Obavijesti

News

Komentari 110

Ova Vlada je komična. Sve dok nam smijeh ne zapne u grlu...

Ova Vlada je komična. Sve dok nam smijeh ne zapne u grlu...

Miro Kovač proslavio se kad je Velimira Bujanca ozbiljno nazvao "enciklopedistom i prosvjetiteljem". I to je problem ove Vlade. Nemoguće je više odrediti kad misle ozbiljno, a kad se čini da se s nama zafrkavaju.

VIDEO

"Gospodine Bujanec", važno je zaustio Miro Kovač, "vi pokazujete da imate enciklopedijsko znanje, vi ste neka vrsta enciklopedista, vi ste prosvjetitelj".

Čak je i poslovično neskromnom Velimiru Bujanecu bilo neugodno. 

"Vi me malo zezate, ja se bavim i tračevima", kazao je voditelj Bujice, na što je hrvatski ministar vanjskih poslova, njegov uvaženi gost, smrtno ozbiljno izustio rečenicu koja je vrlo brzo postala slavna: "Ne, ne, ja se ne šalim, ja mislim ozbiljno".
I ne samo slavna, već i paradigmatska za cijelu ovu vladajuću papazjaniju.

Kao što ni voditelj Bujanec, slavan po presudama za dilanje kokaina, po nošenju svastike na rukavu i darivanju četničke kokarde, nije mogao vjerovati da ga ministar u Vladi ozbiljno naziva "enciklopedistom i prosvjetiteljem", u emisiji prožetoj šovinističkim ispadima i emisiji u kojoj je Vojislav Šešelj uredno odradio posao protiv Ive Josipovića, tako ni hrvatski građani ne mogu vjerovati što se oko njih događa dok ih vladajući uvjeravaju kako "misle ozbiljno".

Nemamo dvije Vlade

Kad, recimo, Božo Petrov prekjučer ozbiljno izjavi kako "nemamo dvije Vlade", pa dan kasnije on i Tomislav Karamarko odvojeno prime na razgovor Amosa Hochsteina, posebnog izaslanika za međunarodna energetska pitanja SAD-a.

Ili kad Petrov kaže da "nema sukoba između Mosta i HDZ-a", nakon što se svakodnevno hvataju za vratove oko imenovanja, poteza ili odluka. 

Ili kad čelnik pravaša želi uvesti obvezni vojni rok kako bismo dobili "očvrsnule muškarce", iako je njegov ratoborni kolega Ivan Tepeš služio civilni vojni rok.

Ili kad Tomislav Karamarko kaže da policiju ne smiju voditi "stranački poslušnici", kao što su je vodili dok je on bio ministar, te da se ne smiju zlorabiti tajne službe, kao u vrijeme dok je on zapošljavao u SOA-i ili slao Milijana Brkića i Miru Tuđmana da izlistavaju telefonske brojeve osoba pod istragom.

Ili kad Karamarko kao prvi potpredsjednik Vlade optužuje premijera da odbijanjem razrješenja Dragana Lozančića "obezglavljuje SOA-u", iako ju je prvo obezglavila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

Ili kad Darinko Kosor, čovjek koji je prvo rušio Jadranku Kosor kako bi doveo Milanovića, pa rušio Milanovića kako bi doveo Karamarka, sada poručuje da sve ovo nema nikakvog smisla i poziva svoju koaliciju da se uozbilji ili nam prijete prijevremeni izbori.

"Ne, ne, mi se ne šalimo, mi mislimo ozbiljno".

Smrtno ozbiljno

Ozbiljno misle postaviti Milijana Brkića za ministra branitelja, kao što ozbiljno, dapače dramatično, poručuju da su "jedva pronašli i tog jednog kandidata". I Most ozbiljno poručuje da je za ministra branitelja dovoljna "diploma Domovinskog rata". Kad već nema onu pravu.

I ozbiljno tvrde da je Zlatko Hasanbegović "uvjereni antifašist", i ozbiljno šalju Hasanbegovića na parastos Srpske pravoslavne crkve. 

"Ne, ne, mi se ne šalimo".

I kao što je slavni Miro Kovač, autor ove paradigmatske izreke, smrtno ozbiljan Bujanca nazvao "enciklopedistom i prosvjetiteljem", tako je prije par dana taj isti Kovač rezolutno naglasio da Most i HDZ "jako dobro surađuju". Je l' to Kovač i nas "malo zeza"?

Samo što sve ovo više stvarno nije smiješno.

Zapinje u grlu

Pravaši koji bi slali ljude u vojsku iako je sami nisu služili i prijete lustracijom za koju su odavno istekli svi rokovi možda bi se mogli smatrati nekakvim ridikulima na rubu političke scene, kad ne bi sjedili u čelništvu Hrvatskog sabora i nastupali u ime vladajuće koalicije.

To je, dakle, smiješno samo do određene razine. Dok smijeh ne zapne u grlu.

Kao što zamjenik ministra turizma za svoje šovinističko vrijeđanje srpskih turista, upravo u sezoni kad je hrvatska Vlada uvjeravala turiste iz Srbije da ih u Hrvatskoj "nitko neće bacati u more", sada objašnjava kako je sve to bila samo satira u stilu Miljenka Smoje.

Znači, ono što je vrlo ozbiljno, vladajući proglašavaju običnom šalom. A za ono što svima izgleda kao vrhunska sprdačina govore kako "misle ozbiljno".

Misle da premijer Orešković ozbiljno vodi Vladu, da Most i HDZ ozbiljno surađuju, da su u Vladu ušli ozbiljni stručnjaci, da se ozbiljno radi na reformama, da se ozbiljno prihvaćaju posla.

Kao da ne vidimo kako je sve to na razini satire.

Nažalost, ono što vladajući doista ozbiljno rade, poput najnovijeg preuzimanja HRT-a, trganja za policiju i tajne službe, udara na neprofitne medije, ljudska prava i manjine, izaziva kod dobrog dijela građana strepnju i nelagodu.

"Vi mora da se zezate. Nažalost, ne".

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu