Obavijesti

News

Komentari 1

Sretna sam što studiram, bez pomoći to ne bih nikako uspjela

Sretna sam što studiram, bez pomoći to ne bih nikako uspjela
4

Mlada Istranka Roberta Ujčić (24) diplomirat će zahvaljujući akciji udruge Korak u život i Rotary kluba. Roberta je danas korak bliže do ostvarenja svojih snova

VIDEO

Stipendiju sam dobila mjesec dana nakon što sam se već upisala na fakultet. Bez nje bih vjerojatno morala prekinuti školovanje, rekla je Roberta Ujčić (24).

Mladu bi Žminjanku na to natjerala loša materijalna situacija. Zahvaljujući humanitarnoj akciji Korak u život i Rotary klubu koji ju je pokrenuo još 2008. godine, Roberta je danas korak bliže do ostvarenja svojih snova. Trenutačno je na četvrtoj godini Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu, smjer matematika i informatika. Studentica je do 10. godine živjela samo s majkom. Nakon teške bolesti mama je preminula, a Roberta je nastavila živjeti kod rodbine koja se ponudila da će brinuti o njoj. Završila je Klasičnu gimnaziju u Pazinu i bila odlična učenica. Oduvijek ju je zanimala matematika. Na kraju je uspjela upisati fakultet u Zagrebu. Ubrzo se javila na natječaj za stipendiju. Kao što su tražili, poslala je iskreno pismo u kojemu je objasnila svoju životnu situaciju. Kasnije je odabrana zajedno s još mnogim mladima kao dobitnica stipendije. Roberta je tako pet godina dobivala 1600 kuna mjesečno.

- Sretna sam što studiram baš ono što volim i što uopće studiram. Obrazovanje je danas najbitnije i teško se bez njega može uspjeti. Zato smatram da je i kurikularna reforma važna. U našem je školstvu puno toga zastarjelo. U klasičnoj gimnaziji smo puno toga morali naučiti napamet i popamtiti puno podataka, a kasnije se većina stvari zaboravi. Djecu bi ipak trebalo naučiti da sami donose zaključke i razmišljaju svojom glavom. Mislim da bi se u tome moglo uspjeti kurikularnom reformom - rekla je Roberta. Na svojem bi fakultetu promijenila to što za ispite imaju samo jedan rok, a ako padnu, ponovno upisuju predmet. Također, nezadovoljna je sa samo nekoliko sati prakse koju imaju tek na zadnjoj godini.

- Trebali bismo puno više praktičnog rada kako bismo svi po završetku fakulteta bili pripremljeniji za poslove koje ćemo raditi, a ne da ih još dugo postupno učimo - zaključila je studentica koja živi u Učeničkom domu Novi Zagreb. Osim što bi voljela predavati matematiku u osnovnoj ili srednjoj školi, voljela bi raditi i kao revizor.

- Optimistična sam i vjerujem da ću nakon završetka fakulteta pronaći posao u struci - otkrila je matematičarka koja je i na fakultetu uspjela “zaraditi” brojne odlične ocjene tijekom studiranja.

Rotary klub Zagreb Kaptol od 2008. godine stipendira mlade ljude koji po završetku srednje škole moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu i udomiteljske obitelji, a koji imaju želju, no ne i mogućnosti, nastaviti fakultetsko obrazovanje. I ove su godine u rujnu na humanitarnu akciju Korak u život u Hrvatskom narodnom kazalištu doveli brojne glazbene legende.

U proteklih osam godina osigurana su sredstva za više od 200 stipendija, a uz Rotary club Zagreb Kaptol, u akciju su uključene najveće hrvatske kompanije te mnoga imena hrvatskog sporta, glazbe i kulture.     

Naporan rad 

Studentica priznaje kako svakodnevno vježba matematičke zadatke i po nekoliko sati te kako joj studij nije lak.

Jedan rok 

Ako ne polože ispite iz prve, studenti matematike moraju ponovno upisivati predmet. Roberta bi to promijenila.

Zadnja godina 

Roberta bi povećala broj sati praktične nastave koju imaju samo na zadnjoj godini. Kaže da sad imaju tek nekoliko sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu
IZDALI ŽUTI ALARM

VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio grmljavinsko nevrijeme u Hrvatskoj. Objavili su upozorenje i žuti alarm, a oko 17 sati kiša i led su pogodili dio Slavonije. Javili su nam to čitatelji iz Slavonskog Broda. Iza 18 sati, pogoršalo se i u okolici Zagreba.