Obavijesti

News

Komentari 689

Vlada tvrdi: Premijer Andrej Plenković nije znao za uhićenja

Vlada tvrdi: Premijer Andrej Plenković nije znao za uhićenja
2

U Vladi je u srijedu održan sastanak na kojem se razgovaralo o uhićenju pripadnika HVO-a. Ministri su nakon sastanka bili bez komentara, a šef SOA-e je izašao na stražnji ulaz

VIDEO

>>> Najnovije informacije

U Vladi je u srijedu održan sastanak na kojem se razgovaralo o uhićenju pripadnika HVO-a. Na sastanku su bili ministri Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Tomo Medved te  državni odvjetnik Dinko Cvitan kao i ravnatelj SOA-e Daniel Markić. Markić je nakon sastanka izašao na stražnji ulaz, a ministri su samo rekli da će se o svemu očitovati u četvrtak na sjednici Vlade. 

- Danas smo valorizirali sve aspekte ove situacije, a sutra ćete na sjednici Vlade čuti malo više što Republike Hrvatske radi u interesu rješavanja ovog pitanja - kazao je nakon sastanka ministar pravosuđa Ante Šprlje.

- Premijer Andrej Plenković nije znao da postoji mogućnost bilo kakvih uhićenja hrvatskih časnika u Orašju ni prije ni za vrijeme boravka u BiH -  kratko su za 24sata priopćili iz Vlade.

15.58 Banske dvore je napustio i ravnatelj SOA-e. Novinari ga nisu vidjeli pa se pretpostavlja da je izašao na stražnji ulaz. Sastanak je očito završio. 

15.41 Banske dvore napustili su ministri pravosuđa Ante Šprlje, branitelja Tomo Medved te državni odvjetnik Dinko Cvitan. Cvitan nije želio komentirati, a ni ministri nisu htjeli otkriti detalje sastanka. Samo su rekli kako će zaključke sastanka predstaviti u četvrtak na sjednici Vlade.

15.24 Nakon dva i pol sata ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izašao je iz Banskih dvora. Kratko je komentirao kako sastanak još traje, a on je sastanak napustio jer ide na put u Prag.

14.07 Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH izjavio je u srijedu u Mostaru da je uhićenje desetorice visokih hrvatskih dužnosnika u Bosanskoj Posavini odgovor premijeru Andreju Plenkoviću koji je zatražio ravnopravnost, te pokušaj da se bosanskohercegovačke Hrvate kolektivno proglasi dijelom zajedničkog zločinačkog pothvata u zemlji i istodobno amnestira druge zločine.

- Bitan je trenutak kada se ovo dogodilo. Radi se o prvom radnom danu nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića, nakon obećane potpore za ravnopravnost Hrvata u BiH. Ovdje se radi o bacanju klipova u kotač EU procesa u BiH -  rekao je Ljubić na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH. Dodao je da su uhićenja jasna poruka bosanskohercegovačkim Hrvatima da ih se želi 'dodatno poniziti, naš vjerski i moralni identitet'.

- To više tolerirati nećemo. Mi smo ogorčeni načinom i trenutkom na koji su uhićeni pripadnici HVO-a iz Posavine. Nameće nam se dojam da je na djelu 'logika zajedničkog zločinačkog pothvata' koja u poziciju osumnjičenih stavlja pripadnike HVO-a i HDZ-a - dodao je Ljubić. Pri tome je upozorio kako su među osumnjičenim i optuženima svi hrvatski dužnosnici koji su obnašali vojne i civilne dužnosti, a da istodobno nitko od članova vlade bošnjačkih ratnih vlasti u Sarajevu nije procesuiran niti osumnjičen.

ministri

13.49  Sud Bosne i Hercegovine odredio je u srijedu jednomjesečni pritvor za deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine koji su u ponedjeljak uhićeni pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine.

"Odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću, Sud BiH je donio rješenje kojim je prijedlog usvojen i određen jednomjesečni pritvor prema osumnjičenima", stoji u priopćenju objavljenom u Sarajevu.

Pojašnjeno je kako pritvor prema ovom rješenju može trajati mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 30. studenog 2016. godine ili do nove odluke suda.  

U obrazloženju odluke stoji kako je sud uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili kazneno djelo za koje se terete, te je u odnosu na sve osumnjičene odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega te osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, te zbog posebnih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke ili suučesnike.

13.35 Daniel Markić, šef SOA- e, upravo je došao u Vladu na hitan sastanak zbog uhićenja u Orašju.

13.07 Saborski zastupnik SDP- a i bivši ministar branitelja Predrag Matić u Saboru se osvrnuo na uhićenja 10 pripadnika HVO- a u Orašju. Matić smatra da su tajne službe trebale znati što se sprema i pripremiti premijera Andreja Plenkovića uoči njegova puta u BiH.

- Poslati predsjednika Vlade, a ne pripremiti ga na ovo!? Pa ovo je nešto što su tajne službe trebale znati, ali dok se oni bave time tko koga ševi, tko je s kim spavao, gdje tko zimuje, tko će se baviti još i takvim stvarima - rekao je Matić dodavši kako je i tajming uhićenja jako bitan.

13.01 Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov u srijedu je izrazio zabrinutost uhićenjem deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju, te uvjerenje da će oni vrlo brzo dokazati svoju nevinosti i uživati slobodu za koju su se borili "kada su mnogi kalkulirali s opstankom Jugoslavije".

12:55 Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je nešto prije 13 sati pred sjedištem hrvatske Vlade na Markovu trgu da je došao na razgovor o uhićenju pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju.

Na pitanje novinara kako komentira ta uhićenja Orepić je kazao da upravo ide na sastanak na kojemu će o tome razgovarati. 

Prije Orepića u zgradu Vlade ušli su i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan te ministar pravosuđa Ante Šprlje koji nisu davali izjave.

Podsjetimo, desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak u Orašju, u BiH, a Tužiteljstvo BiH ih sumnjiči da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Među uhićenima je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.

Kolinda: Uhićenja su me iznenadila

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u srijedu da su ju uhićenja u Orašju iznenadila te da je sada potrebno trezveno postupiti i utvrditi činjenice, a ne se međusobno optuživati, najavivši pritom da je moguće  da se danas održi i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

„Doista je riječ o pitanju koje iznimno zabrinjava, ali to je pitanje koje se nije pojavilo jučer, niti prekjučer, dakle pitanje optužnica u BiH, ali i u Srbiji, jest na dnevnom redu apsolutno svakog mojeg razgovora, kako s dužnosnicima tih dviju država tako i s našim međunarodnim suradnicima, državnicima u cijelom svijetu, transatlantskoj zajednici“, kazala je predsjednica Republike danas u Opatiji odgovarajući na pitanje u vezi s uhićenjem desetorice bivših časnika i vojnika HVO-a s područja Bosanske Posavine.

Rekla je da nije imala nikakve informacije i da ju je to što se dogodilo u Orašju osobno iznenadilo, „pogotovu jer je Orašje područje na kojem su se Bošnjaci i Hrvati zajedno borili za golu egzistenciju, za postojenje, za svoj život, i ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu.“

Kolinda: Moramo hladne glave utvrditi činjenice

Predsjednica je istaknula da Haški tribunal nikada nije pokazivao interes za bilo kakve navodne zločine u Orašju. 

„U ovom trenutku moramo vrlo trezveno i hladne glave utvrditi činjenice, što se dogodilo“, rekla je, navodeći da bi se prema njenim informacijama danas i sud u Sarajevu trebao oglasiti o tome.

„Razgovarala sam jutros s članom predsjedništva BiH  Čovićem, sutra će i Predsjedništvo BiH razgovarati o tome, u stalnom smo kontaktu između mojega ureda i predsjednika Vlade  Plenkovića, koordiniramo se i - da -  sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost jest mogućnost danas“, rekla je dodala da je zatražila izvješća i očitovanja svih relevantnih službi.

Je li netko u Hrvatskoj znao, ako jest, zašto nije obaviješten politički vrh 

 „Njih bismo trebali dobiti da vidimo je li netko Hrvatskoj i tko je imao informacije i ako ih je imao, zašto nešto nije poduzeto te zašto mi kao politički vrh o tome nismo izvješćeni“, kazala je.

Predsjednica je ponovila da je „potrebno trezveno postupiti, hladne glave, zato što u ovom trenutku ne možemo učiniti ništa što će prije svega unijeti razdor među nama u Hrvatskoj.“  Dodala je da su neki danas prozivali u Hrvatskom saboru i jedne i druge, te je poručila da se sjete prošlosti.

„Podsjetila bih samo da sam uporno tražila promjene u diplomaciji i u službama, upravo radi unaprjeđenja njihova rada, dakle, nemojmo se danas međusobno optuživati, idemo vidjeti što možemo zajedno učiniti. Cilj je naravno ne narušiti odnose s BiH, oni moraju ostati prijateljski, dobrosusjedski. Hrvatska će nastaviti podržavati BiH kao suverenu, teritorijalno integralnu državu i njezin europski put, ali isto tako vrlo, vrlo odlučno ćemo se držati, kao supotpisnica Daytonskih ugovora, i slova i duha Daytonskog ugovora, što znači konstitutivna jednakopravnost svih triju naroda na cijelom teritoriju BiH.“

Naglasila je da „to nitko ne treba tumačiti kao nekakav zahtjev za trećim entitetom ili za traženje nekih prava na koje Hrvati  nemaju pravo“, nego da „tražimo upravo jednaka prava za sve državljane, za sva tri naroda i u tome ćemo biti iznimno odlučni, iskoristit ćemo sve bilateralne kanale u odnosu prema BiH, ali i sve međunarodne forume, veze i međunarodne kanale.“

halal

Bilo bi dobro da se što prije sastanu vodstva Hrvatske i BiH 

Predsjednica smatra da bi kao prvi korak možda bilo dobro da se sastanu državna vodstva Hrvatske i BiH,  što je moguće prije, da vide i razmotre problem, te „da ne dopustimo da on bude prepreka, kako bilateralnim odnosima i prijateljstvu, ali ni putu BiH u članstvo EU i, nadam se, i NATO-a, te da se usredotočimo na ono što je doista bitno u BiH danas.“

„BiH ima puno većih problema nego ovo što se dogodilo, a ovo što se dogodilo, nažalost, samo može narušiti odnose i zato je iznimno bitno djelovati brzo, a vjerujete mi, na tome se kontinuirano radi,“ zaključila je predsjednica RH kolinda Grabar Kitarović.  

Sabor: HDZ i Most zabrinuti zbog uhićenja

Predstavnici vladajućih saborskih klubova HDZ-a i Mosta izrazili su u srijedu prijepodne zabrinutost zbog uhićenja bivših časnika i vojnika HVO-a s područja Bosanske Posavine te su pozvali hrvatske institucije da stanu u zaštitu hrvatskih državljana u BiH, odnosno prekinu pravnu nesigurnost u kojoj žive Hrvati u susjednoj državi.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 689
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.