Obavijesti

News

Komentari 172

Sijeku stabla zbog siromaštva: Napali lugare, došla i policija...

Hladno vrijeme i duga zima iz kuća su izvukli siromašnije koji odlaze u privatne i državne šume gdje sijeku i odvoze drva. Ako ih u krađi zateknu lugari, znaju ih i napasti...

VIDEO

Hladno vrijeme i duga zima iz kuća su izvukli siromašnije ljude koji sve češće odlaze u privatne i državne šume gdje sijeku i odvoze drva. Ako ih u krađi zateknu lugari, znaju ih i napasti kako bi izbjegli kazne.

Zadnje primjere policija je zabilježila u petak i subotu u mjestu Ćosine Laze južno od Požege. Radnici Šumarije Požega prijavili su prvo da im je netko posjekao nekoliko stabala hrasta i bukve. Šumarima je to bio znak na kojem mjestu trebaju dežurati. Tako su već u subotu u istoj šumi zatekli muškarca (58) i ženu (53). Kradljivac je motornom pilom posjekao bagreme, ispilio ih te utovario u prikolicu. Kad su do njih došli mještanin i radnica Hrvatskih šuma, počeli su ih vrijeđati. U pomoć im je došla policija te su paru ispisali kaznenu i prekršajne prijave.

Nekoliko sati poslije patrola je u istom mjestu zaustavila 48-godišnjaka koji je u prikolici vozio drva. Nije imao nikakve papire te je priznao da ih je kupio bez računa. Policajci su u 2016. najviše takvih prijava dobili u Ličko-senjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Isto su nam potvrdili iz Hrvatskih šuma gdje su primijetili da se najviše krade u područjima gdje je standard života niži.

- Počinitelji su uglavnom lošijeg imovinskog stanja, bez zaposlenja i slično, tako da su mnogi od počinitelja osobe koje to rade iz nužde, odnosno kradu ogrjev za vlastite potrebe - kažu iz Hrvatskih šuma. Profesionalni kradljivci pak kradu puno češće i jako paze da šteta ne prelazi 2000 kuna. Tako, ako ih i uhvate, dobiju manju kaznu. Neslužbeno doznajemo da većina takvih kradljivaca redovito ponavlja nedjela.

U Petrinji je tako početkom veljače šumar zatekao dva muškarca nakon što su ispilili bukvu i kesten. Nekima ne smeta što je šuma zaštićena. Tako su krajem prosinca policajci priveli 33-godišnjaka i 44-godišnjaka koji su krali iz Parka prirode Lonjsko polje. Sumnjiče ih da su ukrali 64 stabla graba, bukve i hrasta. No puno je više primjera gdje ih nikad ne nađu. Tako je lopov prošle zime kraj Sunje posjekao 100 hrastova, a drugi je kraj Slunja ukrao hrastove vrijedne oko 40.000 kuna. Jedan od najvećih slučajeva šumske krađe razriješila je 2015. policija iz Orahovice.

Uhitili su 32-godišnjaka koji je, najvjerojatnije uz poomoć drugih, srušio 50 hrastova i sedam jasenova starosti oko 100 godina. Šteta je bila viša od 800.000 kuna, a trupci su završili na crnom tržištu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.