Obavijesti

News

Komentari 1

Škole se griju na sunce, a mi učimo štedjeti na energiji

Škole se griju na sunce, a mi učimo štedjeti na energiji
1

Tri osječke škole ugradile su solarne panele. Korist je dvostruka. Đaci sad imaju praktično znanje o potrošnji energije, a škola ima manje račune za struju

VIDEO

Naše su škole primjer kako učinkovito štedjeti, ali i kako razvijati ekološku svijest kod učenika, nastavnika i roditelja.

Kažu to ravantelji triju osnovnih škola u Osijeku koje imaju solarne panele za proizvodnju električne energije i grijanje vode. Projekt je to koji jer pokrenuo Grad Osijek kad je dao u zakup krovne površine zgrada javnih namjena. Projekt traje dulje od godinu dana. Grad je ponudio 52 krova, dakle i sve zgrade osječkih osnovnih škola, dječjih vrtića, sportskih dvorana, pa čak i tržnice. Osijek je time, uz Šibenik, postao jedna od rijetkih jedinica lokalne uprave koja se odlučila na takav partnerski odnos.

- U toj priči svi smo dobitnici. Uz solarne elektrane, postavljen je i bojler te sustav za grijanje tople vode koji koristimo u školskoj kuhinji i za čišćenje škole. Time štedimo na električnoj energiji kojom smo do sada grijali toplu vodu. S obzirom na to da je sve troškove energenata u školi plaćao Grad Osijek, vjerujem da bilježe znatnu uštedu, a zarađuju i na zakupu krovova - kaže Srećko Ivković, ravnatelj OŠ “Tin Ujević”, gdje se pod solarnim panelima nalazi stotinjak kvadrata školskog krova. Svoju zaradu ima i investitor koji je povoljno došao do velikih površina za proizvodnju struje koju, po povlaštenoj cijeni, prodaje.

- Solarni paneli nalaze nam se na krovu nasuprot učionice na katu pa nam je to zgodno za promatranje kad učimo o obnovljivim izvorima energije. Otkako ih imamo postavljene u školi, svi učenici znaju kako to funkcionira - kaže učiteljica fizike i matematike Draženka Pavošević. Fotonaponski sustav na krovu ima i Osnovna škola Vijenac na Vijencu Ivana Meštrovića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naša škola kontinuirano, od 2010. godine, radi na unapređivanju znanja o obnovljivim izvorima energije kroz školski projekt ‘Svjetlosno onečišćenje’. Cilj projekta bio je promicanje korištenja solarne energije kao obnovljivog izvora energije neškodljivog prema okolišu, predstavljanje široj javnosti znanstvenih i tehničkih dostignuća u području solarne energije, mogućnost praktične primjene te djecu i mlade zainteresirati za praktičan rad s obnovljivim izvorima energije. U sklopu tog projekta smo ispred škole u dvorištu postavili jedan solarni panel kao rasvjetno tijelo i to nam je služilo u edukativne svrhe kad god su učenici radili izvore energije - kaže ravnateljica Vesna Vrbošić.

Na krovu škole nalazi se 138 solarnih panela, na površini od 230 kvadrata, te solarna elektrana snage 30 kilowata. Škola je preko te elektrane dobila 500 litara tople vode za potrebe školske kuhinje i održavanje objekta. Dva velika bojlera koja su prije koristili sad su izvan upotrebe i tako su smanjili račune za električnu energiju.

- Solarni paneli sastoje se od fotonaponskih ćelija i baterije koja generira sakupljenu energiju i njome grije vodu u sistemima - pojasnio je način funkcioniranja panela Fran Periškić, učenik 7b razreda OŠ Vijenac.

Panel je otporan na kišu i tuču. Ima rok trajanja od pet godina, kad je potrebno izmijeniti mu neke dijelove.

- On sakuplja sunčevu energiju i kad nema sunca jer sunce emitira svoju energiju i kad je oblačno, tako da stalno imamo toplu vodu - rekla je Karla Borovečki, učenica 7b.

Voditeljica projekta ‘Svjetlosno onečišćenje’, učiteljica Tanja Paris, učenikeje educirala o postavljanju i korištenju panela. Treća osječka škola koja također ima panele na svojem krovu je OŠ “Ljudevita Gaja”, gdje su također zadovoljni ovim rješenjem.     

 






   

    

Prijavite se na naš newsletter!


* obavezno polje


    
    


    
    


    
    


    Spol  *

   





    Ja sam:
   








    

        
        
    
   
   

   

   




Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)