Obavijesti

News

Komentari 9

Talent od malih nogu: Govori pet jezika, a sad uči i kineski

Talent od malih nogu: Govori pet jezika, a sad uči i kineski
1

Vukovarski genijalac: Ilja Uzelac Bujišić (14) s dvije je godine naučio slova i brojke, a sad osvaja prva mjesta na natjecanjima iz matematike. Dobio je i Oskar znanja

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Sredinom ove godine u grad Vukovar donesen je prvi Oskar znanja, prestižna nagrada koju na državnom natjecanju iz znanja osvaja najuspješniji učenik.

U svoj grad donio ga je Ilja Uzelac Bujišić (14), vukovarski “vunderkind”, koji je svoju genijalnost iz područja matematike, fizike i geografije počeo ispoljavati još kao sasvim malo dijete. Oskar znanja je dobio jer je kao učenik Osnovne škole “Blage Zadre” osvojio 1. i 2. mjesto na državnom natjecanju iz matematike i fizike, te 1. mjesto na županijskom natjecanju iz geografije. Posebno je pohvaljen kao najuspješniji učenik osnovnih škola naše županije. Ilja je naučio slova s dvije godine, s tri i pol već je računao matematiku, a 5. i 6. razred osnovne škole završio je u jednoj godini. Govori četiri strana jezika, odlikaš je od prvog razreda, a natjecanja u znanju su mu izazov kojemu ne može odoljeti.

- Rano smo otkrili da je neobičan dječak s posebnim talentima. Imao je dvije godine kad je od puzzli sa slovima složio moje ime. Obožavao je knjige i priče, a bio je opsjednut brojevima i mjernim jedinicama koje je savladao već s četiri godine. Kad smo se došli upisati u školu, pedagoginja je rekla da bi trebao zapravo odmah krenuti u drugi razred, ali ja nisam dala jer je emocionalno na razini vršnjaka i nimalo ispred. I danas je tako - kaže Iljina mama Gordana, psihijatrica i profesorica na fakultetu. Zanimljivo je da je Ilja matematičar koji zadatke rješava na sebi svojstven način što je obilježje matematičkih genija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S obzirom na to da ja nisam kužila ni matematiku koju je on radio u osnovnoj školi, nisam mu mogla pomoći pa smo mu osigurali privatne sate nekoliko različitih profesora kako bismo mu omogućili da razvija to znanje jer mu je na redovitoj nastavi bilo dosadno. Tako je došlo do toga da u jednoj godini završi dva razreda. Položio je tražene razlike i to je bilo to. Odlikaš je od prvog razreda, a posebno ga raduju natjecanja. Ona su mu pravi izazovi - kaže mama dodajući kako je Ilja, unatoč svemu, i dalje tinejdžer koji je po svemu drugome, pa i ludostima u zabavi, isti kao ostali. Najviše voli provoditi vrijeme ispred računala igrajući igre ili voziti bicikl. Strast su mu i Lego kocke koje slaže odmalena, ali sad je već ozbiljan kolekcionar. Iako genijalan za prirodne znanosti, Ilja je totalni povijesni ili umjetnički neznalica.

- Povijest me ne zanima, kao ni umjetnost, pa se tu uvijek provlačim uz pomoć prijatelja. Ili baš naštrebam, ali to ne volim. Nemam talenta ni za glazbu. Ali mi zato dobro idu jezici. Sad učim i kineski, a već govorim njemački, engleski, francuski i talijanski. Volim računati. Pripremajući se za državno natjecanje iz matematike uradio sam oko 3000 zadataka – kaže Ilja dodajući kako zbog svoje različitosti nije uspio ostvariti baš puno prijateljstava u školi jer su ga učenici izolirali. U budućnosti se vidi na studiju prirodnih znanosti u Cambridgeu, a dok ta diploma ne bude visjela na zidu njegove sobe u Vukovaru, zamjenjuje je Oskar znanja.

- Bilo mi je drago što sam osvojio Oskar znanja jer tih nagrada nema puno i dobiju ih samo učenici koji su ukupni pobjednici na državnom natjecanju znanja - zaključuje Ilja i dodaje kako ne bi uspio bez pomoći mentora i razumijevanja profesora za izostanke s nastave. Hvale ga i učenici iz škole.

‘‘U našoj školi postoje djeca koja su se svojim znanjem malo istaknula među drugom djecom. Oni su se jako trudili, puno učili i radili. Pohađaju dodatnu nastavu. Pohvaljeni su. Ta djeca su išla na školska, županijska, pa čak i državna natjecanja iz raznih predmeta. Za njih su ti predmeti kao dječja uspavanka. Postigli su dobre, pa čak i odlične rezultate”, napisali su učenici OŠ “Blage Zadre” u školskim online novinama kad je Ilja u lipnju ove godine u županijskoj vijećnici u Vinkovcima dobio priznanja zajedno s ostalim učenicama i učenicima osnovnih i srednjih škola s područja županije za osvojena prva, druga i treća mjesta na državnim natjecanjima.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a