Obavijesti

News

Komentari 163

Slovenci tvrde: Imali smo dva incidenta u Savudrijskoj vali!

Slovenci tvrde: Imali smo dva incidenta u Savudrijskoj vali!
7

Unatoč incidentima, Slovenija tvrdi nisu promijenili postupanje u odnosu na ono prije odluke arbitražnog suda. MUP, s druge strane, kaže da su Slovenci u subotu tri puta prešli crtu razgraničenja

VIDEO

Slovenska policija je potvrdila da su se u subotu dogodila dva incidenta u Savudrijskoj vali, piše slovensko Delo.  Prema njihovim tvrdnjama, hrvatski ribari su dva puta ušli u područje nadzora slovenske policije, a napustili su ga nakon upozorenja policajaca. Navode da je u prijepodnevnim satima prvi hrvatski ribarski brod ušao u područje njihova nadzora i počeo s ribolovom.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:09

Izvijestili su da je slovenska policija upozorila ribara da je u slovenskom teritoriju, a potom su stigli u hrvatski policijski brodovi.

- Posada slovenske policije je upozorila posadu hrvatske policije da se nalaze u području nadzora slovenske policije. Plovila hrvatske policije i hrvatska ribarska brodica su potom napustili to područje i krenuli prema Savudriji - izvijestili su iz slovenske policije.  

Prema navodima Slovenaca, do drugoga incidenta je došlo popodne, kada je na područje slovenskog nadzora uplovilo druga ribarska brodica i dva plovila hrvatske policije, a nakon upozorenja su se okrenuli i vratili prema Savudriji. Iz slovenske policije tvrde da se njihovo postupanje nije promijenilo u odnosu na postupanje prije odluke arbitražnog suda.

MUP: Slovenci su tri puta prešli crtu razgraničenja

Ministarstvo unutarnjih poslova, pak, u subotu je izvijestilo da su tijekom dana zabilježili tri slučaja povrede crte razgraničenja na moru.

- u 10,45 sati, na 0,9 NM i 8 milja od Rta Savudrija, unutar teritorijalnog mora RH, policijsko plovilo Republike Hrvatske zateklo je slovensko policijsko plovilo te su nakon uspostavljenog kontakta izdali upozorenje kako se nalaze unutar teritorijalnog mora RH te da ga napuste, što su u 11,05 sati i učinili. Napominjemo da je prije postupanja hrvatskog policijskog plovila, slovensko policijsko plovilo u prolazu, bez zaustavljanja, upozorilo hrvatsku ribaricu da se nalazi u teritorijalnom moru Slovenije te se nakon toga bez ikakvog postupanja udaljilo od ribarice - naveli su u MUP-u.  

Nadalje, dodaju u MUP-u, u 11 sati, na crti razgraničenja, uočen je ulazak slovenskog policijskog plovila na  0,8 milja u teritorijalnom moru Republike Hrvatske i 1,9 milja od Rta Savudrija. Također je uspostavljen kontakt s plovilom te je upozoreno da se nalazi unutar hrvatskog teritorijalnog mora. Policijsko je plovilo potom napustilo teritorijalno more - navodi MUP.  

- u 14,06 uočeno je slovensko policijsko plovilo kako uplovljava u hrvatsko teritorijalno more s kursom plovidbe prema hrvatskoj ribarici. Prije dolaska slovenskog policijskog broda do hrvatske ribarice na 0,3 milje u hrvatskim teritorijalnim vodama i 1,7 milja od Rta  Savudrija uspostavljen je kontakt  sa slovenskim policijskim plovilom, izadno im je upozorenje da napuste teritorijalno more RH, što su u 14,28 sati i učinili. Nije bilo kontakta između hrvatske ribarice i slovenskog policijskog broda - navode u MUP-u.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 163
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"