Obavijesti

News

Komentari 25

Talijan prerađuje ribu u Muću: "Od jezika teža je birokracija"

Talijan prerađuje ribu u Muću: "Od jezika teža je birokracija"
5

Cristian Serio došao je u Hrvatsku prije 5 godina. Sada je otvorio pogon za preradu ribe. Zaposlio je 40 ljudi, a planira ih još 90. Kaže da su mu Hrvatsku preporučili inćuni

VIDEO

Nije išlo glatko. Bilo je jednostavno naučiti hrvatski jezik, ali ne i shvatiti poslovne običaje i temperament ljudi, kaže Cristian Serio (25) sa Sicilije. 

On je u radnoj zoni Prisike kraj Muća otvorio pogon za preradu ribe Canicula, vrijedan 32 milijuna kuna, od čega je 10 milijuna kuna osigurano sredstvima iz EU fondova, a 22 milijuna financirano je kreditom HBOR-a. U tvornici, koja zasad proizvodi i pakira slane inćune, zaposleno je 40 ljudi. U idućih godinu dana planiraju proizvoditi 50 tona ribe dnevno, zapošljavati 130 radnika i dostići promet od 35 milijuna kuna.

 

- Danas otvaramo pogon koji neće biti i posljednji. Otvorit ćemo i pogon za dimljenje ribe te proizvode od dimljene ribe. Jadransko more je idealno za ovakav posao jer se samo tu inćuni mrijeste dva puta godišnje. Pitali su me: ‘Zašto Muć?’, a ja kažem: ‘Zašto ne?’. Dobro je povezan sa Splitom, gdje živim, tu rade vrijedni ljudi, a ja radim ono što volim. I kako bi ljudi tu rekli: ‘Ko to more platit’ – kaže Talijan.

Na pitanje tko mu je preporučio Hrvatsku, kroz smijeh kaže: “Preporučili su mi je inćuni”. 

Za početak će izvoziti u Rusiju i Italiju te nuditi u Hrvatskoj, a kasnije će proizvode plasirati u ostatku EU i trećim zemljama. 

- Ovo je važan dan za moju obitelj i vjerujem da je moj otac jako ponosan – rekao je Cristian, čija se obitelj više od sto godina bavi soljenjem i preradom ribe, a u pogonima tvrtke Pesce Azzuro u Tunisu, Albaniji i talijanskom Palermu zapošljavaju više od 1000 radnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca