Obavijesti

News

Komentari 48

Šustar: Hrvatska i BiH imaju mogućnost suradnje i pomoći

Šustar: Hrvatska i BiH imaju mogućnost suradnje i pomoći
1

Dodao je da postoji puno prostora za suradnju obrazovnih vlasti, te da je za Hrvate u BiH najvažnija potpora u području obrazovanja koristeći iskustva iz Europe

VIDEO

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar najavio je u četvrtak u Mostaru nastavak potpore obrazovnim vlastima Hrvata u Bosni i Hercegovini, a tijekom nekoliko susreta s domaćinima bilo je riječi o usklađivanju obrazovnog sustava i korištenju iskustava kao i o stručnoj pomoći Hrvatske u uspostavi međužupanijskog Zavoda za odgoj i obrazovanje za četiri županije u BiH u kojima se nastava odvija na hrvatskome jeziku. 

"Potpora je uzajamna. Obično se uvijek govori kako Hrvatska podupire Hrvate u BiH, međutim mi imamo sada jako puno naučiti od kolega. Sada smo u razdoblju cjelovite kurikularne reforme. Unutar nje predviđeno je devetogodišnje osnovno obrazovanje. U BiH je ono provedeno i mi od vas možemo čuti jako puno o tome što je dobro", rekao je Šustar nakon sastanka s ministrima obrazovanja četiriju županija.

Dodao je da postoji puno prostora za suradnju obrazovnih vlasti, te da je za Hrvate u BiH najvažnija potpora u području obrazovanja koristeći iskustva iz Europe. "Europski stol puno nudi svima nama i ja se toj suradnji radujem. Mali narodi, male zajednice u velikoj europskoj obitelji na najbolji način mogu sačuvati svoj identitet kroz kulturu i obrazovanje", dodao je ministar Šustar.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegbosanske županije Petar Galić istaknuo je nakon susreta da četiri županije iz federacije BiH Hercegbosanska, Zapadnohercegovačka, Srednjobosanska i Posavska žele biti uključene u kurikularnu reformu obrazovanja u RH kako bi mogli koristiti dobra iskustva iz Hrvatske i EU.

"Nama je cilj da se što izravnije uključimo u izradu ovoga dokumenta u Republici Hrvatskoj kako bismo vidjeli njihova iskustva i na taj način iskoristili pozitivna iskustva i primijenili ih na obrazovni sustav u BiH", rekao je Galić.

Napomenuo je da se od Hrvatske očekuje stručna pomoć i i u uspostavi jedinstvenog međužupanijskog Zavoda za školstvo, budući da je ovo područje u BiH dodijeljena županijama. 

"Županije nemaju svoj zavod ni agenciju za školstvo, a ta institucija je servis odnosno temelj kvalitetnog obrazovanja u našim županijama. Očekujemo značajnu potporu vlasti RH u tome smislu", dodao je ministar obrazovanja Hercegbosanske županije. Po njegovim riječima za uspostavu toga zavoda čekaju se još odluke vlasti Posavske županije kako bi se registrirao i počeo s radom.

Ministra Šustara u četvrtak je primio predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, a kako je priopćeno, Šustar je tom prigodom rekao da postoji izražena volja hrvatske vlade za nastavak podupiranja projekata od interesa kako za Hrvate tako i sve građane BiH.

Ministar Šustar sastao se i s rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić te posjetio Filozofski fakultet gdje se obratio studentima.

Predviđeno je da ministar znanosti, obrazovanja i sporta u Mostaru posjeti i Studentski centar Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišnu bolnicu u Mostaru i Medicinski fakultet. Prvi dan posjet će zaključiti razgovorom s don Željkom Majićem, generalnim vikarom Mostarsko-duvanjske biskupije. U Tomislavgradu će sutra ministar Šustar razgovarati s načelnikom općine Ivanom Vukadinom i obići nekoliko obrazovnih i odgojnih institucija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.