Obavijesti

News

Komentari 232

Sudovi vraćaju 'krivotvoritelje' na posao u Zagrebački holding

Sudovi vraćaju 'krivotvoritelje' na posao u Zagrebački holding
1

Prije dvije godine 333 radnika uhvaćeno je s lažnim svjedodžbama i diplomama, ali mnogi su se žalili i dobili. Sad su sudovi počeli poništavati otkaze

VIDEO

Bila je to najveća akcija provjera diploma u jednoj javnoj tvrtki. Čak 333 radnika u Zagrebačkom holdingu su kontrolama “uhvaćena” s lažnim diplomama i svjedožbama.

Prije skoro dvije godine Holding je zaključio da su oštećeni za barem 88,5 milijuna kuna na tim radnicima koji nisu imali stručnu spremu za posao koji su obavljali. Svi su dobili otkaz. Šteta nije nikad naplaćena jer je tadašnja uprava ipak odlučila da je otkaz dovoljna kazna.

No sad su sudovi počeli vraćati na posao one za koje je kontrola Holdinga utvrdila da imaju “nevjerodostojne diplome i svjedožbe”.

Posljednji slučaj je Damira Ljubeja, nekad kontrolora karata u Zagrebačkom električnom tramvaju, bivšeg predsjednika Zajednice udruge branitelja Zagrebačkog holdinga i sindikalnog povjerenika. Otkaz je dobio u proljeće 2015. godine. Provjera je pokazala da nema svjedodžbu Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu, tj. nije nigdje u maticama škole zaveden da ju je završio iako je priložio njihovu svjedodžbu.

Krajem listopada mu je Županijski sud u Splitu pravomoćno poništio otkaz nakon što je na njegovu stranu stao i Općinski sud u Zagrebu.

- Ima još jedno šest kolega iz iste škole kojima proces nije završio, pa ne bih dotad ništa komentirao. Duga je to i opsežna priča - rekao nam je Ljubej.

Radoslav Vlašić iz Udruge vozača ZET-a Trešnjevka, koji je i objavio povoljnu presudu za Ljubeja, također nam kaže da je u ZET-u poništeno još otkaza zbog krivotvorenja dokumenata. Nije znao točan broj. U Zagrebačkom holdingu su nam rekli da znaju da je 59 radnika podnijelo tužbe. Njih 31 je izgubilo, jedan je vraćen na posao, a za ostale traju postupci. Za ostale podružnice u Holdingu nema podataka. Ono što pokazuju dokumenti koje imamo za Ljubeja, on je angažirao vještaka, koji je utvrdio “da je utvrđena originalnost obrasca svjedožbe, potpisa ravnatelja i pečata”. Holding je dostavio mišljenje škole, koja potvrđuje da mu je svjedožba nevjerodostojna. Tko je onda tu pogriješio?

Pero Kovačević, voditelj projekta provjere diploma u Zagrebačkom holdingu, ističe da imaju potpuno različitu sudsku praksu.

- Jedan je na sud donio svjedodžbu druge škole, oni su ga vratili na posao. Mi smo provjerili i tu svjedožbu i ispalo je da je i ona lažna. Neke su vratili jer je sud zaključio da su posao koji su obavljali mogli raditi i bez spreme za koju su dostavili lažni dokument bez obzira što su u potpunosti izigrali povjerenje poslodavca. Nemamo ujednačenu sudsku praksu i to je problem, već sam apelirao na Vrhovni sud da to učini - kaže Kovačević.

On podsjeća na slučaj Valtera Krizmanića, koji su otkrila 24sata, i u kojem je, osim otkaza, on bio terećen vratiti sav novac koji je dobio radeći na mjestu s višom stručnom spremom nego što je imao. Kovačević kaže da je potreban i javni registar diploma i svjedožbi kako bi se stalo na kraj krivotvoriteljima.

DORH nije reagirao

Damir Ljubej prijavljen je iz Holdinga Državnom odvjetništvu, no oni su rekli da ga neće goniti jer je slučaj u zastari. Sad je očito uspio dokazati na sudu da je otkaz dobio bezrazložno. Elektrostrojarska škola je napisala Holdingu da ga nemaju u matičnoj evidenciji onih koji su je završili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 232
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u