Obavijesti

News

Komentari 58

Stotinjak Vrgorčana na hitnoj: Povraćaju i imaju temperaturu

Stotinjak Vrgorčana na hitnoj: Povraćaju i imaju temperaturu
3

Mogući izvor zaraze je voda sa vodocrpilišta Butina u selu Dusina. S tog izvora vodu pije više od 10 tisuća stanovnika Vrgoračke krajine i susjednih područja

VIDEO

Više od stotinu Vrgorčana u protekla četiri dana zatražilo je medicinsku pomoć zbog povraćanja, proljeva, malaksalosti i visoke temperature. Riječ je o stanovnicima Donjih Sela, Pojezerja u vrgoračkom kraju Dusine, Umčana, Staševice, Potprologa, Velikog Prologa.

Nitko od odgovornih nije mogao potvrditi o čemu je riječ i što je uzrok zaraze

- Ono što mogu potvrditi je da smo mi doista zaprimili tridesetak djece koji su imali trbušne tegobe popraćene visokom temperaturom. I njihovi roditelji koji su ih dovezli imali su iste takve simptome, ali blažeg oblika te smo ih uputili liječnicima obiteljske medicine - rekao je dr. Mate Kasalo voditelj Hitne medicine u Vrgorcu.

Neslužbeno doznajemo da je mogući izvor zaraze voda sa vodocrpilišta Butina u selu Dusina. S ovog izvora vodu pije više od 10 tisuća stanovnika Vrgoračke krajine, Dubrovačko-neretvanske županije, te općine Ljubuški u BiH. Na izvoru Butine koji je ograđen žičanom ogradom nismo zatekli nikog od nadležnih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podzemne vode koje idu iz srca Bosne vjerojatno vodom napajaju i rijeku Maticu od koje je jedan od izvora i ovaj u Dusini. Vrgorčani nam otkrivaju kako je ovaj izvor dosta plitak i da postoji mogućnost zaraze i od septičkih jama iz obiteljskih kuća koje su izgrađene na većoj nadmorskoj visini od samog izvorišta. 

- Ja samo znam da moje dijete već četvrti dan ima velike zdravstvene probleme. Liječnici su mi rekli da mu dajem puno tekućine, snižavam  temperaturu i da će proći. U nedjelju poslijepodne bili smo u Umčanima odakle sam rodom. Moj desetomjesečni sin je pio vodu, kćer je pila manje vode, a ja sam pila cijeli dan mineralnu. Tu noć maleni je bio puno nemiran i povratio je. Sutradan je povraćao i dobio proljev  te visoku temperaturu. Ništa ne jede, evo vidite i sami kako je malaksao - priča nam Sanja Tolić iz vrgoračkog zaseoka Kutac te dodaje kako su se  zarazili i njena majka, sestra, njen suprug i kćer.

- Svi šute, nitko ništa ne govori, a toliki broj ljudi je zaražen - zabrinuto će Sanja dok u naručju drži svog uplakanog sina.

Drugi su problem razni pesticidi kojima se ovih tjedana intenzivno u poljima polijeva vinova loza i ostalo voće i povrće. Mi smo se pak i sami uvjerili kako baš na izvoru plutaju odbačene plastične boce. Malo dalje vodovodna crijeva i pumpe iz samog vodocrpilišta nesmetano rade na zalijevanju poljoprivredni kultura.

>>>>U tiskanom izdanju 24sata od petka pročitajte kakva je kvaliteta vode na hrvatskim kupalištima. Koliko su čiste rijeke i more i na kojim plažama ima opasnih bakterija.

Osim toga u 24sata pronađite i ove teme:

Planirali su brutalne i krvave pljačke banaka?

Hladnjaci i perilice 800 kuna jeftiniji

Avione čuvaju psi, lisice i pčele

Što se nosi ovo ljeto doznajte u Budi.In-u

U modnom magazinu Budi.In koji možete pronaći u izdanju 24sata od subote doznajte što se nosi u ljetnim mjesecima. Budi.In pronađite u sklopu ženskog paketa koji donosi i magazin Skuhatćute. Tamo doznajte kakve deserte možete pripremiti za vruće ljetne dane.

U novom broju našeg modnog magazina doznajte i kako se odjenuti za open air festivale. S obzirom na to da je kalifornijska Coachella bila tek modno zagrijavanje za festivalsku sezonu, koja u Hrvatskoj počinje 22. lipnja s INmusic festivalom, donosimo vam najopširniji vodič kroz stilove koji vam najviše odgovaraju. 

budi.in

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje