Obavijesti

News

Komentari 84

Snijeg i led u siječnju, oluje u proljeće, vrućine već u svibnju

Snijeg i led u siječnju, oluje u proljeće, vrućine već u svibnju
1

Cijeli siječanj provest ćemo u zimskoj idili. Snijeg će biti obilan, a temperature će biti oko -10 stupnjeva Celzijevih. Od veljače bi trebalo zatopliti što će nam donijeti dosta oluja

VIDEO

Cijeli siječanj provest ćemo u zimskoj idili. Snijeg će biti obilan, a temperature će biti oko -10 stupnjeva Celzijevih. Od veljače bi trebalo zatopliti što će nam donijeti dosta oluja, prognozira magistar Stevan Knežević Braco (77), amater meteorolog iz Trnjana, nedaleko od Slavonskog Broda.

U rujnu prošle godine izradio je meteoprognozu za prvu polovicu 2017. Temelji je na osnovi višegodišnjeg praćenja vremenskih prilika.

Prema njegovu izračunu, siječanj će temperaturno biti dosta hladan. Zanimljivo je da prognozira toplu veljaču, kao i proljetne mjesece ožujak, travanj i svibanj, na čijem bi kraju dnevna temperatura mogla doseći i 30 stupnjeva. Ono što će svakako zanimati ratare je da se u travnju predviđaju dva razdoblja s mrazom, i to između 10. i 15. travnja te oko 25. travnja. Nakon toga mraza ne bi trebalo biti. Toplo proljeće, prema njegovim prognozama, donijet će dosta olujnog nevremena i jako kišan svibanj.

- To je orijentacijska prognoza - skromno kaže 77-godišnji meteorolog za svoj zahtjevni hobi.

snijeg

Zbog njega već 36 godina svaki dan ustaje između 4 i 5 sati. Nasreću, zdrav je, a do sada nije popio ni jednu tabletu. Živi sam te se liječi medom i bijelim lukom, a obavezno sluša glazbu koju obožava.

Da je u zasad u pravu, govori i ciklona Matej koja je gotovo cijeloj zemlji donijela snijeg. Nakon danas izrazito niskih temperatura, u Hrvatskoj su prekjučer one prešle 0 stupnjeva Celzijevih. Tijekom petka je padala kiša, koja se postupno pretvarala u snijeg i mećavu. Izazvala je brojne probleme u prometu, pa su tako neki dijelovi autocesta i cesta bili privremeno zatvoreni za promet.

Prema jučerašnjim podacima o visini snijega, najviše ga je bilo na Zavižanu - 66 centimetara. U nizinama je najviše izmjereno u Lipiku - 20 centimetara, a zatim su slijedili Varaždin, Koprivnica, Kutina i Slatina sa 17 centimetara.

Mokar snijeg prekrio je i stabla koja nisu izdržala njegovu težinu. Mnoga su tako pala i prepriječila ljudima ceste u Zagorju. Padala su i u drugim dijelovima zemlje, i to na električne vodove te su ponegdje izazvali kraće strujne prekide.

Danas bi nebo iznad Hrvatske trebalo biti mirno, a novi snježni pokrivač meteorolozi očekuju već u ponedjeljak. Padat će i tijekom utorka, a za njim će doći ponovno temperature i od -12 stupnjeva Celzijevih. Stanovnicima uz Jadran probleme će pak stvarati olujna bura koja bi trebala puhati kroz većinu idućeg tjedna. Tek od srijede oblaci će napustiti naše krajeve i ponovno će zasjati zimsko zubato sunce.    

snijeg

Djeca će uživati u snježnim radostima

U ponedjeljak počinje novo školsko polugodište. Gotovo svi su se vratili kućama nakon praznika, a u ovom vremenu najviše će uživati djeca. Past će dovoljno snijega za natjecanja u pravljenju snjegovića.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...