Obavijesti

News

Komentari 78

Sindikati očekivali sastanak s premijerom, a stiglo im pismo

Sindikati očekivali sastanak s premijerom, a stiglo im pismo
5

Na prvi sastanak pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, premijera i pregovaračkog odbora Vlade, došao je samo predstavnik iz ministarstva kulture

VIDEO

Na prvi sastanak pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, premijera Oreškovića i pregovaračkog odbora Vlade koji se trebao održati u 9.30 sati u Sindikalnom domu došao je samo jedan predstavnik iz ministarstva kulture, a i  on je brzo otišao kad je vidi da nema nikog drugog.

Na dnevnom redu današnjeg sastanka  trebalo je biti 'upoznavanje predsjednika Vlade s dimenzijom problema i veličinom obaveza Vlade RH prema Izmjenama i dopunama Dodatka Sporazuma o osnovici', 'Usvajanje Protokola' te 'Pitanje datuma početka primjene Sporazuma'.

'Vlada je pokazala snažnu želju za konstruktivnim dijalogom'

Međutim, uoči sastanka iz Vlade je sindikatima upućeno pismo koje je potpisao potpredsjednik Vlade Božo Petrov, a javlja Dnevnik.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U pismu stoji kako je Vlada pokazala želju za konstruktivnim socijalnim dijalogom te je prihvatila i pojačala suradnju sa sindikatima 'kao najvažnijim parterima'.

"Slijedom Vašeg poziva na 1. pregovarački sastanak Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi i Pregovaračkog odbora Vlade RH, koji bi se održao u ponedjeljak, 18. travnja 2016. godine u 9.30 u sindikalnom domu, Florijana Andrašeca 18a. Zagreb, a na koji ste pozvali i predsjednika Vlade RH odgovaramo Vam kako slijedi.

Vlada Republike Hrvatske od samog je početka svoga djelovanja pokazala snažnu želju za konstruktivnim socijalnim dijalogom te je prihvatila i pojačala suradnju s predstavnicima sindikata kao najvažnijim partnerima, i to ne samo u pogledu provođenja i djelovanja u okviru sadašnjeg stanja, već i u pogledu zajedničkog i suradnog djelovanja u stvaranju novog i održivog okruženja radi čega jc nužno potrebno provesti reforme i u javnom sektoru.

Ova je Vlada svjesna važnosti zajedničkog i konstruktivnog djelovanja Vlade i svih onih dionika koje čine i djeluju u javnom sektoru te, stoga, i vrednuje i spremna je ulagati u socijalni dijalog radi ostvarenja napora u poboljšanju stanja u javnom sektoru.

Jednako tako, svjesni smo težine ekonomske situacije u kojoj se nalazi Republika Hrvatska i odgovornosti prema svim društvenim skupinama i grupama koje se danas nalaze u teškoj situaciji poput nezaposlenih ili blokiranih osoba, o kojima, također, moramo kontinuirano skrbiti te se zauzimati za njihov izlazak iz navedenih teških situacija. Sve to, a sigurni smo kako i Vi uvažavate naš stav, ističe važnost potrebe održavanja društvene solidarnosti radi poticanja gospodarskog rasta i stanja u realnom sektoru, a što će, u konačnici, pozitivno djelovati i na mogućnosti spram javnog sektora.

Svjesni nepovjerenja koje se uvuklo u odnose sindikata i Vlade proteklih godina, pozivamo Vas da se uvjerite kako je smjer našeg djelovanja drugačiji. Mi ne želimo davati obećanja koja nećemo moći ispuniti niti želimo „kupovati vrijeme’' odlažući neizbježno. Upravo suprotno, nastojimo i nastojat ćemo postaviti realne okvire i temelje za budućnost Republike Hrvatske, gospodarske i društvene u najširem smislu.

Sindikate u tome smatramo važnim i vrijednim dionikom, a nama jednim potrebnim partnerom. Vjerujem da nam je svima zajednički stalo do toga da otklanjamo svo nepovjerenje i prepreke našem dijalogu koje su posljedice nekih prethodnih politika, jer nam je cilj isti - kvalitetniji i odgovorniji društveni sustav, u kojem su i javne službe takve.

Stoga se nadamo da će se i svi predstavnici sindikata odazvati socijalnom dijalogu koji je u procesu te da ćemo se zajedno potruditi ukloniti sve tenzije iz našeg odnosa.

Slijedom svega što je gore navedeno pozivamo Vas, sve sindikate javnih službi, na suradnju i nadamo se Vašem odazivu našem sljedećem sastanku u socijalnom dijalogu, a koji bismo zakazali u razdoblju od 25. travnja do 29. travnja, u poslijepodnevnim satima, u prostorijama Vlade Republike Hrvatske, u terminu oko kojeg se svi sindikati javnih službi usuglase, a o čemu molimo da nas obavijestite', navodi se u pismu.

Ribić poručio Vladi: Djela, ne riječi

Vilim Ribić je na press konferenciji u ponedjeljak kazao da će sindikati doći na sastanak u terminu koji spominje Petrov jer su 'odgovorni i žele riješiti problem.

- Vlada pokazuje da se bavi važnijim pitanjima, ili svojim unutarnjim problemima ili naprosto nije svjesna ovoga problema - kaže Ribić.

'Hoćemo li i dalje inzistirati na tome da se premijer pojavi, ne znam, dogovorit ćemo se. Mislim da ćemo inzistirati, ali da li ćemo uvjetovati pregovore s tim - to ćemo se još dogovoriti -  rekao je Ribić koji je komentirao i pismo koje je Vlada poslala predstavnicima sindikata.

- To je pismo puno dobrih namjera, puno apstraktnih formulacija, puno toga kako je socijalni dijalog važan. Ja bih rekao samo Goetheovu rečenicu: ''Djela, a ne riječi'' - poručio je Ribić dodajući:

- Dajte nešto već jednom učinite, a nemojte nam govoriti kako smo mi, reforme i djalog važni. Mi to sve znamo. Vjerujemo da Vlada ima načelno opredjeljenje, ali to ne znači ništa ako iza toga nema djelovanja. Problem se može riješti za 3-4 ozbiljna pregovaračka sastanka. Ali ako su ljudi iz nedodžije bačeni padobranom u ove poslove vjerojatno su svi dožvijveli stres jer je to velika količina posla u kojem nemaju iskustvo. Oni ne mogu razlikovati bitno ni nebitno - od ministara do pomoćnika. Cijela ta garnitura je u košmaru.

Ribić: Mislim da su pogubljeni i nisu osjetili što je važno

- Ja mislim da se oni u svemu tome pogubljeni i da nisu osjetili što je važno, a što ne i muče se sa stotinu problema. Ja još uvijek ne bih davao moralne ocjene niti bih rekao da su prijetvorni. Mislim da su oni samo pogubljeni - rekao je Ribić.

- Šaljem im poruku da su sindikati ti koji odgovorno postupaju - problem žele riješiti. Vlada je ta koja ili se bavi drugim pitanjima koja su im važnija, drugim međuodnosima, unutarnjim nesporazuma ili nisu svjesni problema. Važno je da na sastanak 25. travnja dođe Orešković da bi razumio težinu problema. Prenošenje informacije iz treće ruke nije učinkovito i ne dobije prave informacije - poručio je Ribić, a javlja N1.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina