Obavijesti

News

Komentari 159

Sramotna ženska kvota: Samo 19 žena u ovom sazivu Sabora

Sramotna ženska kvota: Samo 19 žena u ovom sazivu Sabora
1

Stranka koja će dati najviše žena u Sabor jest SDP. Njihove zastupnice su Marta Luc-Polanc, Milanka Opačić, Romana Jerković, Ana Komparić Devčić i Sabina Glasovac...

VIDEO

Od ukupno 151 zastupnika koji će u devetom sazivu sjediti u Hrvatskom saboru, žena će biti svega 12 posto. Gotovo dvostruko više zastupnica bilo je 2000. godine.

U tom, četvrtom sazivu Sabora sjedilo je 35 žena. U 16 godina situacija se promijenila nagore, pa tako većina stranaka ni na listama nije ispoštovala ženske kvote, a to je rezultiralo sastavom koji ćemo za koji dan gledati na Markovu trgu.

Stranka koja će dati najviše žena u Sabor jest SDP. Njihove zastupnice su Marta Luc-Polanc, Milanka Opačić, Romana Jerković, Ana Komparić Devčić i Sabina Glasovac. Slijede izjednačeni HNS i HDZ s po četiri žene u Saboru, pri čemu treba naglasiti kako je HDZ relativni pobjednik izbora s osvojenim 61 mandatom. S druge strane, HNS je dobio devet mandata, a u saborskim klupama moći ćemo vidjeti Vesnu Pusić, Anku Mrak Taritaš, Mariju Puh i Nadu Turinu-Đurić.

U HDZ-ovu dijelu sabornice sjedit će Bruna Esih, Ivana Maletić, Branka Juričev-Martinčev i Grozdana Perić. Doduše, to se može i promijeniti ako budu sastavljali vladu, pa time broj HDZ-ovih zastupnica može padati ili rasti. Jednako je i s Mostom, ako se HDZ i oni dogovore. Ta stranka zasad ima tri žene u Saboru - Irenu Petrijevčanin Vuksanović, Ines Strenju Linić i Ivanu Ninčević-Lesandrić. Birači su iz Živog zida u Sabor poslali Vladimiru Palfi, ali je ondje neće gledati. Ona će svoj mandat prepustiti muškarcu - zamjena će joj biti Branimir Bunjac. HSS u Sabor dovodi dva muškarca i jednu ženu, a riječ je o Ana-Mariji Petin. U Saboru će sjediti još zastupnica albanske nacionalne manjine - Ermina Lekaj Prljaskaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako je Narodna koalicija u sabornicu dovela najviše žena, oni zapravo nisu ispoštovali zakonsku žensku kvotu od 40 posto. Još manje žena bilo je na listama HDZ-a. Most je u svakoj izbornoj jedinici kandidirao šest žena i osam muškaraca. Zakon za nepoštovanje pretpostavlja kaznu od 50.000 kuna, ali istodobno propisuje da se povećanje podzastupljenog spola mora postići najkasnije na trećim redovitim izborima od stupanja na snagu zakona, a to bi bili sljedeći.

HDZ ima tek četiri žene u sabornici

Kao i HNS, relativni pobjednik izbora HDZ ne može se pohvaliti ženskom kvotom. Imaju tek četiri zastupnice. Među njima je i Branka Juričev Martinčev, koja im je bila prva na listi u IX. jedinici.

Strenja Linić je opet izabrana

S Mostovih listi u Sabor ulaze Irena Petrijevčanin Vuksanović, Ines Strenja-Linić i Ivana Ninčević-Lesandrić. Most je u svim izbornim jedinicama poštovao žensku kvotu.

I HSS ima zastupnicu

Iz Živog zida mandat ima Vladimira Palfi. Prepustit će ga muškarcu, dok HSS ima Ana-Mariju Petin.

Ženskih kvota se drže tek rijetke stranke

Ni na prošlim parlamentarnim izborima nisu poštivane ženske kvote, ali su izostale kazne.

- Zakon o ravnopravnosti spolova i Izborni zakon koji nisu na najsretniji način definirali diskvalificiranje i kažnjavanje stranaka koje su se oglušile na izborne kvote od minimalno 40% zastupljenosti spolova - rekli su nam nedavno iz udruge B.a.B.e, u kojoj smatraju kako je problem duboko usađen u naše društvo.

Na to se osvrnula i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je istaknula kako je Ustavni sud ukinuo sankciju za nepravovaljanost, no ne i novčane kazne koje se trebaju primjenjivati. Napominje kako je zastupljenost žena u razinama vlasti u velikom neskladu sa zastupljenošću žena u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske te u pojedinačnim populacijskim područjima.

- Ustavni sud je potvrdio da su predlagatelji lista dužni poštivati pozitivnu mjeru odnosno zakonsku odredbu, koja zahtjeva najmanje 40 posto te da se u svrhu sankcije za nepoštivanje te odredbe ima primjenjivati novčana kazna - rekla je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...