Obavijesti

Reporteri

Komentari 14

Spasio je život mladuncima: Babica sam za morske psiće...

Spasio je život mladuncima: Babica sam za morske psiće...
14

Robert Vulić (40) ljetos je s prijateljima bio u ribolovu oko Palagruže. U mrežu se zaplela uginula skotna ženka morskog psa. Pogledajte video poroda mladunaca

VIDEO

Porodio san morskog pasa! Ljudi, vidite ih, oduševljeno je uzvikivao Robert Vulić prošlog ljeta na kočarici nedaleko od Palagruže. Njegovi prijatelji mobitelom su snimali amaterski veterinarski pothvat.

- Imali smo osrednji ulov, mahom sitne ribe.  U mrežu su zalutala i četiri morska psa. Primijetio sam da je jedan ulovljeni primjerak malo deblji i posumnjao da je to skotna ženka. Već je bila uginula, no napipao sam joj neke izbočine i pomislio da su to mladunci. Znam kako su raspoređeni organi kod morskih pasa, pa sam je pomalo stiskao od vrha trbuha prema dolje. Mladunci su počeli izlaziti. Tri su odmah uginula, a tri je pokušao spasiti. Morski mališani bili su povezani vrpcom sa svojim “žumanjkom”, kesicom preko koje se hrane. Vulić se ponadao kako su mladunci dovoljno razvijeni i da će preživjeti nakon što ih je izvadio iz majke.

- Žive primjerke zalio sam kantom morske vode te ih bacio u more. Dva su proplivala, a jedan je potonuo. Učinio sam koliko sam mogao, nadam se da su preživjeli - kaže Robert. Robert je umirovljeni dočasnik, više puta ranjavan u Domovinskom ratu. Često se od ratnih posljedica relaksira na moru. Od malena se zanimao za morske pse, a ne propušta dokumentarce o njima. 

Dr. Alen Soldo, ekspert za morske pse sa Sveučilišta u Splitu, nije u potpunosti siguran koju je vrstu Vulić porodio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S obzirom na neke tjelesne karakteristike, vjerojatno je riječ o vrsti roda Mustelus. Budući da je ulovljen u vodama oko Palagruže, pretpostavljam da je riječ ili o čukovu ili glušcu - objasnio je Soldo.

Čukov (Mustelus mustelus) i glušac (Mustelus asterias) drže se priobalnog područja do nekoliko stotina metara dubine, a za čovjeka su potpuno bezopasni jer se hrane rakovima, glavonošcima i manjim ribama. Ribari ih često znaju uloviti koćama, mrežama stajaćicama i parangalima.

U trbuhu se mladunci hrane pomoću ‘žumanjka’

Čukov je vrsta koja naraste do dva metra, a može doživjeti i 24 godine. Glušac dosegne do 1,4 metra. U majčinu trbuhu hrane se pomoću kesice, tzv. žumanjka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang