Obavijesti

News

Komentari 21

Skupa pokrenule biznis: Sestra mi je šefica, moram je slušati

Skupa pokrenule biznis: Sestra mi je šefica, moram je slušati
10

Studentska putovanja i razna odsjedanja u hostelima potaknuli su Jelenu (33) i Zrinku Koržinek (37) da od bakine kuće u centru Zagreba naprave posao

VIDEO

Blizanke Zorica i Anita Vlatković (28) zajedno su ušle u posao. Na zadnjoj godini fakulteta odlučile su se baviti modnim dizajnom. Osnovale su svoj brend Lumiere D’Amour, a ime za njega dobile su spajanjem svojih imena na francuskom jeziku.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:15

- Ljubav prema modi naslijedile smo od mama i bake. Još kao djevojčice gledale smo ih kako šivaju. Tako smo i same počele - rekla je Anita. Prvotno su prijateljicama šivale torbice, a kasnije su počele s dizajniranjem haljina. Anita se brine o financijama jer je diplomirana ekonomistica, a Zorica je zadužena za kreativni dio posla.

- Uvijek se zna koja što radi. U slučaju gužve super mi je što sestri mogu sve prepustiti. Znam da će to napraviti odlično - objasnila je Zorica. Dodaje kako je ona ta koja više prigovara i zapovijeda, ali zbog slične osobnosti, kažu, gotovo se nikad ne svađaju. Njihova složnost u poslu “prelila” se iz privatnog života.

- Dijelimo odjeću, kupujemo u istim dućanima, idemo kod istog frizera, imamo identičan stil, slušamo istu glazbu i družimo se s istim ljudima - pričaju. Jedino što u zadnjih pola godine ne dijele je ista adresa. Osim sebe, iz obiteljske kuće u Velikoj Gorici morale su iseliti i posao.

- Najteže nam je bilo to što smo shvatile da više nećemo raditi zajedno kod kuće. Također, morale smo raspodijeliti svu tu silnu zajedničku odjeću - kroz smijeh nam priča starija “twinsica”.

U više od sedam godina suradnje imale su puno uspjeha. Najponosnije su na to što su dvije godine zaredom bile u top 5 mladih dizajnerica u Hrvatskoj.     

Nakon što je farmaceutska tvrtka u kojoj je radila Suzana Šipušić (47) propala, ona je tad kao majka troje djece ostala bez posla. Baš u to vrijeme njezina je četiri godine mlađa sestra Snježana proširivala svoju trgovinu u kojoj prodaje stvari za krštenja, svadbe, pričesti i rođendane u Velikoj Gorici. Tako su igrom slučaja počele raditi zajedno.

- Nisam dvojila ni sekunde. Odlučila sam pomoći sestri i zaposliti je u Veselom dućanu - rekla je Snježana. Od tada je prošlo desetljeće, a Suzanu i Snježanu cijeli grad poznaje kao dvojac koji im raznim ukrasima uljepšava svaku zabavu.

U Veselom dućanu, u kojem rade zajedno, izmijenile su mnogo kolegica, a Suzana je jedina koja radi toliko dugo.

- Ona je najstarija i najiskusnija. Moja suradnja sa Suzanom ista je kao i s drugima, samo što u nju imam više povjerenja. Pogotovo kad su financije u pitanju - kaže Snježana.

Pričaju nam kako je ponekad teže raditi ako znate da uz sebe imate osobu s kojom ste povezani još od djetinjstva. Znaju se i posvaditi, najčešće oko gluposti, no svjesne su da će već iduće minute morati nešto odraditi zajedno pa se stoga brzo i pomire.

- Oduvijek se svađamo. To je valjda zato što smo karakterno slične. Oboje volimo dominirati - rekla je Suzana. Prisjeća se da joj je kao starija seka uvijek trgala Barbike i lutke, ali i da je zbog Snježane u djetinjstvu često znala dobiti pogrdu.

- Iako smo sestre, na poslu je drugačije. Doživljavam je kao što i svaka osoba doživljava svojeg nadređenog. Nekad to zna biti frustrirajuće, ali uspijevam - rekla je Suzana.

Na obiteljskim okupljanjima njih dvije uglavnom pričaju o poslu. Kažu da je to profesionalna deformacija. Osim posla i sestrinstva, vežu ih i kumstva. Njihova djeca su jedna drugima krizmani kumovi, a i one su nećacima krsne kume.

- Sve ostaje u obitelji - kažu sestre.

Studentska putovanja i razna odsjedanja u hostelima potaknuli su Jelenu (33) i Zrinku Koržinek (37) da od bakine kuće u centru Zagreba naprave posao. U pothvat su krenule prije pet godina, a mali hotel Casablancu otvorile su 2015. godine.

- Od doslovce ruševine koja je već bila na otpis napravile smo hotel u kojem danas uživaju gosti iz cijelog svijeta - rekla su seke.

Obje su završile arhitekturu, a sklonost prema toj profesiji došla im je, kažu, genetikom.

- Naslijedile smo je od majke koja je također arhitektica. Kao male pratile smo njezin rad. Zato smo odlučile upisati taj fakultet - rekle su nam seke Koržinek. Majci su zahvalne jer im je oduvijek velika podrška, a i puno im je pomagala u kreiranju prostora. Zajednički posao, govore, ne bi mijenjale ni za što.

- Super mi je što je sa sekom uvijek sve lakše. S njom mogu biti prirodna. Mogu joj, bez ljutnje, reći sve kao što i mislim - rekla je Jelena.

Zrinka je dodala kako se nadopunjuju u svim segmentima. Iskrenost kod njih ne dovodi do svađa, nego do još većeg poštovanja. To zahvaljuju identičnom karakteru.

- Obje smo vedre i uvijek za zabavu. To vide i naši gosti, s kojima često i privatno ostajemo u kontaktu - kažu.

Ipak, kad se donosi neka odluka, četiri godine starija Zrinka preuzima odgovornost.

- Zrinka mi je usadila taj osjećaj da ne smijem sama odlučivati - kaže Jelena.

Zadnjih nekoliko mjeseci shvatile su kako nije potrebno da obje budu u hostelu. Zbog toga je Zrinka preuzela vođenje zajedničkog arhitektonskog ureda. Jelena se, pak, svakodnevno brine da u hotelu ide sve kako treba. Financije su im zajedničke.

U djetinjstvu su, pričaju nam, bile potpuno drugačije.

- Moja starija sestra bila je prava buntovnica. Učila me je voziti auto i kako se zabavljati - vedro priča Jelena.

Zaključuju kako su unatoč tome danas uspješne žene.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi