Obavijesti

News

Komentari 149

SKRIVENI RAT: Potjerali su Putinova špijuna iz Zagreba

SKRIVENI RAT: Potjerali su Putinova špijuna iz Zagreba
1

Uhvatili smo Rusa koji je ozbiljno špijunirao po Hrvatskoj, a to se Vladimiru Putinu nije svidjelo. Ovaj političko-špijunski skandal dugo je skrivan od javnosti...

VIDEO

Republika Hrvatska prognala je ruskog diplomata zbog špijunaže, potvrđeno je redakciji 24sata. Ovaj političko-špijunski skandal dugo je skrivan od javnosti, a prije nekoliko dana šture informacije o ovom događaju pojavile su se na nekim hrvatskim portalima.

Kako doznaju 24sata iz neslužbenih ali dobro upućenih izvora, zasad neimenovani Rus, stacioniran u Zagrebu, razotkriven je u aktivnostima koje nisu spojive s njegovim deklariranim diplomatskim statusom. To je rašireni eufemizam koji se koristi kad se stranog državljanina zatekne u aktu špijunaže u korist njegove matične države ili treće strane. Pa su ga putem službenih kanala Ministarstva vanjskih i europskih poslova, rekli bismo, lijepo i vrlo diskretno zamolili da napusti teritorij RH. O svemu je, naravno, obaviještena i vlada te Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. U Moskvi, nakon izbacivanja njihova diplomata iz Hrvatske, odmah su odgovorili istom mjerom. Prognali su zaposlenika MVEP-a iz ambasade RH u glavnom gradu Rusije. Njegov identitet nije objavljen.

Ovi događaji, s druge strane, vrlo su indikativni za dublje promatranje recentnih odnosa Zagreba i Moskve. A pogotovo nakon što je Republika Hrvatska postala punopravna članica EU i još ranije Sjevernoatlanskog saveza. Ruskim obavještajnim službama Hrvatska je postala jako zanimljiv cilj. Ne toliko zbog nas samih nego zbog činjenice da smo postali korisnici najvažnijih i najtajnijih podatka Europske unije i NATO saveza.

Potom je došlo do značajnog pogoršanja odnosa Zapada i Rusije zbog Putinove aneksije Krima i agresije na istočnu Ukrajinu. Podsjetimo da je u svim ruskim strateškim dokumentima obrane, prvi put od kraja Hladnog rata, NATO savez definiran kao izravna i jasna prijetnja za nacionalnu sigurnost.

Što znači da sve članice NATO-a, uključujući Republiku Hrvatsku, postaju legitimni ciljevi sigurnosnih službi Ruske Federacije.  

Prema podacima izvora bliskih NATO savezu, u Hrvatskoj povremeno ili stalno djeluju agenti dviju sigurnosnih službi: SVR-a i GRU.

Prva (SVR) je nasljednik zloglasnog i jako efikasnoga KGB-ova Odjela za operacije u inozemstvu, a druga (GRU) je vanjska obavještajna služba Glavnog stožera vojske Rusije. Naravno, obje službe, kao i sve druge u svijetu, legalno šalju svoje pripadnike u ruske diplomatske misije. Problem nastaje kad se takve osobe zateknu u aktivnostima koje su izravna zlouporaba njihova diplomatskog statusa.

- Ruski obavještajci su jako agresivni - tvrdi jedan od boljih poznavatelja operativnih metoda stranih sigurnosnih službi u Hrvatskoj i dodaje:

- I prije smo imali različitih problema sa stranim obavještajcima, uključujući one iz CIA-e, ali su se stvari rješavale vrlo tiho, bez javnih manifestacija obavještajnog rata, koji je po svojoj prirodi tajan, diskretan i uvijek se drži podalje od javnosti. Očito da je ruski agent u Zagrebu, pretpostavljam, jako prekoračio crtu tolerancije i nije bilo drugog nego da mu se otkaže boravak u Hrvatskoj.

U prilog tezi o agresivnom pristupu ruskih obavještajaca u Hrvatskoj govori i dio javnog izvješća o radu Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) iz 2014. i 2015. Tamo se, naravno, izravno ne spominju Rusi, ali je iz konteksta to sasvim jasno. Citiramo: “Posljednjih godina Republika Hrvatska je, kao članica NATO-a i EU te radi svog geopolitičkog položaja izložena obavještajnom djelovanju država koje EU i NATO percipiraju kao sigurnosnu prijetnju ili izazov. Obavještajni djelatnici ovih država pri tome, u pravilu, djeluju kao diplomati u veleposlanstvima, ali koriste i druge načine prikrivanja svog stvarnog identiteta i namjera.Tako, primjerice, nastoje utjecati na javno mnijenje glede uloge NATO-a i EU u aktualnim kriznim žarištima, predstavljajući hrvatsku vanjsku politiku i hrvatske saveznike u negativnom svjetlu.      

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"