Obavijesti

News

Komentari 341

Teror: Dječak mlati i zlostavlja 17 učenika, oni ne idu u školu

Teror: Dječak mlati i zlostavlja 17 učenika, oni ne idu u školu
1

Strah od kolege: Dječak mlati svoje vršnjake u šestom razredu te je drzak i prema profesorima. Njih 17 danima uopće ne idu u školu. Roditelji hitno traže pomoć...

VIDEO

Godinu dana maltretira druge đake, prijeti ubojstvom, vrijeđa na nacionalnoj osnovi... Djeca se plačući vraćaju kući, a i dio nastavnika se žali, samo je dio šokantnog pisma koje su roditelji poslali školi i institucijama. Od ukupno 21 učenika u 6. razredu osnovne škole s bjelovarskog područja, njih 17 ne pohađa nastavu cijeli ovaj tjedan jer, kažu roditelji, ništa drugo im nije preostalo.

Bojkot nastave traje zato što je prije 10-ak dana premlatio vršnjaka iz razreda koji je završio s težim ozljedama. Sve se to, tvrde roditelji, odvijalo pred očima učitelja i asistenta, a o svemu je, kažu, obaviještena i policija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:31

- Prvenstveno prozivamo ravnateljicu jer u godinu i pol, koliko traje maltretiranje od strane jednog učenika, ona ništa nije poduzela. Ne znam kuda sve to vodi – požalio nam se u petak jedan od roditelja čije dijete ne ide na nastavu.

Drugi roditelji govore kako je stanje neizdrživo jer je ravnateljica, kao najodgovornija osoba, sazvala tek jedan sastanak na tu temu, i to tek na inzistiranje roditelja.

Uz to što mlati kolege u razredu, on se i prema nastavnicima bahato i drsko odnosi.

- Dječak nije kriv. Jednostavno, sve mu je dopušteno. Ide do krajnjih granica jer se uvjerio da mu nitko ništa ne može - kažu.

Roditelji prestrašene djece su se, kažu, obratili i medijima jer im je to jedini način da se stane na kraj zlostavljanju njihove djece. Govore nam kako taj učenik uporno ometa nastavu tako da ostali učenici ne mogu normalno raditi. Navode kako više od godinu dana pokušavaju riješiti problem, ali bezuspješno. Tražili su, navode, i pomoć svih mjerodavnih institucija, no do sada nisu ništa uspjeli. Obitelj problematičnog dječaka navodno ne želi uopće razgovarati o tom problemu.

- Iako smo već peti dan u prekidu nastave, ravnateljica nije našla vremena da sazove roditeljski sastanak na kojemu bi pokušali naći rješenje. Pedagoška služba u školi isto nema razumijevanja za potrebe djece, nego kažu da se trebaju prilagoditi nasilniku. Pokušaj suradnje s Ministarstvom obrazovanja za sada je bezuspješan. Ignoriraju naše pozive na razgovor. Ne vidimo nikakve promjene – govore nam ogorčeni roditelji.

Kažu da su njihova djeca bila na više desetaka razgovora s policijom i stručnjacima Centra za socijalni rad. Doživljavaju i dalje svakodnevna vrijeđanja. Odgovori se svode na to da su svi incidenti evidentirani, poduzete su sve mjere, radi se na upoznavanju svih uključenih u poboljšanje stanja i da se svi trebaju prilagoditi.

- Spremni smo pomoći učeniku koji svakako ima jednaka prava kao i naša djeca, no postavljamo pitanje tko će i na koji način zaštititi našu djecu. Za ponedjeljak je najavljen sastanak roditelja, policije, Centra za socijalnu skrb, Grada i škole. Da je sve izmaklo kontroli, jedan od roditelja nam navodi i primjer: njihova djeca zbog izostanka više od tri dana trebala bi biti kažnjena ukorom. Roditelji kažu da je ravnateljica kazala kako joj se nitko iz ministarstva i Pravobraniteljstva za djecu ne javlja, a to smatraju čudnim. Kažu nam kako djeca ni u ponedjeljak, bez obzira na to što je najavljen sastanak, neće ići u školu.

- Ne idu dok se to ne riješi. Zar trebamo čekati da netko pogine pa da bi se nešto riješilo - kaže nam zabrinuta majka. Dodaju da je prošlog četvrtka dječak pretukao kolegu iz razreda koji je, kako tvrde, završio s težim ozljedama, a bolnica je podnijela policiji prijavu. Ravnateljica škole nam je u telefonskom razgovoru potvrdila da je bilo “vršnjačkog sukoba” i da 17-ero djece ne dolazi na nastavu.

- O svakom navedenom događaju roditelji su bili obaviješteni i dane su im sve informacije koje po zakonskim aktima trebamo i smijemo dati. O svakom neprimjerenom obliku ponašanja smo, u skladu s pravilima struke, redovito međusobno stručno raspravljali i donosili prijedloge – tvrdi ravnateljica.

Glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske nije nam mogao ni potvrditi ni demantirati slučaj jer policija ne može davati informacije kad je riječ o maloljetnicima. Do zaključenja ovog izdanja novina nismo dobili ni odgovor na naš upit Ministarstvu obrazovanja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 341
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović