Obavijesti

News

Komentari 238

SDP pobjeđuje na sjeveru, dok Most jedva prelazi izborni prag

SDP pobjeđuje na sjeveru, dok Most jedva prelazi izborni prag
1

Na sjeveru Hrvatske na nove izbore želi čak 63,4 posto građana, manje od 15 posto tome se protivi, a gotovo 22 posto je neodlučno, pokazuju rezultati RTL-ove ankete

VIDEO

Na sjeveru Hrvatske na nove izbore želi čak 63,4 posto građana, manje od 15 posto tome se protivi, a gotovo 22 posto je neodlučno. Pokazuju to rezultati ankete za III. izbornu jedinicu (Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) koju je Promocija plus provela za RTL.

Više od polovice na birališta žele - što prije. Opcije su i rujan, kasna jesen, a samo 4 posto spremno je čekati do iduće godine.

Da su sada izbori, na sjeveru Hrvatske uvjerljivu pobjedu odnosi SDP sa 32,5 posto, slijedi HDZ, ali s gotovo dvostruko manjom potporom.

HNS, tradicionalno jak u ovoj jedinici ima deset posto, no u stopu ga prati Živi zid koji i ovdje ozbiljno upada igru. MOST jedva prelazi prag, a podsjetimo da je ovdje prije šest mjeseci za njih glasovalo gotovo 8 posto birača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U mandatima to izgleda ovako: SDP 7, HDZ 3, HNS-u 2, a Živom zidu i MOST-u po jedan mandat.

Blizu praga su i Reformisti, ali Radimir Čačić ne bi ušao u Sabor, baš kao ni laburisti. I zanimljivo da HRAST, koalicijski partner Domoljubne koalicije ne osvaja ni jedan posto, a znamo da je Vladislav Ilčić na temelju ove izborne jedinice postao zastupnik.

Još 12 posto ispitanika je neodlučno, no ukupni dojam i ovdje je da su velike stranke pokupile mandate svojih manjih partnera.

Političke karte sada bi se dosta drugačije posložile u odnosu na prošle izbore. SDP dobiva 7 mandata, dakle - 3 više. HDZ ostaje na istom, ali gube mandat HRAST-a s kojim su u koaliciji. HNS, koji je sa sada nepostojećom koalicijom Hrvatska raste izašao na izbore umjesto 3, ima 2 mandata. Živi zid ima siguran mandat, pa bi i Vladimira Palfi, zaručnica stranačkog čelnika Ivana Vilibora Sinčića po ovome ušla u Sabor. MOST-ov Robert Podolnjak, potpredsjednik Sabora, ponovno bi osvojio mandat, ali sa značajno manjom potporom. Mandat gube Laburisti, partneri SDP-a, baš kao i Reformisti Radimira Čačića, no on pleše oko praga, ima čak i granični dobitnički mandat.

Kad je riječ o biračima MOST-a, samo bi polovica ponovno za njih glasala, gotovo 11 posto prešlo je Živom zidu, SDP-u 6,5, a dio i HDZ-u, ali gotovo 25 posto još nije sigurno ili čak ne bi izašli na izbore.

U sabornici je sada 14-ero novih zastupnika. U IV. izbornoj jedinici pobjedu je odnio HDZ, u III. SDP koji je sada prešao u vodstvo. Nakon dvije obrađene jedinice, SDP ima 12 mandata, HDZ 9, a po dva zastupnika dobili su HNS i MOST, ali i Živi zid, dok jedan ide HDSSB-u.

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 238
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina