Obavijesti

News

Komentari 99

Tajni život ubojice: Stanovao je u vili, imao djecu i debeli dosje

Tajni život ubojice: Stanovao je u vili, imao djecu i debeli dosje

Mediji su otkrili sve o životu napadača Khalida Masooda koji je usmrtio četiri osobe u Westminsteru. Njegova bivša žena je uspješna poslovna žena i za sobom je ostavio dvije kćeri...

VIDEO

Prošla su četiri dana od stravičnog napada u Westminsteru, a mediji otkrivaju sve više bizarnih detalja iz života ubojice. Khalid Masood (52) je preminuo nakon što ga je policija upucala. 

Khalid je bio daleko od stereotipnog terorista. Policijske službe sad istražuju što je to nagnalo obiteljskog čovjeka, oca i učitelja da napravi tako strašan čin. 

Čak i nekoliko sati prije samog napada, susjedi tvrde da su ga vidjeli i da je bio nasmiješen i pristojan. 

Khalid je odrastao u Kentu, a školski prijatelji ga se sjećaju kao inteligentnog, društvenog dječaka koji je volio igrati nogomet, a religija ga nikad nije zanima.

Majka Janet ga je rodila kad je imala samo 17 godina. Biološkog oca nikad nije upoznao. Majčinog muža Philipa Ajaoa, za kojeg se udala kad je Khalid imao dvije godine, je smatrao ocem.

Palace of Westminster incident

- Bio je jako bistar, zanimala ga je škola i bio je jako dobar nogometaš - rekao je prijatelj iz djetinjstva Kenton Till.

- Nije bio uopće religiozan. Imao je snažan karakter. Bio je jako društven i duhovit. Mislim da je bio jedini crnac u školi i da se nekad susretao s rasizmom, ali ne u velikoj mjeri jer se uvijek trudio biti popularan - dodao je.

Drugi školski kolega Alan Keeble se prisjeća Khalida kao sretnog dječaka koji je bio odličan u sportu i volio život, reggae glazbu, ples i flertanje s njegovom sestrom.

- Svi su ga uvijek prihvaćali, bio je jedinstven i jer nismo viđali puno djece tamne puti ovdje u Taunbridge Wellsu. Šokiran sam da on stoji iza ovog napada - rekao je.

- On je imao glas poput Marvina Gayjea. Bio je jako dobar pjevač. Često bi se družili u njegovo kući - rekao je još jedan priajtelj Tim Burchell.

Sve je krenulo nizbrdo nakon srednje škole

Svestrani Masood je završio s idiličnim životom nakon srednje škole. Upao je u loše društvo, počeo se drogirati.

- Kako je rastao, sve više se udaljavao od starog društva. Izgubio je svoj put. Počeo se drogirati i prodavati drogu. Nekim ljudima je dugovao mnogo novca - rekao je prijatelj koji je htio ostati anoniman.

Palace of Westminster incident

S 19 godina je prvi put završio na sudu. Tada je sve krenulo nizbrdo, idućih dvadeset godina je napravio brojne prekršaje uključujući i ilegalno posjedovanje oružja, remećenje javnog reda i mira, napade... Dva puta je završio iza rešetaka. Promijenio je nekoliko poslova, a najdulje je radio kao prodavač.

Khalid je 1991. upoznao dugogodišnju partnericu Jane Harvey (48) uspješnu poslovnu ženu. Preselili su se u vilu od 700.000 funti u Northiamu. Dobili su dvije djevojčice. Kad je starija curica imala osam godina, Masood se potukao u klubu i izrezao drugom muškarcu lice nožem. Osuđen je na dvije godine zatvora, a kao motiv je naveo rasizam.

Nagovorio je kćer da prijeđe na islam

- Nakon što je izašao iz zatvora postao je religiozan i posvetio se islamu. Nije htio imati ništa s prošlim životom. Ostavio je Jane i djevojčice i preselio se u neku rupu u Eastbourneu. Možda je upoznao nekog drugog - rekli su susjedi. 

2004. godine se opet oženio za 25-godišnju Farzanu Malin u Kentu, ali taj brak nije dugo potrajao. Nakon toga je upoznao Rohey Hydaru i preselio se u Luton, a potom i u London.

Njegovu kćer Andi je udario automobil kad je trčala za školskim autobusom i zamalo je usmrtio. Zbog nesreće je ostala nepokretna. Drugu kćer je nagovorio da promijeni ime, odjene burku i da prakticira islam. Pristala je i odlučila živjeti s njim dok je mlađa odbila.

U svom životopisu Masood je sebe opisao kao društvenog i prilagodljivog Britanca koji ima diplomu iz ekonomije. Tvrdio je da se školovao u Saudijskoj Arabiji prije nego je otvorio svoju tvrtku u Birminghamu. Engleske vlasti tvrde da nije imao nikakve kvalifikacije i da nije nikad predavao u nijednoj školi u Engleskoj.

Policija ga nije nikada imala na radaru zbog sumnje na terorizam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu