Obavijesti

News

Komentari 332

Struka upozorava: Slovenci će kontrolama blokirati sami sebe

Struka upozorava: Slovenci će kontrolama blokirati sami sebe

Ako Slovenija nastavi sa strogim kontrolama putnika u srpnju i kolovozu kolone bi mogle blokirati sve autoceste u Deželi, a čekanja bi mogla trajati i po pet sati

VIDEO

Ovo je gore nego u Kini, gore nego u Washingtonu. Dva sata čekamo. Ovo je najveća glupost što se može napraviti. Ovo nam je zadnji put, odsad idemo avionom, komentirali su jučer iznervirani vozači na granici Hrvatske i Slovenije. Davno su, kažu, izgubili strpljenje zbog slovenske neprilagodljivosti na granicama.

Ni Hitna se neće moći probiti do ljudi

- Kad smo putovali za Uskrs, išli smo u oba smjera po 6 sati, i još 15 sati vožnje, mogli smo doći u Japan. Nek’ nas puste malo na miru - rekao je jedan od putnika. 

Samo jučer se na izlazu iz Hrvatske čekalo dulje od sat vremena. Na ulazu u Lijepu Našu kraj Bregane je sa slovenske strane nastala kolona duža od pet kilometara. Nešto manje gužve nastale su i na graničnim prijelazima Plovanija i Kaštel u Istri, Rupa kraj Rijeke i Macelju kraj Krapine. Lako bi se mogle ponoviti snimke od prošlog tjedna gdje su putnici na granici masovno izlazili iz autobusa i pješice prelazili granicu. 

Nastala je masovna potražnja za taksistima koji bi ih odvezli do prvog većeg kolodvora. Ljudi koji čekaju u kolonama imaju velik problem s nedostatkom toaleta, mjesta gdje mogu kupiti hranu i vodu, a ako nekome i pozli, vozila Hitne se teško mogu probiti do njih.

Takvi problemi će biti na vrhuncu usred ljeta kad će temperature prelaziti 35 stupnjeva Celzijevih. Svaki automobi koji ostane bez benzina ili u kvaru na granici dodatno će usporiti kolonu. Od svega bi mogao profitirati jedino HAC koji uskoro diže cijene cestarina. Nestrpljivi vozači će se tako radije provesti autocestom da dođu na Jadran.

Svi granični prijelazi sa Slovenijom će biti podjednako opterećeni tijekom turističke sezone. Zavladat će kaos, a ako Slovenci budu ustrajali po svome, mogli bi stvoriti čep i blokirati pola svoje države, uvjeren je prometni stručnjak Željko Marušić.
Smatra da su precijenili svoje mogućnosti, pritišću i nas te nam pasivno ugrožavaju dolazak velikog broja turista.

Pregovori s Ljubljanom

- Zbog mnogo detalja koji utječu na stvaranje kolona, teško je prognozirati točne dužine kolona. One bi mogle biti između 10 i 20 kilometara, a vrijeme čekanja do pet sati - kaže Marušić.

Vjeruje da će tehnologija odigrati važnu ulogu u preusmjeravanju prometa, a glavnu ulogu bi tu trebali imati slovenski autoklubovi. Kao najbolji način rješavanja mogućeg prometnog kaosa predlaže oformljavanje pregovaračke skupine koja će o svemu razgovarati sa Slovencima.

- Zgodan uvod u nužan ozbiljan razgovor bio bi: ‘Nismo djeca, svi znamo da nije problem u sigurnosti i mjerama protiv terorizma na graničnim prijelazima, problem je u Piranskom zaljevu’ - misli Marušić.

Naime, prema podacima iz 2016., samo u prvom vikendu srpnja u Hrvatsku je ušlo više od 423.000 stranaca s više od 110.000 automobila.

Naime, Europski parlament je 15. ožujka donio odluku o jačanju kontrola provjerama u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama Europske unije. S obzirom na to da Hrvatska nije u schengenskom prostoru, Slovenci detaljno provjeravaju i sve Hrvatse koji prelaze granicu. Već u prvim danima travnja to je izazvalo kolone na svim velikim graničnim prijelazima. Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je kako će zbog gužvi raditi svi dostupni granični policajci.

Karl Erjavec prijeti

Čekanja nisu uspjeli izbjeći čak tijekom radnih dana, kad je promet rjeđi. Svačija putovnica i osobna iskaznica provlačile su se kroz skener ne bi li zaustavili kriminalce. Uzbunili su se i stanovnici Srbije i BiH, no njih su i prije sustavno pregledavali.
“Gužve su na Bregani i Macelju i dalje bile neizdržive te smo se vratili na prijašnji način kontrole. U slučaju da hrvatska strana ustraje u odluci da ne poštuje arbitražnu odluku, možemo očekivati eskalaciju različitih napetosti i te će napetosti sigurno imati odjeka u međunarodnoj javnosti. Pa zar mislite da će nam u takvoj atmosferi masovno dolaziti turisti?”

Izjavio je to u siječnju u intervjuu slovenski ministar vanjsih poslova Karl Erjavec. Kad su u travnju počeli problemi na svim graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije, zbog sustavnih provjera ljudi, Erjavec “prilagođava” svoj stav. Optužuje medije za manipulaciju i niječe svoje riječi.

- Moje riječi su zloupotrebljene i nije bilo prijetnje blokadom granice tijekom turističke sezone - rekao je ministar medijima.

Na vrhuncu turističke sezone kolone bi mogle biti duge do 20 kilometara, a na prelazak granice moglo bi se čekati i pet sati. Ljudima je već sada dosta dugih čekanja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 332
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa