Obavijesti

News

Komentari 22

Slavi 77. rođendan: Zrakoplov Jamesa Bonda stigao u Zagreb

Slavi 77. rođendan: Zrakoplov Jamesa Bonda stigao u Zagreb
1

Probni let bio je 17. prosinca 1935., a za američku vojsku sagrađeno je gotovo 10.000 zrakoplova koji je letio čak i iznad piramida u Egiptu. Danas postoji manje od 150 zrakoplova DC-3 koji su u letnom stanju

VIDEO

Kultni zrakoplov Douglas DC-3, koji slavi 77. rođendan, od ožujka do rujna bit će na svjetskoj turneji. Prva postaja na njegovu putovanju je Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEO

Spektakl na nebu iznad Zagreba: Hrvatski MIG-ovi dopratili avion Jamesa Bonda! Reporteri: Maša Petranović, Denis Gaščić, Luka Negovetić

Posted by 24sata on 10. ožujka 2017

Avion Breitling DC-3, koji je vozio i sam James Bond u filmu “Zrno utjehe”, slijeće na Pleso u sklopu svjetske turneje. Putovanje će se odvijati u nekoliko faza, a posada zrakoplova će preletjeti Europu, Bliski istok, Indiju, jugoistočnu Aziju i Sjevernu Ameriku. Putovanje započinje u Ženevi u Švicarskoj, zatim slijeću u Zagreb, a završava turneju šest mjeseci kasnije, u rujnu, na aeromitingu Breitling Sion Airshow 2017.

Ovaj propelerni zrakoplov s dva motora sagrađen je 1935. godine te je revolucionarizirao putovanje zrakom. Pod nadimkom “Zrakoplov za iskrcavanje u Normandiji” doživio je pet minuta slave u lipnju 1944. godine. Sagrađeno je više od 16.000 takvih zrakoplova, a sve veće zrakoplovne kompanije kupile su ih kao dio svojeg voznog parka.

U današnje vrijeme u svijetu postoji manje od 150 zrakoplova DC-3 u letnom stanju, uključujući i ovaj Breitling DC-3. Zrakoplov DC-3 oznake HB-IRJ, koji kreće na svjetsku turneju, predan je kompaniji American Airlines 1940. godine te ga je najprije koristila američka vojska između 1942. i 1944., prije nego što je dan na korištenje komercijalnim avionskim kompanijama.

Nakon što ga je obnovila grupa entuzijasta, ovaj zrakoplov sad brani boje Breitlinga te sudjeluje u brojnim aeromitinzima. U zrakoplovu će posada i prevoziti ograničenu seriju satova Breitling koji su u četvrtak pod velikim osiguranjem ukrcani u njega. Piloti i osoblje će u zrakoplovu prevoziti 500 komada Breitling Navitimera, slavnog kronografa namijenjenog korištenju u avijaciji. Na kućište ovog čeličnog kronografa Navitimer 01 (46 mm) kalibra Manufacture Breitling 01 bit će ugraviran logo “Turneje po svijetu Breitling DC-3”.

Na kraju putovanja svaki kronograf bit će dostavljen s certifikatom koji će sadržavati potpis kapetana leta te će ih obožavatelji satova moći kupiti. Osim Breitlinga, koji posjeduje ovakav propelerni zrakoplov, isti takav ponosno stoji u Lici. Taj zrakoplov sletio je 1977. godine na aerodrom Špilnik, nedaleko od Otočca. Dugo je stajao i propadao, no entuzijasti iz Aerokluba “Krila Gacke” u Otočcu spasili su avion od devastacije te ga djelomično obnovili.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući