Obavijesti

News

Komentari 50

Svi bi htjeli XXL: Nakurnjaci iz Mrkoplja im jako dobro stoje

Svi bi htjeli XXL: Nakurnjaci  iz Mrkoplja im jako dobro stoje
3

Nekad su ih žene štrikale za miraz, a muškarci nosili zimi. Radmila je i svećenika uvjerila da u izradi nakurnjaka nema nemorala. Najviše ih izrađuje za Talijane

VIDEO

Strašno puno radim za Talijane, u bojama njihove zastave. Neki na njoj žele grozd, drugi trešnjice, kaže Radmila Kus (55) iz Mrkoplja, kojoj je posao s predmetima od filcane vune propadao sve dok nije počela izrađivati nakurnjake. Danas je potražnja toliko velika da ih često izrađuje i duboko u noć.

- Svi traže XXL, a većini bi M bio dovoljan. Muški ego je takav da nije dobro priznati da je normalan, nego velik. Došao je muškarac stariji od 70. Dala sam mu mali nakurnjak. Pitao me: ‘Je l’ vi mene podcjenjujete?’ i naručio XXL - kaže vunarica, koju neki zovu Gospođa od Nakurnjaka.

Dio žena u mjestu toliko je sablaznila da su je prijavile svećeniku.

- Svećenik mi je rekao da će me javno prozvati, a ja njemu: ‘Monsinjor, jedina sreća u radu s tim nakurnjacima je da sam u ovim godinama doznala da svi muškarci imaju različite. Da sam znala, i ranije bih delala nakurnjake, a ne papuče.’ Svećenik se nasmijao i povukao - kaže Radmila. Ženama savjetuje, žele li mir u kući, da svojim muškarcima poklanjaju najveće. Nekima sama uzima mjeru, ali ne onako kako bi na prvu pomislili. Veličinu procjenjuje po njihovim dlanovima, odnosno mjeri od vrha srednjeg prsta do točke na dlanu do koje taj prst dođe kad su ostali uspravni. Pokazala nam je kako nastaje nakurnjak u društvu Vesne Dokić, koju je učila i koja s njom izrađuje sve predmete od vune. Za izradu nakurnjaka treba joj sat i pol. Svaki je unikatan, a prodaje ih za 50 kuna. Vunu sama obrađuje i boji, a oblikuje je vodom i sapunom.

Divovski nakurnjaci za dečke iz Leta 3

Prije desetak godina je htjela odustati od posla s vunom, ali su je iz Leta 3 zamolili da im osmisli styling. Sjetila se bake koja je radila nakurnjake i rekla im: “Dečki, može nakurnjak i pregačica?”. Dobili su prvu nagradu za styling u Sloveniji, a narudžbe su počele stizati.

Pokazat će ih i Michelle Obami 

Radmila 2012. putuje u SAD na Kongres tekstila, na poziv tamošnjih vunarica. Pozvane su i kod Michelle Obame na večeru. Planira modnu reviju nakurnjaka u Hrvatskoj i već ima dva dobrovoljca koji će ih nositi. U Mrkoplju je nakurnjacima ukrasila božićno drvce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa