Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 17

Stvari koje morate znati prije nego posjetite grad ljubavi

Power by Mastercard

Stvari koje morate znati prije nego posjetite grad ljubavi

Velik, lijep, povijesno i kulturno bogat, a ponekad i zastrašujući grad. Prije nego spakirate kovčege i krenete u avanturu, ima nekoliko stvari koje morate znati o Parizu i njegovim stanovnicima

1. Nisu svi Parižani nepristojni

Uvriježeno je mišljenje da su Parižanke i Parižani nepristojni i nekulturni. Nitko vam ne može garantirati da će svi ljudi s kojima vam se presjeku putevi biti pristojni i simpatični, ali većina putnika misli da će dobiti lošiji tretman od onog koji im je u konačnici pružen.

Kaže se da postoje Parižani i ostatak Francuza. Kao što je slučaj s većinom svjetskih metropola, njegovi stanovnici ponekad znaju biti bezobrazni. To ipak ne znači da vas neće oduševiti i iznenaditi vas svojom pristupačnošću. Budite ljubazni, nemojte napadati 'francuski način' obavljanja stvari, pokušajte naučiti par fraza na francuskom i možda će se vratiti iz Pariza s riječima hvale. 

Parisian caf?

2. Račun ne dolazi sam...

Kod nas je normalno da račun dolazi prije nego ga i zatražite (ne uvijek, ali u većini slučajeva). Jedemo na brzinu jer nam se, naravno, uvijek negdje žuri i moglo bi se čak i reći da ne uživamo u hrani, kad jedemo vani. Shvaćamo to više kao nešto što moramo obaviti, nego nešto u čemu možemo uživati.

To možete zaboraviti u Parizu. Ukusna hrana zaslužuje dostojnu pažnju. I ako probate brzinski pojesti i otići, nećete uspjeti. U jednu ruku, kao da vrijeđate konobare i kuhare takvim činom. Parižani uživaju u obrocima i ne 'turaju' vam odmah račun pod nos. Nekad se morate i svojski potruditi da dođe do vas. Ako se to dogoditi, doviknite "Monsieur/Madame” i zamolite: “l’addition s’il vous plaît”. ili jednostavno uživajte bez žurbe.

Ako ste još vlasnik Mastercard® kartice, mogućnosti su uistinu raznolike – oduševit će vas popusti i posebni meniji u restoranima, pa prije puta provjerite što vam se sve nudi.

 

France, Paris, couple checking map, smiling, close-up

3. Parlez vous Engle?

Zabluda broj dva: nitko ne priča engleski i ne želi pričati niti jedan drugi jezik osim francuskog. Većina Parižana, naprotiv, dobro priča engleski, a pogotovo mladi.

Ako ih upitate govore li engleski, vrlo je vjerojatno da će čak i reći 'ne', ali ne zato jer vam ne žele pomoći, već jer se ne žele osramotiti s jezičnim vještinama. Koje, govoreći iskreno, nisu uopće loše. Upitajte ih govore li bar malo engleskog i vjerojatnije je da ćete dobiti pozitivan odgovor.

Paris Taxi

4. Taksiji su skup način kretanja po gradu

Vjerojatno zato što je metro brz i jednostavan za korištenje, taksiji su dosta skupi. Vožnja dugačka par kilometara, može vas doći cijelo malo bogatstvo. To osobito vrijedi za noćnu vožnju, kad taksiji još više dižu cijene.

Znači, ako ste još u gradu i daleko od smještaja, a  metro više ne radi (nakon 1 sat), možda ćete se morate oprostiti od onih eura koje ste čuvali za suvenire kako bi došli do kreveta. Savjet: držite se prijevoza podzemnom željeznicom ili se pripremite na cijene vožnje iznad tla. I zapamtite, iako karta s milijunima linija različitih boja izgleda zastrašujuće, jednostavna je za savladati. 

Način na koji možete osigurati najbolju i najsigurniju kupnju je da preko interneta karticom kupite karte za javni prijevoz. Voilà: problem riješen.

5. Oduprite se trenirci

Najljepše je u dugim šetnjama i na putovanjima odjenuti nešto udobno, poput trenirke, ali kad ste u Parizu, svedite tu želju na minimum. Parižani su poznati po svom smislu za modu i moderno. Iako sigurno ne morate nositi pete po gradu ili dizajnersko odijelo, mogli bi se osjećati čudno u običnoj bijeloj majici i starim pohabanim hlačama.

Stanovnici Pariza imaju klasičnu eleganciju i jednostavno hodaju, govore, jedu i kreću se kroz gužve, na seksi način. Pakirajte odjeću sa stilom (ne nužno pomodnu) kako bi se uklopili. Ili pričekajte da dođete i krenite u prekrasne dućane koje ovaj grad nudi. Najjednostavniji način kako bi uživali u kupnji je kartično plaćanje. No, nemojte zaboraviti na par sigurnosnih preporuka: čuvajte račune za kupnju karticom tako da možete provjeriti naplaćeni iznos na izvodu kada se vratite s putovanja, ne držite kartice blizu GSM uređaja i nikada ne zapisujte PIN na papir. Ako ga želite čuvati u telefonu, potražite PIN keeper aplikaciju. Sad ste spremni za uživanje.

Ne zaboravite, ipak ste u svjetskoj modnoj prijestolnici!

Kako biste zaobišli svakodnevno u više od 40 najpoznatijih odredišta, iskoristite pogodnosti koje kao korisnik Mastercard® i Maestro® kartica ostvarujete putem platforme Priceless® Cities Away (www.priceless.com). Ne morate 'potegnuti' daleko – jedinstvena iskustva možete imati i u europskim biserima poput Berlina, Madrida, Pariza, Stockholma i brojnih drugih. 

Power by Mastercard

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode