Obavijesti

News

Komentari 41

Staro 2200 godina: U Virovitici slučajno pronašli naselje Kelta

Staro 2200 godina: U Virovitici slučajno pronašli  naselje Kelta
4

Prema dosad nađenim predmetima, pretpostavlja se da je riječ o naselju iz brončanog i antičkog doba (Rimsko Carstvo), kao i srednjeg vijeka

VIDEO

Istodobno s radovima na gradnji trase kanalizacije od virovitičke šećerane obavljamo nadzor. Našli smo površinske keramičke ulomke koji upućuju na postojanje dokaza o životu, kazao nam je Robert Čimin, ravnatelj i viši kustos Muzeja Koprivnice, osim kojeg je do petka u istraživanju sudjelovalo još pet arheologa.

Prema dosad nađenim predmetima, pretpostavlja se da je riječ o naselju iz brončanog i antičkog doba (Rimsko Carstvo), kao i srednjeg vijeka. Na trasi dugoj 800 metara, gdje radove na kanalizaciji izvodi đurđevačka Bistra, nađena su dva naselja sa zemunicama i peći. Našli su 110 stratigrafskih jedinica, odnosno 50-ak ukopanih objekata, a najveći dio nalaza pripada keltskom razdoblju iz 2. st. pr. Krista. O nalasku su obavijestili Konzervatorski odjel u Požegi. Čimin nam je rekao da će nalaze nakon obrade vratiti u Viroviticu, gdje će trajno biti pohranjeni u Gradskome muzeju.

Kelti su izumrli ratnički narod. Stari Rimljani Kelte su nazivali Galima. To je pleme svojedobno opustošilo Rim, a njihov vođa - čuveni Versingetorix - jedini je čovjek koji je u bici pobijedio Cezara. No ratnički narod nesklon disciplini i uvijek raspoložen za pobune iščeznuo je s povijesne pozornice. Za višestoljetnog postojanja uspjeli su dospjeti posvuda, od Škotske i Irske do današnje Hrvatske. Njihovi svećenici, mistični druidi, svojim su maštovitim, koliko i okrutnim, kultovima, dugo privlačili pažnju povjesničara. U Hrvatskoj se i danas otkapaju pojedine keltske nekropole. Na arheološkom lokalitetu u Zvonimirovu, nedaleko od Virovitice, stručnjaci zagrebačkog Instituta za arheologiju našli su keltski grob iz sredine 3. st. prije Krista, kad su Kelti počeli naseljavati područje između Save, Drave i Dunava, južno od Drave. Radilo se o ratniku s mačem, kopljem, umbom štita, fibulama i keramičkom posudom.

Niz tragova

Nađene su keramičke posude iz keltskog naselja iz 2. st. pr. Krista i iz 8. st.

Skupina arheologa

Radove izvodi Muzej grada Koprivnice na čelu s Robertom Čiminom i još pet arheologa.

Sve ide u muzej

Svi nalazi će nakon pomne obrade završiti na trajnoj pohrani u Gradskome muzeju Virovitica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.