Obavijesti

News

Komentari 7

Šef HZZO-a Fedor Dorčić: Od 1. rujna uvodi se e- karton

Šef HZZO-a Fedor Dorčić: Od 1. rujna uvodi se e- karton
1

E-karton, pametne kartice s podacima o pacijentu, bit će puštene u probni rad 1. rujna, rekao je ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić te najavio punu informatizaciju zdravstvenog sustava u idućih godinu dana

VIDEO

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Fedor Dorčić najavio je punu informatizaciju zdravstvenog sustava u idućih godinu dana kakvu nema nijedna druga zemlja u Europi te uvođenje E- kartona.

Sve bolnice informatički će biti povezane s HZZO-om, uvest će se centralni kalendar naručivanja, kojim će se izbjeći sadašnja mogućnost dupliranja narudžbi jer će one biti vezane uz OIB pacijenta, rekao je Dorčić novinarima upitan za planove HZZO-a za iduće razdoblje nakon svečane primopredaje umjetnih pužnica u KBC-u Sestara milosrdnica.

U HZZO-u, kaže, izrađuju internetski portal na kojemu će svaki osiguranik, doktor primarne zdravstvene zaštite i bolnički liječnik imati uvid u liste čekanja i provesti narudžbu putem aplikacije. Plan je da novi sustav u punoj formi zaživi za 6 do 12 mjeseci. 

Osim e-kartona, postupno će biti pušteni u rad i mobilna aplikacija za naručivanje, e-uputnice, e-nalazi i e-fakture. "Kada zaokružimo cjelinu, među prvima u Europi imat ćemo jedan tako informatiziran zdravstveni sustav. Mislim da ga sada u takvom opsegu nema nitko", istaknuo je ravnatelj HZZO-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pacijente starije dobi, koji se ne služe internetom, naručivat će doktori primarne zdravstvene zaštite ili mlađi članovi obitelji.

Odgovarajući novinarski upit, ravnatelj HZZO-a ustvrdio je kako liste čekanja nisu u značajnom porastu u odnosu na proteklu godinu. "Imamo nešto više od 800 tisuća pregleda na čekanju, no u 80 posto slučajeva riječ je o narudžbama nakon izvršenog zahvata, dijagnostičke pretrage ili terapijskog postupka".

 Istaknuo je i da će HZZO na jesen nastaviti provoditi analizu poslovanja bolnica, koje su u prvih šest mjeseci ove godine napravile 270 milijuna kuna novih dugova.

"U prvih pet mjeseci ove godine imali smo porast dospjelih dugova bolnica za 50-ak milijuna kuna, no u lipnju, kao posljedica raznih aktivnosti, taj je trend zaustavljen", rekao je Dorčić te najavio  nastavak  racionalizacije poslovanja bolnica.

Najavio je i oštriju kontrolu bolovanja i potrošnje lijekova na recept, čija je potrošnja u stalnom porastu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.