Obavijesti

News

Komentari 24

Sever: Reforma ide na ruku onima s najvećim primanjima

Sever: Reforma ide na ruku onima s najvećim primanjima
1

Mladen Novosel predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske izrazio je zadovoljstvo što se u tako brzom roku od formiranja Vlade sazvala sjednica GSV-a

VIDEO

Uoči sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća u Banskim dvorima, predstavnici sindikata upozorili su da porezna reforma nije pravedna prema radnicima s malim plaćama i da oni s reformom neće dobiti ništa. Mladen Novosel predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske izrazio je zadovoljstvo što se u tako brzom roku od formiranja Vlade ta sjednica sazvala, za razliku od prošli put kad su na nju čekali gotovo tri mjeseca. No otkrio je i zašto je nezadovoljan. 

Sa strane Vlade, na sjednici GSV- a s predstavnicima sindikata i poslodavaca, sudjeluju predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministrica kulture Nada Murganić te ministar rada Tomislav Ćorić.

- Očekujemo raspravu vezanu uz reformu, da socijalni pratneri imaju mogućnost, kad već nisu imali mogućnost kroz radne skupine sudjelovati u izradi svih zakona, da mogu iznijeti mišljenje danas. Moram izraziti nezadovoljstvo jer posolodavci su bili na nekoliko sastanaka vezano uz poreznu reformu, a sindikati su bili uključeni tek na samom kraju- rekao je Novosel.

Komentirao je poreznu za koju smatra da ima pozitivnih, ali i negativnih strana koje će se otklriti tek u hodu. 
- Ono što definitvno nije dobro je ukidanje porezne stope od 12 posto i da su se na neki način poništili oni pozitivni u činci koji bi trebali biti za najširiji sloj hrvatskih radnika, a to su oni radnici koji imaju imaju plaću do visine prosječne plaće. Oni neće dobiti gotovo ništa. Ako je bio cilj da se poveća potrošnja, tu neće biti nikakve povećane potrošnje. Onaj dio radnika koji ima plaće 14.000 kuna je mali dio radnika i postavlja se pitanje da li će to povećanje ići u njihovu štednju ili potrošnju - rekao je upozorivši na "nuspojave" koje refoprma nosi sa sobom u lokalnoj samoupravi.

- Sjetimo se samo one zadnje mini reforme, 33 grada je povisilo porez na razini lokalne samouprave. Ja sam siguran da će to činiti i sada, ako ne zbog stvarne potrebe, onda će imati alibi da imaju manje prihode pa će povisiti i cijene komunalnih usluga i svoje prireze. Tako da, tu se bojimo da će možda doći do još više negativnih efekata porezne samouprave - rekao je.

Istaknuo je kako danas neće imati mogućnost razgovarati o minimalnoj plaći te da se to na sljedećim sastancima mora raspraviti. Očekuje da minimalna plaća bude u razini najniže neoporezive osnovice, da se na neki način amortizirta nepravda prema radnicima koji imaju najmanja primanja i da se i njima da mogućnost da i oni više troše.

Komentirao je i povećanje PDV- a u ugostiteljstvu i istaknuo kako su oni protiv toga zato što će se to negativno odraziti po radnika u turističkom sektoru.

- Mi smo sada u fazi kolektivnih pregovora za povećanje plaće i mi se bojimo da sada neće biti moguće dogovoriti veću plaću. Trebala bi Vlada ipak razmisliti zbog interesa radnika da se PDV ne poveća u turističkom sektoru - poručio je Novosel.

Reforma ide na ruku onima s najvećim primanjima

Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata istaknuo je kako imaju dovoljno razloga za kritiku na poreznu reformu koje će iznijeti na sjednici. Naglasio je kako reforma ide na ruku onima s najvećim primanjima.

-  Mi smo dobili svega tri dana, od kojih je jedan bio blagdan, da se očitujemo o cijelom paketu od 11 zakona što pokazuje da se Vladi žuri da se nadoknadi vrijeme koje se izgubilo zbog prijevremenih izbora. Kada je riječ o porezu na dohodak, vrlo je vidljivo da oni s najnižim primanjima neće dobiti ništa ili vrlo malo. Ovo što na prvi pogled izgleda dobro je da se povećavaju odbici za uzdržavane članove obitelji, povećava se i neoporezivi dio plaće. Međutim, to za ove s nižim primanjima neće imati efekta. Netko tko već ima prosječnu plaću i dvoje djece, njemu će se plaća povećati u neto iznosu za samo 66 kuna, što svakako nije ozbiljan razlog za optimizam. S druge strane, ukidanje najniže stope od 12 posto i smanjenje najviše s 40 na 36, dovodi nas u situaciju da dok svijet sve više promiče da se treba uvodti više progresivnih poreznih stopa na dohodak kako bi se smanjivale društvene nejednakosti, Hrvatska se smanjuje na samo dvije stope i poglavito ide na ruku onima s najvišim primanjima. Što se tiče porezna na dohodak, treba vratiti najnižu stopu od 12 posto, a ako se i ostavi ova stopa od 36 posto, još dodatno uvesti jednu veću stopu  za ove s visokim primanjima koji će ovako dobiti nekoliko tisuća kuna na plaći. Kad govorimo o PDV- u,  činjenica je da su kruh i mlijeko strateška namirnica za preranu najsiromašnijih, višečlanih obitelji, umirovljenika i zbog toga svakako treba zadržati najnižu stopu za kruh, mlijeko, knjige, medicinske lijekove - rekao je Sever.

Damir Jakuš iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je kako porezna refora ide u korist poslodavaca, ali da će za najšire mase, radnike i umirovljenike biti samo dodatan trošak te da se to treba još raspraviti.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.