Obavijesti

News

Komentari 58

Stručnjaci za sigurnost: Trump bi bio "opasan predsjednik"

Stručnjaci za sigurnost: Trump bi bio "opasan predsjednik"
1

Trumpu nedostaje karakternih osobina, vrijednosti i iskustva da bude predsjednik. On slabi moralni autoritet SAD-a u vodstvu slobodnog svijeta, stoji u izjavi

VIDEO

Pedeset istaknutih republikanskih dužnosnika za nacionalnu sigurnost, među kojima je i bivši ravnatelj CIA-e, u ponedjeljak je ocijenilo da je kandidat Donald Trump nekvalificiran da vodi zemlju te da bi bio "najlakomisleniji predsjednik u američkoj povijesti". 

Izjava je bila zadnje u nizu odbijanja republikanskih sigurnosnih stručnjaka u pogledu Trumpove kandidature i upečatljiva je po oštrini tona.

"Trumpu nedostaje karakternih osobina, vrijednosti i iskustva da bude predsjednik. On slabi moralni autoritet SAD-a u vodstvu slobodnog svijeta. Nedostaje mu temeljnog znanja i povjerenja u američki Ustav, američke zakone i ustanove, uključujući vjersku toleranciju, slobodu tiska i neovisnog pravosuđa", stoji u izjavi.

Neće glasovati za Trumpa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ni jedan od nas neće glasati za Trumpa", ističe se u izjavi u kojoj se naznačuje da neki potpisnici također imaju dvojbi i oko demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton.

"Što se tiče vanjske politike Donald Trump nije kvalificiran biti predsjednik i vrhovni zapovjednik", navodi se u izjavi koja je najprije objavljena u New York Timesu. "Zaista, uvjereni smo da bi bio opasan predsjednik te da bi ugrozio nacionalnu sigurnost i dobrobit zemlje".

Neki od potpisnika radili su u mandatima više republikanskih predsjednika, primjerice bivši ravnatelj CIA-e Michael Hayden, koji je također vodio nacionalnu sigurnosnu agenciju, bivši tajnik državne sigurnosti Michael Chertoff te bivši ravnatelj obavještajne službe John Negroponte.

Među ostalim potpisnicima su bivši visoki dužnosnici State Departmenta, Pentagona i Nacionalnog sigurnosnog vijeća koji su planirali i nadgledali invaziju na Irak 2003. godine.

Trump je žestoko kritizirao operaciju u Iraku, unatoč tome što je 2002. kao gost u radijskoj emisiji Howarda Steina na pitanje je li sklon napadu na Irak, Trump odgovorio kako smatra da jest.

Potpisivanje izjave organizirao je Philip Zelikow, koji je bio visoki savjetnik bivše državne tajnice Condoleezze Rice.

Trump je na izjavu uzvratio tvrdnjom da ju je potpisala "neuspješna washingtonska elita" koja "se treba sramiti što je učinila svijet tako opasnim mjestom".

Svi oni, a među njima i Hillary Clinton, donijeli su "katastrofalne odluke da se napadne Irak, dopustili da Amerikanci umiru u Bengaziju i upravo su oni dopustili uspon IS-a", rekao je Trump.  

U izjavi se ne navode pojedinačni Trumpovi komentari, ali je ona očit odgovor na niz primjedaba u kojima on dovodi u pitanje nužnost NATO-a, izražava divljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, poziva na privremenu zabranu useljavanja  za muslimane i poziva Rusiju da hakira privatni email server Hillary Clinton, za što je kasnije rekao da je bila posrijedi samo šala.    

U ponedjeljak se sve većem krugu republikanaca koji neće glasati za Trumpa pridružila i američka senatorica iz Mainea Susan Collins.

 "To nije odluka koju sam lako donijela jer sam čitav život republikanka. No Donald Trump ne odražava tradicionalne republikanske vrijednosti niti sveobuhvatni pristup vladanju koji je ključan za prevladavanje podjela u našoj zemlji", napisala je Collins u Washington Postu. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!