Obavijesti

News

Komentari 0

Škola nam je zanimljivija otkad smo počeli sastavljati robote

Škola nam je  zanimljivija otkad smo počeli sastavljati robote
1

Ulaganje u znanje: U Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli nedavno je otvoren Centar praktične robotike. Učenici su oduševljeni jer sad stiču praktične i korisne vještine

VIDEO

Jako mi puno znači ovaj centar jer praktičnom primjenom puno se bolje nauči. Volim programirati robote i gledati kako se oni kreću. Sigurno ću se u budućnosti nastaviti baviti elektronikom. Rekao nam je to Matija Šestan (17), učenik trećeg razreda Industrijsko-obrtničke škole u Puli. U školi je nedavno otvoren Centar praktične robotike. Ravnatelj škole Petar Gavrić rekao je kako su se početkom 2014. godine preselili u nove prostore na Vidikovcu te da je samo šest mjeseci nakon toga ostvarena suradnja s Hrvatskim robotičkim savezom i Društvom za robotiku Istra, koji vodi njihov profesor Dragan Pantić.

- Suradnja je rezultirala potpisom sporazuma o korištenju Centra praktične robotike koji smo preselili iz bivše Željezničke tehničke škole Zagreb, gdje oprema već dulje nije bila korištena, u naše prostore u Pulu - rekao je ravnatelj škole.

Tim sporazumom pulska škola obvezala se koristiti dobivenu opremu za svoje redovite i izvannastavne programe, držanje praktične nastave, ali i prijavu EU projekata, organiziranje predavanja vezanih za automatiku i robotiku, edukaciju i osposobljavanje odraslih.

Ravnatelj Gavrić je rekao da je robotika važna u obrazovanju, ali i privlačna djeci u školama jer je “zabavna i razvija natjecateljski duh”.

- To je i uspješan način da se djeca uvedu u informatičku tehnologiju i u tzv. STEM područje (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Znamo da je programiranje apstraktan pojam, ali djeca kontroliranjem robota odmah vide što ne valja i kako to mogu popraviti. Potreba za programerima u budućnosti će sve više rasti, a robotika pruža korisne vještine za buduće zapošljavanje - kaže Gavrić.

Profesor Dragan Pantić u ime Društva robotike Istra i voditelj Centra rekao je da je on smještan u srednju školu kako bi se povezali ljudi koji se ovim bave i mlađi naraštaji.

- Nadam se da će postati mjesto okupljanja robotičara iz cijele Hrvatske. Centar, jedini takav u državi, omogućuje, među ostalim, držanje praktične nastave za učenike, ali i za edukaciju odraslih. Koristit će ga i Hrvatski robotički savez, brojne srodne udruge, a kao škola konkurirat ćemo i na razne EU projekte vezane za robotiku - kaže Pantić.

Dodao je da će ovakav centar biti mjesto stvaranja novih poduzetnika, inženjera i tehničara koji će se u budućnosti baviti naprednim tehnologijama. Centar trenutačno ima 15-ak robota za razne namjene, a učenici i profesor Pantić prezentirali su nam način korištenja robota prilikom simulacije nakon potresa.

- Napravljena je arena na dvije razine, a na podu se nalaze i prepreke koje simuliraju krhotine koje nastaju nakon potresa. Robot koji je programiran mora ih detektirati, prijeći i zaobići te pratiti određenu crtu. Cilj je doći u tzv. crvenu sobu gdje limenka simulira ‘žrtvu’ potresa, koju robot mora odvući u sigurnu zonu - objasnio je profesor i učenici.

U Centru se može raditi i s dronovima, robotskom rukom, 3D printerima kojima se printaju, među ostalim, i dijelovi za robote, robotima psima koji predstavljaju “idealnog” kućnog ljubimca. Učenici mogu vježbatii za robotrku na prstenac gdje robot kopljem mora pogoditi “u sridu”. Iako zvuči jednostavno, i nije baš jer treba puno truda, poznavanja terena i vježbe. Učenik Ivan Stojan oduševljen je Centrom. Nakon srednje škole namjerava se upisati na Tehnički fakultet.

- Puno je zanimljivija praksa nego teorija i nikad mi nije dosadno. Lakše je i zabavnije učiti ako imamo robote s kojima možemo odmah i raditi - kaže nam Ivan (17).

Osnivači ističu kako Centar za praktičnu robotiku izuzetno zanima učenike škole. Profesori s učenicima rade volonterski te naglašavaju da robotika pruža i razvija mnoge korisne vještine te učenike bolje priprema i za tržište rada.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini