Obavijesti

News

Komentari 124

Šok u školi: Stariji učenici su tjerali mlađe da simuliraju seks

Šok u školi:  Stariji učenici su tjerali  mlađe da simuliraju seks
1

ZLOSTAVLJANJE U ZAGREBU Učenici osmog, šestog i petog razreda škole u okolici Zagreba seksualno su uznemiravali druge đake u prostorijama zahoda. Istraga još traje...

VIDEO

Škola je u srijedu ili četvrtak doznala da se u prostorijama WC-a odvijaju neprimjerene radnje, to jest, neka vrsta seksualnog uznemiravanja, potvrdila nam je ravnateljica osnovne škole u okolici Zagreba.

U seksualnom uznemiravanju nisu sudjelovale djevojčice nego su se neprimjerene radnje međusobnog simuliranja seksualnih odnosa događale isključivo među dječacima. Priču, koja je izazvala burne reakcije javnosti, prvi je objavio Radio Jaska.

Da se nešto događa, škola je saznala od djece, koja su se povjerila profesorici nakon uznemiravanja. Odmah nakon te spoznaje, istaknula je ravnateljica, škola je promptno reagirala.

- Mi smo postupili prema važećim protokolima, ispitali učenike, načinili bilješke te nakon dobivenih informacija obavili razgovore s roditeljima. Ovaj tjedan održavali smo roditeljske sastanke s razredima koji su sudjelovali u događanjima, održane su sjednice razrednog i obiteljskog vijeća te su učenici kažnjeni - rekla je u kratkom telefonskom razgovoru.

Dodala je da su o svemu obavijestili nadležni Centar za socijalnu skrb te ostale nadležne institucije. O detaljima cijelog slučaja nije mogla govoriti zbog zaštite prava djece.

- Učenike koji su sudjelovali u navedenim radnjama pratit ćemo i dalje te će stručne službe škole nastaviti raditi s njima - kazala je.

Ispitali 40-ak učenika

Neprimjerene radnje inicirala su petorica učenika osmih razreda te dva ili tri učenika petih i šestih razreda.

- Mi smo ispitali sigurno 40-ak učenika dok nismo doznali o kome je riječ. Sve se odvijalo u WC-ima u koje učitelji ne ulaze - objasnila je. Budući da je riječ o starijim učenicima, učiteljima je vrlo nezgodno ulaziti u zahode kako bi provjerili što se događa u njima.

- Čim smo otkrili da se nešto zbiva, pristupili smo rješavanju situacije, a učenici su kažnjeni najstrožom sankcijom - kaže ravnateljica. Zbog zaštite djece nije željela otkriti o kakvim je sankcijama riječ. Objasnila je i da su incidenti okarakterizirani kao uznemiravanje jer nije bilo skidanja i diranja djece po intimnim dijelovima tijela.

- Svi smo radili prekovremeno da bismo što prije došli do informacija te ispitali što veći broj učenika i obavijestili njihove roditelje - kazala je.

To nije bio lak posao jer njihovu školu pohađaju stotine učenika. Naglasila je kako nikad prije nisu imali sličnih situacija te da je škola situaciju riješila u rekordnom roku, u samo pet dana. Uznemiravanje se dogodilo u nekoliko navrata i nije trajalo duži vremenski period.

Ne ulazeći u konkretan slučaj, dječja psihologinja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, kaže kako klinička praksa pokazuje da djeca koja dožive takva i slična ponašanja mogu osjećati uznemirenost i strah, a ako se ponašanje ponavlja, to može djelovati i na njihovu sliku o sebi. Uvijek je važno, naglašava, kakva je školska klima i osjećaju li djeca podršku i povjerenje u nastavnike.

- Jako je važno da se znaju pravila i sankcije za njihovo kršenje, koje se moraju dosljedno provoditi. Važno je u takvim situacijama uključiti i druge institucije sustava, poput centara za socijalnu skrb, koji mogu ući u obitelj i procijeniti treba li pomoći djetetu - objasnila je.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"