Obavijesti

News

Komentari 54

Svaka četvrta žena ima rak, a gotovo 50% njih izgubi bitku...

Svaka četvrta žena ima rak, a gotovo 50% njih  izgubi bitku...

BITNA JE PREVENCIJA: Rano otkrivanje bolesti ključ je izlječenja. Nažalost, od ukupnog broja novooboljelih gotovo polovina žena svake godine izgubi bitku s rakom dojke...

VIDEO

Prvo mjesto na ljestvici smrtnosti u Hrvata zauzimaju bolesti srca i krvnih žila. Na drugome mjestu su zloćudne bolesti koje ubijaju čak 27,8% populacije. Prepoznavši veličinu tog problema, Vlada Republike Hrvatske je u lipnju 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, godinu kasnije Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, dok je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice usvojen u srpnju 2010. godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:33

- Cilj preventivnih programa probira je rano i pravovremeno otkrivanje bolesti, smanjenje pobola i smrtnosti te unapređenje zdravlja cjelokupnog stanovništva - rekli su u Ministarstvu zdravstva dodavši kako od raka dojke obolijeva čak četvrtina ukupne ženske populacije u zemlji.

Prema podacima Registra za rak HZJZ-a, u Hrvatskoj su u 2014. godini 2644 žene oboljele od raka dojke, a od iste ih je bolesti u 2015. umrlo čak 1038. Ministarstvo svake dvije godine na mamografski pregled poziva sve žene u dobi od 50 do 69 godina s ciljem da se rak, ako ga žena ima, otkrije u početnom stadiju. Do sada su završena četiri ciklusa pozivanja žena na mamografski pregled, a peti ciklus je u tijeku. Prosječno se na preventivni mamografski pregled odaziva oko 60 posto žena u Hrvatskoj.

- U prva tri ciklusa otkriven je 3401 karcinom dojke - dodali su u Ministarstvu napomenuvši da se, kad je rak debelog crijeva u pitanju, svake dvije godine pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50 do 74 godine da naprave test na nevidljivu krv u stolici, nakon čega se one s pozitivnim nalazom upućuje na kolonoskopiju.

- Procjena odaziva je 21, a udio testiranih 19 posto - pojasnili su u Ministarstvu zdravstva.

U žena u dobi između 40 i 49 godina na drugome mjestu po obolijevanju je rak vrata maternice, dok je u dobi od 30 do 39 godina ta vrsta raka na trećem mjestu po učestalosti. Godišnje u Hrvatskoj od raka vrata maternice oboli oko 350, a umre više od 100 žena.

- Rak vrata maternice moguće je otkriti u ranoj fazi razvoja i potpuno izliječiti. Svake tri godine pozivaju se sve žene u dobi od 25 do 64 godine na preventivni pregled, a kao test u probiru se koristi PAPA test kao jednostavna, neinvazivna i neškodljiva pretraga kojom se otkrivaju eventualne stanične abnormalnosti - potvrđuju u Ministarstvu dodajući kako je prvi ciklus pozivanja žena završio.

Prema rezultatima istraživanja, veliki postotak žena se odazvao ovom pregledu, a kako bi odaziv na preventivne preglede općenito bio što veći, u 2012. godini su u realizaciju programa aktivno uključeni liječnici opće i obiteljske medicine, kao i djelatnici patronažne službe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi