se prilično dobro s obzirom na situaciju. Definitivno ga je sve to iznenadilo jer nije očekivao da će ga pritvoriti, kazala nam je u subotu Aleksandra Horvat, odvjetnica Tomislava Sauche.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:19

On je u petak navečer završio u zatvoru u zagrebačkom Remetincu kako ne bi utjecao na svjedoke u istrazi u kojoj ga terete da je na lažnim putnim nalozima za dnevnice izvukao 540.000 kuna i 1360 eura. Svjedoka je, doznajemo, tek sedam te obrana vjeruje da će ih Uskok brzo ispitati te da će se bivši šef kabineta Vlade Zorana Milanovića brzo naći na slobodi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:49

Brani ga supruga

Njegova odvjetnica, kao ni Sauchina supruga Ivana, koja također sudjeluje u obrani, nisu ga još uspjele posjetiti u Remetincu.

- Planiramo ga posjetiti u ponedjeljak i onda ćemo biti pametniji - rekla je Horvat. Ponovila je da se Saucha aktivno branio i iznosio obranu te da je svoje tvrdnje dobro argumentirao. Svjestan je i da istražitelji samo rade svoj posao te je i dalje uvjeren da će dokazati svoju nevinost.

Njegovo uhićenje i pritvaranje izazvalo je pravu pomutnju među SDP-ovcima. Razgovarali smo jučer s više sugovornika upućenih u odnose unutar SDP-a i nije im jasno da bi se on uopće usudio tako nešto napraviti u srcu Vlade u zadnjoj godini mandata.

Tvrdi da je nevin

- On ima novca, zašto bi mu trebao taj novac? Istina je i da ima nekih privatnih problema, ali oni su takve naravi da nisu vezani za novac niti ih se novcem može riješiti - kazao nam je sugovornik.

Svi su ga doživljavali kao čovjeka koji je “drhtao” od Zorana Milanovića i koji je bivšeg šefa Vlade doživljavao gotovo kao božanstvo te ne mogu vjerovati da bi on tako nešto učinio na svoju ruku i za sebe.

- On se doživljavao kao Zokijev gromobran i čuvar kapije koji će braniti šefa na bilo koji način i davao je dojam da bi za njega dao i svoj život. S druge strane, Milanović ga se vrlo brzo i na jedan ružan način u dvije rečenice odrekao - nastavlja naš sugovornik aludirajući na izjavu Zorana Milanovića nakon uhićenja da je riječ o “narkomanskom modusu” i da se “to netko dočepao apoteke i nije se skidao s lijekova”.

Na svakom od tih putnih naloga bila su po četiri potpisa, uz Sauchin, bio je tu potpis šefa računovodstva, osobe koja putuje, te likvidatora.

Avansi za dnevnice i ostale troškove isplaćivali su se unaprijed “na ruke”, a nakon putovanja svaki se nalog morao “zatvoriti”, odnosno priložiti račune za troškove, ukoliko ih je bilo i vratiti višak novca.

- Kako je bilo tko mogao misliti da će samo zamračiti novac i da to nitko neće primijetiti? Zar je doista bio toliko glup da je mislio da mu to tako može proći - nastavlja naš sugovornik.

Sauchu terete da je lažirao naloge od studenog 2013. do siječnja 2016. te da je samo u 2015. godini za putne naloge “zamračio” oko 300.000 kuna.

Afera s ministricom

Te iste godine zbog afere s putnim nalozima i trošenjem novca ministarstva, ostavku je morala dati tadašnja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Samo bi lud čovjek, smatraju upućeni, nakon jedne takve afere išao muljati s putnim nalozima.

- On je Zokin zlatni dečko. Sigurno će mu Remetinec teže pasti nego, primjerice Mamiću ili Bandiću. Ako je doista nevin, zašto nije tražio poligraf? Zašto ga brani supruga? - pitaju se.

Gdje je novac?

Ne pokušavajući ga opravdati, kažu da je možda u studenom 2013. shvatio da mu je u proračunu ostalo previše novca za putovanja te ih je krenuo intenzivno trošiti kako bi mogao isti ili veći iznos planirati i dobiti iz proračuna za sljedeću godinu. Ključno je pitanje, smatraju, gdje je novac i, ako ga je doista on uzeo, na što ga je potrošio te je li Milanović znao šta radi. 

Grafolog tvrdi: Rukopis je njegov

Sauchin rukopis nalazi se na velikoj većini spornih putnih naloga. Izmišljena putovanja trajala su 10-ak dana i stajala do 15.000 kuna.

Zbog utjecaja na svjedoke

Iz odvjetničkog ureda dopratili su ga kod suca istrage, a potom u Remetinec gdje će ostati narednih mjesec dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava