Obavijesti

News

Komentari 145

Zavižan 'zatrpalo' više od pola metra snijega, promet u kaosu

Zavižan 'zatrpalo' više od pola metra snijega, promet u kaosu
39

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica te jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene zatvorene su za sav promet. Ne voze trajekti

VIDEO

HAK je u četvrtak ujutro izvijestio kako snijeg pada u Lici i Dalmaciji, a u Istri mjestimice puše jak vjetar. Jak vjetar puše i na sjevernom i srednjem Jadranu te u Gorskom kotaru, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Upozorili su kako je zbog niskih temperatura u većem dijelu Hrvatske moguća poledica. HAK vozače upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme. 

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica zatvorena je za sav promet, a obilazak je preko Gračaca i Zatona Obrovačkog. Za sav promet zatvorena je i jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene. Autocesta A6 između Kikovice i Delnica u smjeru Zagreba, otvorena je za osobna vozila, a u smjeru Rijeke je i dalje zatvorena za sav promet.

Na Krčkom mostu je promet zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, vozila s natkrivenim prostorom i dostavna vozila.

U prekidu su trajektne linije: Brestova-Porozina, Valbiska-Lopar, Jablanac-Mišnjak, Prizna-Žigljen i Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali. Na splitskom području u prekidu su sve katamaranske linije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Snimili ste fotografije ili video snijega i nevremena? Pošaljite nam ih na reporter@24sata.hr ili na 099 224 24 24 

U Šibeniku otkazali nastavu zbog snijega i hladnoće

Zbog dva centimetra snijega, te temperatura od minus dva stupnja u Šibeniku i minus četiri u Kninu, u svim osnovnim i srednjim školama na području Šibensko-kninske županije danas nema nastave. Obzirom na prognozu, nastava je upitna.

- Upravo konzultiramo ravnatelje svih škola i proučavamo prognozu, a nakon toga ćemo donijeti odluku o početku ili daljnjem otkazivanju nastave. Kako sada stvari stoje, vrijeme će do sljedećeg tjedna biti sve gore i gore - rekao nam je Novica Ljubičić, pročelnik Ureda šibensko-kninskog župana. Odluka župana se očekuje oko 10.30, a Grad Šibenik je već odlučio. 

- Obzirom na vremensku prognozu, koja za sutra na području Grada Šibenika najavljuje još gore uvjete nego u posljednjih 24 sata, s jakom burom, niskim temperaturama, te susnježicom i snijegom, gradonačelnik dr. Ante Županović je donio odluku da ni sutra, u petak nema nastave u osnovnim školama na području Grada Šibenika - priopćili su iz gradske uprave.

U Vrgorcu 25 centimetara snijega

I u vrgoračkom kraju snijeg otežava promet. U srijedu se prevrnula cisterna s gorivom u mjestu Škulja, 500-tinjak metara prije ulaza na autocestu. Cisterna albanskih registarskih oznaka se zarotirala i prepriječila cestu. U gradu je 25 centimetara snijega, a brdska sela zatrpalo je čak 30-40 centimetara. Nastave također nema, kao ni u Imotskom.

Hladnoća u Europi ubila 89 ljudi, strahuje se od nedostatka plina

Rekordno niske temperature u dijelovima istočne Europe uzele su najmanje 89 života i prisilile ruski Gazprom da upozori Europu na povećanu potrošnju i isporuku plina.

Europa je uživala u blagoj klimi, a proteklog vikenda sibirska klima pokazala je zube i krenula prema ostatku Europe.

U Gazpromu, javlja Reuters, inače ruskome glavnom izvozniku plina koji opskrbljuje četvrtinu Europe, tvrde da je više narudžbi za izvoz na europska tržišta nego mogu isporučiti, dok istodobno potražnja u samoj Rusiji vrtoglavo raste. No, potvrdili su da unatoč smrzavanju i obilnom mrazu nastavljaju s isporukom kako je i dogovoreno s europskim klijentima.

U zadnjih je pet dana u Ukrajini umrlo 43 ljudi, potvrdilo je ministarstvo za izvanredna stanja, dok se zemlja bori s najhladnijom zimom u zadnjih šest godina. Preko noći živa u termometru spušta se i na 33 Celzijeva stupnja ispod ništice, a stotine grijanih šatora podignuto je za beskućnike.

- Kažu da će cijela veljača biti hladna, a hladnoća bi se trebala nastaviti i u prvoj polovici ožujka, tako da moramo biti spremni za nadolazeću hladnoću – kazao je Viktor, jedan od brojnih beskućnika na kijevskim ulicama.

Europska prognostička mreža za alarmiranje u slučaju vremenskih nepogoda Meteoalarm upozorila je na "ekstremno opasne" uvjete i nekoliko dijelova Europe pa tako i u Srbiji gdje je u noći na srijedu i četvrta osoba pronađena mrtva na Suvoboru u središnjoj Srbiji.

Srbijanske sigurnosne službe uz pomoć kolega iz BiH helikopterima prevoze zalihe u dijelove odsječene snijegom i evakuiraju starije osobe. Prema prognozi za Balkan, vremenski uvjeti pogoršat će se u nastavku tjedna.

Meteoalarm najavljuje da će se hladnoća nastaviti i u kontinentalnoj Europi uključujući Njemačku i jugoistočnu Europu.

U Moskvi, u kojoj su dnevne temperature 22 stupnja ispod ništice, protivnici Vladimira Putina zabrinuti su da bi hladnoća mogla bitno umanjiti posjećenost prosvjednog skupa koji je najavljen za subotu, samo mjesec dana prije predsjedničkih izbora.

U dijelovima Bugarske živa u termometru pala je na rekordne temperature, jedva više od 30 ispod ništice zbog čega su se zaledili i bankomati na ulicama Sofije. U Bugarskoj je od hladnoće umrlo 8 ljudi, a u susjednoj Rumunjskoj njih 14.

U Poljskoj je pet osoba umrlo u noći na srijedu, uključujući i dvije osobe koje su umrle od trovanja ugljičnim monoksidom nakon što su se brojni građani okrenuli sumnjivim načinima grijanja u borbi protiv temperatura koje već nekoliko dana padaju na 26 Celzijevih stupnjeva ispod ništice. Glavni poljski opskrbljivač plina PGNiG ograničio je industrijsku isporuku plina da bi mogao zadovoljiti sve veću potražnju plina za grijanje.

U Sloveniji je vjetar brzine do 180 kilometara na sat otpuhao krovove i primorao vlasti na zatvaranje nekolicine škola.

S obzirom na to da su pale temperature u Albaniji, državni pravobranitelj u svoje je urede u Tirani preselio 15 romskih obitelji nakon što su istjerani iz prigradskog naselja.

- Ovo je hitno rješenje. Nismo mogli ove građane ostaviti pod otvorenim nebom na ovom ledenom vremenu – kazao je Igli Totozani te dodao da njegove urede neće napustiti dok se ne nađe bolje rješenje.






Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje