Obavijesti

News

Komentari 75

'Srce mi je gotovo stalo kad sam vidio svoju Jelu u odori...'

'Srce mi je gotovo stalo kad sam vidio svoju Jelu u odori...'
3

Jelena Dedaković postala je ročnica i prisegnula je na vjernost domovini. Tata Jastreb nije mogao sakriti suze. Upozorio ju je da je vojnički poziv strahovito težak

VIDEO

Tog tmurnog subotnjeg zimskog jutra obitelj Dedaković vozila se preko Papuka za požešku vojarnu. Svatko od njih je u mislima bio uz mezimicu Jelenu (22), koja je odabrala krenuti stopama svojeg oca Mile Dedakovića Jastreba (65). Koji sat kasnije, pred ocem, majkom Terezom (50) i sestrom Kristinom svečano je prisegnula na vjernost domovini, ispunivši tako dugogodišnju želju i san.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

- Čim sam ušla u vojarnu, pratila sam posljednje pripreme za postrojavanje te u masi mladića i djevojaka pokušavala uočiti lice svoje kćeri. Gledala sam tu mladost obučenu u časne odore hrvatske vojske, dok mi se grlo stezalo od boli, ponosa i strepnje - prisjeća se Tereza.

Onoga trenutka kad su vojnici hrvatski stijeg pažljivo dignuli na jarbol, a iz razglasa se zaorila hrvatska himna, Terezi i Jastrebu suze su navrle na oči.

- Zanijemio sam i srce mi je gotovo stalo kad sam svoju Jele vidio u odori hrvatske vojske. Zagrlio sam je čvrsto, beskrajno ponosan na njezinu snagu i visoke ciljeve koje si je postavila. Sama se prijavila za služenje vojnog roka, sama je odlučila kad će otići – govori Jastreb povjerivši kako ju je upozorio da je vojnički poziv strahovito težak, ali i da se potajno nada kako će dogurati do čina generalice.

Još pod dojmom tog veličanstvenog trentuka, i Tereza potvrđuje da je susret oca i kćeri u odori koja je upravo postala sastavni dio njezina života prošao vrlo emotivno, a ni ona emocije nije mogla niti željela sakriti.

- Gledala sam kako se moje kćeri Kristina i Jelena grle i plaču te se u tom trenutku u meni uskovitlala bura osjećaja. Jelenu čekaju ispiti i završetak 3. godine na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije te još dvije godine da obrani magisterij. Što će raditi i čime će se baviti odlučit će sama. A mi, njezina obitelj, bit ćemo joj snaga i potpora u svakoj njezinoj odluci – govori nam Tereza naglašavajući kako ne brine jer na mladima svijet ostaje te da ona vjeruje hrvatskoj mladosti.

Nakon prisege Tereza je ponosna i na Jelenine riječi kako ju je na služenje dragovoljnog vojnog roka potaknuo odgoj i ljubav prema domovini.

- E, pa kćeri moja, sretno ti bilo. Teška srca shvatila sam da moje djevojčice više nema. Ta djevojčica je odrasla i otišla svojim putem prema zacrtanom cilju. I Jastreb i ja želimo joj sreću i uspjeh. I ponosni smo na nju. Pronašla je snagu i odlučila uvijek spremno stati na prag domovine. Svima iz njezine klase želim puno uspjeha i znam da će biti izvanredni vojnici – zaključila je Tereza Dedaković.

Želi biti dio onog što je njen otac stvarao

Jelena Dedaković oduvijek je željela biti poput svog oca. U ožujku 2014. povjerila nam je da je vojsku voljela odmalena te da je prvu vojnu uniformu od tatinog prijatelja dobila kad je imala 12 godina.

- Kako više nema Vojne gimnazije i Vojne akademije, tražila sam alternativu da budem dio onoga što je moj tata stvarao - rekla nam je tada Jelena.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u