Obavijesti

News

Komentari 2

Švercali pravo blago: Slovenci 'odsvirali' ravno u ruke carine

Švercali pravo blago: Slovenci 'odsvirali' ravno u ruke carine
4

Carinici su na naplatnim kućicama Karamatići zaustavili automobil u kojem je putovalo dvoje slovenskih državljana, a koji su švercali violine stare nekoliko stotina godina

VIDEO

Pripadnici mobilne jedinice carine iz Ploča zaplijenili su violine koje bi mogle biti izrađene još u 17. i 18. stoljeću. Vjeruju kako se radi o jako vrijednim primjercima.

Carina je izvijestila da su njeni službenici u nedjelju na naplatnim kućicama Karamatići zaustavili automobil u kojem je putovalo dvoje slovenskih državljana te da su pritom kod njih naišli na pravo malo blago. Riječ je o vrlo starim klasičnim instrumentima. Na sebi nose oznake slavnih radionica klasičnih glazbala Anton Hannabach i Karl Mueller, a kako Carina navodi da ima vrlo dobre razloge vjerovati da je riječ o protuzakonitom trgovanju kulturnim dobrima, violine su im oduzeli. Rijetke instrumente su predali inspektorima Ministarstva kulture, koji su ih potom odnijeli u Konzervatorski odjel u Dubrovniku na odgovarajuće čuvanje.

Iako iz Carine do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na nekoliko pitanja o ovom ulovu carinika, sigurno je da Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara za različite prekršaje predviđa kazne za pravne osobe i do pola milijuna kuna, a za fizičke osobe do 15.000 kn. Što se zatvora tiče, za šverc kulturnim dobrima zakon predviđa kazne do pet godina zatvora.

Carinici su takve krijumčare prošle godine uhvatili tri puta. U jednom slučaju bila je riječ o 300 novčića iz četvrtog stoljeća, u drugom o predmetima s brodske olupine iz mora, a u trećem o zidnim dekoracijama. Među kradljivcima su često Talijani i Česi, a naručitelji su bogati kolekcionari, najčešće iz Italije.

Zaplijenili mu tonu ilegalnog duhana

Policajci iz PU požeško-slavonske uhvatili su tri sumnjivca s više od tonu ilegalnog duhana. Kod 31-godišnjaka našli su 993 kilograma, kod 34-godišnjeg Požežanina još 60, a kod 58-godišnjeg Požežanina samo pet kilograma.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...