Obavijesti

News

Komentari 203

Strava: Pretukli ga i silovali, danima je trpio velike bolove

Strava: Pretukli ga i silovali, danima je trpio velike bolove
1

Mladić (23) se pojavio na vratima hitnog prijama u bolnici na sjeveru Hrvatske sa svojom majkom u pratnji. Doktorima je rekao da trpi velike bolove već tjedan dana

VIDEO

Mladić (23) u ranim jutarnjim satima pojavio se na vratima hitnog prijama u bolnici na sjeveru Hrvatske sa svojom majkom u pratnji. Doktorima je rekao da trpi velike bolove već tjedan dana, više ne može izdržati i moli za pomoć.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:24

Liječnici su ostali zatečeni kad su u mladićevu tijelu vidjeli nepoznati objekt. Prema neslužbenim infomacijama, doznajemo kako su mladića prvo napali, a onda i silovali tjedan dana prije dolaska u bolnicu, točnije prošlog ponedjeljka. Nakon što su ga pretukli, nastavili su se iživljavati nad njime koristeći nepoznati predmet.     

Iako je zadobio lakše tjelesne ozljede, predmet koji su koristili tijekom napada ostao je zaglavljen u njegovu tijelu. Zbog silnog straha i srama mladić nikome nije ništa govorio. Sve do trenutka u kojemu više nije mogao trpjeti bolove. Tad je napokon odlučio povjeriti se majci koja ga je odvela u bolnicu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:24

Liječnici su operacijom uspješno izvadili strani predmet, ali su mladića odlučili zadržati nekoliko dana na promatranju. Iako nam detalji samog događaja nisu poznati, policija nam je potvrdila prijavu te da je istraga u tijeku. Zbog zaštite žrtve odbili su iznositi detalje. Kako nam objašnjava psihijatrica Suzana Večerić, tipična socijalna posljedica silovanja je stigmatizacija žrtve silovanja koja se može pronaći i u razvijenim društvima, a osobito u konzervativno-patrijarhalnim sredinama kao što je naša.

- Zbog stigme je žrtva postiđena, ponižena, najčešće se povlači i teško se odlučuje prijaviti silovanje - rekla nam je Večerić.

Dodala je kako je u socijalnoj percepciji patrijarhalnog društva silovanje muškarca “više protuprirodno” što, premda je potpuno netočna glupost, ima neželjeni efekt na muške žrtve silovanja. Ono što je navela kao veliki problem danas su i preblage kazne za napadače.

- U našem društvu kazne za silovatelje su preblage, a sudski proces je najčešće retraumatizacija žrtve. Žrtva često mora davati iskaze više puta, propituje se njezin moralni kredibilitet, a silovatelji se puštaju iz pritvora, ako u njemu uopće i završe - rekla nam je Večerić.

Prema kaznenom zakonu, osoba koja je osuđena za silovanje može dobiti od jedne do deset godina zatvorske kazne.

- Trebali bismo imati strože kazne, ali ako osoba vjeruje kako je nitko neće uloviti, onda se ni ne boji kazne. U osnovi stroža kazna poslala bi bolju poruku društvu - objašnjava nam sociologinja Irena Cajner Mraović.

Dodaje da kad je u pitanju silovanje muškarca, onda su puno veće šanse da se događaj neće nikad ni prijaviti jer, uz sav strah koji proživljava žena nakon silovanja, muškarca prati i osjećaj slabosti. U tim trenucima vjeruje kako je trebao biti puno jači te kako se njemu to ne bi trebalo događati.

- Pitanje koje se postavlja kad se radi o silovanju žene je da li je to izazvala nečim. To pitanje se ne postavlja u društvu kad se radi o muškarcu, ali inače je stigma koju oni pretrpe znatno veća - govori nam Mraović.

Primjeri silovanja muškaraca najčešće se mogu pronaći među zatvorenicima. Među poznatijim slučajevima je onaj petorice zatvorenika u osječkom zatvoru koji su prije tri godine silovali “cimera” u ćeliji sapunom i metlom te ga tjerali da ih oralno zadovoljava.

Nakon što je sve prijavio policiji, protiv njih je podignuta optužnica.

- Mislim da se jako zanemaruju mjesta u kojima znamo da se silovanja muškaraca događaju češće, ali nitko o tome ne govori, kao što je vojska, kampusi ili domovi. Mladići su tamo nezaštićeni i treba više o tome govoriti - rekla nam je Mraović.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa