Obavijesti

News

Komentari 16

Spektakl u Zagrebu: Najskuplji čovjek stigao je u Hrvatsku

Spektakl u Zagrebu: Najskuplji čovjek stigao je u Hrvatsku
1

‘Čovjek koji hoda’ prikaz je mršavog, krhkog i pomalo izranjavanog lika, koji usprkos svim neprilikama i dalje ustrajno i odlučno korača naprijed. Često se naziva i istinskim simbolom 20. st.

VIDEO

U zagrebačkom Umjetničkom paviljonu na Trgu kralja Tomislava, u utorak, 20. rujna, otvara se izložba ‘Porteti sadašnjosti’. Hit izložbe definitvno je najvrijednija skulptura na svijetu naziva ‘Čovjek koji hoda’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:44

Djelo je to autora Alberta Giacomettija, koje je 2010. godine na londonskoj aukciji prodano za više od pola milijarde kuna, odnosno 74 milijuna eura. Iako je skulptura bila procjenjena na iznos između 12 i 18 milijuna eura, uspješno je prodana za čak četiri puta višu cijenu.

Time je oboren svjetski rekord za umjetničko djelo prodano na aukciji. ‘Čovjek koji hoda’ prikaz je mršavog, krhkog i pomalo izranjavanog lika, koji usprkos svim neprilikama i dalje ustrajno i odlučno korača naprijed. Često se naziva i istinskim simbolom 20. stoljeća. Naime, mnogi u njemu vide zorni prikaz izmučenog suvremenog čovjeka 20. stoljeća, nakon što je prošao sve strahote i užase dva svjetska rata.

Zajedno sa skulpturama ‘Žene iz Venecije’, ovo djelo pripada skupini takozvanih Giacomettijevih ‘tankih ljudi’. U Umjetničkom paviljonu sveukupno je izloženo devet skulptura i dvanaest crteža autora Alberta Giacomettija, nastalih u razdoblju između 1956. i 1960. godine, a u središtu svih djela prikaz je ljudskog lika.

Ulaznica je 50 kuna, a izložba se može pogledati od utorka do nedjelje u vremenu od 11 do 20 sati te petkom od 11 do 21 sat. Izložba traje do 8. siječnja 2017.     

POGLEDAJTE VIDEO:

1,8 metara visine 

Kip visine gotovo 2 metra prikazuje osamljenog čovjeka koji usprkos neprilikama, odlučno korača dalje kroz život.


110 dana izložbe 

Vrijedna umjetnička skulptura hrapave površine najbolje vizualizira poslijeratno ljudsko stanje svijesti.

Picassovo djelo za 610 milijuna kuna

Slika ‘Dječak s lulom’, slikana tehnikom ulja na platnu, prodana je 2004. godine u New Yorku po cijeni od čak 610 milijuna kuna.

    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.