Obavijesti

News

Komentari 389

Zastrašujući podaci: U 25 dana od raka je umrlo čak 1200 ljudi

Zastrašujući podaci: U 25 dana od raka je umrlo čak 1200 ljudi
1

Svake godine od raka u Hrvatskoj oboli 25.000 ljudi, od čega ih 14.000 umre. Najčešće je riječ o raku pluća, dojke, debelog crijeva, rektuma, maternice, prostate i anusa.

VIDEO

Prema podacima koje je objavila Hrvatska liga protiv raka, u prvih 25 dana 2017. od raka je u Hrvatskoj umrlo 1200 ljudi. Drugim riječima, svakog je dana zbog dijagnoze zloćudne bolesti život izgubilo 48 oboljelih.

Taj je broj šokantan i zabrinjavajuć, govori struka, a liječnici se svakodnevno pitaju zbog čega je broj oboljelih iz godine u godinu u stalnom porastu.

- Prije dva dana kao liječnica koja se bavi dijagnostikom i liječenjem raka dojke, samo u prijepodnevnim satima svog radnog vremena, dijagnosticirala sam čak šest novootkrivenih karcinoma dojke. Prosječna dob pacijentica bila je oko 40 godina - rekla je docentica dr. sc. Vesna Ramljak, ujedno predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska. I sama je prije malo manje od dvije godine oboljela od raka dojke, bolesti od koje svaki dan liječi pacijentice.

- Brojke oboljelih rastu, a razlog porasta može biti i u sve boljoj dijagnostici, zbog čega se rak lakše i češće otkriva - dodala je docentica Ramljak dodavši da unatoč dobroj dijagnostici liječenjem ni izdaleka ne možemo biti zadovoljni, a što dokazuju podaci o umrlima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Liječenje karcinoma trebalo bi biti individualno, jer lijek koji odgovara jednom pacijentu ne mora nužno odgovarati nekom drugom. Nažalost, mi smo još daleko od individualnog oblika liječenja i teško mi je reći da će ono u našem zdravstvu ubrzo zaživjeti - smatra docentica. Podaci Hrvatske lige protiv raka pokazuju i kako svake godine od raka u Hrvatskoj oboli 25.000 ljudi, od čega ih 14.000 umre. Najčešće je riječ o raku pluća, dojke, debelog crijeva, rektuma, maternice, prostate i anusa.

- Primarna prevencija je najvažnija i njome se može spriječiti nastanak mnogih zloćudnih bolesti. Primjerice, prestankom pušenja može se prevenirati ne samo rak pluća nego i rak usne šupljine, bubrega i mokraćnog mjehura - rekao je prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Dodaje kako se, primjerice, rak dojke, vrata maternice, trupa maternice, jajnika i debelog crijeva u velikom postotku pacijenata može otkriti u početnoj, i što je najvažnije, izlječivoj fazi bolesti. Dopredsjednica lige, dr. med. Ilona Sušac, tvrdi kako je omjer oboljelih i umrlih u prosjeku 50:50.

- Bolest češće pogađa muškarce nego žene, a u liječenju je bitno rano otkrivanje bolesti - dodala je Sušac. Prema podacima Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj. Od njega umire svaki četvrti stanovnik. Primjerice, u 2015. od zloćudnih bolesti umrlo je 14.012 ljudi, a godinu ranije 13.939 ljudi, od čega 7911 muškaraca i 6028 žena.

Stope incidencije, odnosno učestalosti pojave raka, više su u muškaraca negoli u žena. Stopa smrtnosti u muškaraca je također viša. Muškarci najčešće obolijevaju od raka pluća, a žene od raka dojke. U usporedbi s ostalim europskim zemljama, Hrvatska je zemlja srednje učestalosti pojave raka, ali visokog mortaliteta, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- S rakom se može živjeti, ali jednom kad ga dobijete, više nikad ne možete biti isti - rekla je docentica Vesna Ramljak dodavši kako je rak dojke koji se otkrije u ranoj fazi u 95 posto slučajeva izlječiv. Oboljeti mogu i mlade djevojke, a učestalost pojave raste s godinama. S druge strane, rak pluća koji je najčešći u muškaraca, uglavnom je bolest starijih ljudi. Gotovo 70 posto ljudi s dijagnozom raka pluća stariji su od 65 godina. U mlađih od 45 godina, prema podacima Hrvatske lige protiv raka, rak pluća javlja se u manje od tri posto ljudi.     

Rak dojke sve češće pogađa i mlađe djevojke

Iako učestalost pojave raka dojke raste s godinama, bolest sve češće pogađa mlade žene i djevojke. Docentica Ramljak nedavno je ženi od 29 godina dijagnosticirala rak, koji je u 95 posto slučajeva izlječiv ako ga se prepozna na vrijeme, u početnoj fazi. Docentica naglašava kako je samopregled dojke od izuzetne važnosti, kao i odlasci na sistematske preglede jedanput godišnje.

- Dijagnoza nije kraj svijeta. S tim se da živjeti - kaže Ramljak.    

Vesna Ramljak

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 389
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a