Obavijesti

News

Komentari 73

Sestra blizanka preminule bebe boluje od respiratorne infekcije

Sestra blizanka preminule bebe boluje od respiratorne infekcije
4

Od dr. Marijana Sarage doznajemo je druga sestra od dvije godine prebačena na Odjel za infektologiju. Trenutačno je u Klinici za dječje bolesti u KBC Split dvoje djece s virusom gripe

VIDEO

Do sada smo imali 19 izoliranih slučajeva virusa gripe kod djece. Svu djecu pod fibrozom testiramo na virus gripe, posebno u ovakvoj situaciji. Oni koji imaju vrućicu idu u druge sobe i sve mora proći kroz uski filtar. Obično se nalaz čeka jedan dan, a ukoliko se potvrdi da je riječ o gripi, ti pacijenti se odvajaju u druge prostorije – kazao nam je dr. Marijan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti u KBC Split. 

- Trenutačno je kod nas dvoje djece s virusom gripe. U jednoj sobi je djevojčica s još jednim malim pacijentom. Ona je primljena prošli tjedan, jučer je potvrđeno da ima gripu te ide u posebnu sobu. U drugom slučaju djetetu koje je stiglo s vrućicom i u sobi je bilo s još troje djece. Čim je potvrđeno da ima gripu uključen je tamiflu. Nema opasnosti od zaraze, ali ćemo ga ipak također premjestiti - kazao je Saraga. 

Dodaje kako se neki virusi prenose eksplozivno, no da virus gripe nije među njima. Kaže kako je nemoguće odmah odvajati ljude s povišenom temperaturom jer svi mogu i ne moraju imati virus te je potrebno napraviti testiranje.

Naglašava kako je jedno biti u kući gdje ukućani dijele svakodnevne stvari, no sasvim je drugo s djecom koja su u svojim krevetima ili kolijevkama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sestra preminule bebe ima respiratornu infekciju

Kaže i kako sestra blizanka bebe koja je preminula ima respiratornu infekciju te je zadržana kod njih, dok je druga sestra od dvije godine prebačena na Odjel za infektologiju.

Stigli epidemiolozi: Održali hitan sastanak

Nakon što su dvije bebe dovezli mrtve u splitsku bolnicu, u utorak su u Split došla dva najpoznatija epidemiologa, Bernard Kaić, specijalist epidemiologije, te Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

- Tema sastanka je zabrinjavajuća situacija s pojavnošću gripe i broja oboljelih i umrlih s obzirom na ostatak Hrvatske. Kolege iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dolaze vidjeti da li se radi o većem broju obolijevanja i smrtnosti u odnosu na ostatak Hrvatske ili se radi o tome da mi malo brže i ekspeditivnije objavljujemo sve. Cilj vidjeti što je stvarno stanje i da li možemo nešto poduzeti. Epidemija je u tijeku iako je broj prijava malo u padu, ali moramo biti na oprezu dok je virus gripe tu - rekla je uoči sastanka ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Jasna Ninčević u utorak novinarima.

Dodala je da u Hrvatskoj ove sezone dosad bilo prijavljeno 25.000 slučajeva gripe, a u Splitu oko 4.500. U Splitu je od gripe i komplikacija koje je ona izazvala umro šestero ljudi.

Za dvije bebe još nema potvrde da su preminule od komplikacije gripi. Obdukcija je napravljena u ponedjeljak i uzorci su poslani na analizu u Zagreb.   

- Prošle godine u Splitu nitko nije umro od gripe. Koliko znamo sojevi su isti kao u ostatku zemlje. Vidjeti ćemo na sastanku kakva je situacija i zašto je split isplivao kao da se tu nešto najviše događa - rekla je Ninčević.

'Nema razloga za zabrinutost' 

Ipak, nakon sastanka, Jasna Ninčević je kazala kako je ustanovljeno kako Split nije pogodio nikakav veći val gripe, te da smrtnost nije veća nego u drugim dijelovima zemlje.

- Nema razloga za zabrinutost, ništa nije drugačije nego u ostalim krajevima zemlje, mi samo dobro radimo svoj posao. Od gripe se treba čuvati jer ona ima svoje komplikacije - kazala je Ninčević. 

Od 20. prosinca do danas hospitalizirali 73 bolesnika 

Nakon sastanka Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, kazao je da je od 20. prosinca, od kada se vodi detaljna evidencija o broju oboljelih, do jučerašnjeg dana u Splitu pregledano 480 bolesnika sa simptomima gripe, od čega ih je 73 hospitalizirano.

- Trenutno se liječi njih 16 s komplikacijama gripe. Zadnjih mjesec dana situacija je slična, uglavnom se radi o upalama pluća kao komplikacijama, uglavnom dominiraju stariji ljudi preko 65 godina, ali bilo je i osoba srednje životne dobi - kazao je Lukšić.

Dodao je kako svake godine imaju epidemiju gripe koja bude manjih ili većih razmjera.

- Liječili smo bolesnike i 2009. kada smo imali pandemiju gripe, te 2010. i  2011. kada smo bolnički liječili 120 bolesnika. Ove godine imali smo do sada 73 hospitalizirana pacijenta i vidjet ćemo do kraja epidemije koliko će taj broj još rasti - kazao je Lukšić.

Iako epidemiolozi očekuju tijekom veljače lagani pad broja oboljelih, Lukšić napominje kako to ne znači da neće biti teških slučajeva, jer oni mogu doći u bilo kojoj fazi. 

Lukšić je dao i preporuku građanima.

- U slučaju da dođe do temperature koja traje duže od tri dana, probadanja u prsištu, otežano disanje, posebice kod kroničnih bolesnika, neka se obavezno jave nadležnom liječniku - rekao je Lukšić.  

- Još uvijek je zabrana posjeta u KBC Split zbog velikog broja oboljelih. Epidemija je dosegla vrhunac, a kad se situacija popravi zabrana će se ukinuti - rekao je predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a