Obavijesti

News

Komentari 106

'Tim se vraća u Tevu, ali neće utjecati na odluke u Hrvatskoj'

'Tim se vraća u Tevu, ali neće utjecati na odluke u Hrvatskoj'
1

Glasnogovornik Teve potvrdio je za 24sata da se bivši premijer vraća u njihovu firmu. Imat će ulogu u globalnim financijama, ali neće biti uključen u odluke vezane za poslovanje u Hrvatskoj

VIDEO

Nakon kratkog izleta u hrvatske političke vode, gdje je kao premijer vodio Vladu svega šest mjeseci, Tihomir Orešković vraća se u Tevu, veliku farmaceutsku tvrtku i vlasnicu Plive, iz koje je i došao na poziciju premijera.

Tu informaciju potvrdio je za 24sata Paul Williams, glasnogovornik Teve.

- Možemo potvrditi da se Tihomir (Tim) Orešković pridružuje Tevi u Amsterdamu. Gospodin Orešković će imati višu ulogu u našem globalnom financijskom poslovanju i neće biti uključen u odluke koje se tiču našeg poslovanja u Hrvatskoj - navodi glasnogovornik Teve.

Otputovao u Amsterdam sa tjelohraniteljima - na naš trošak

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjetimo, u utorak navečer smo objavili ekskluzivnu informaciju da je Orešković ovaj tjedan otputovao u Amsterdam, glavnom gradu Nizozemske, kako bi preuzeo novu funkciju.

No, Orešković se nije odrekao službene zaštite koja mu pripada još šest mjeseci nakon prestanka premijerske dužnosti iako je otišao u inozemstvo. Neslužbeno nam je potvrđeno da su s njim otputovala i dva zaposlenika policijske Uprave za posebne poslove sigurnosti. Oni su otputovali i službenim automobilom, koji će Orešković očito koristiti i u Amsterdamu na trošak hrvatskih poreznih obveznika. Orešković je iz Zagreba otputovao avionom, a dva tjelohranitelja su morala prevaliti put od 1340 kilometara i dočekati ga u Nizozemskoj.

Orešković kao bivši premijer ima na zaštitu sve do 19. travnja. Mogao se odreći zaštite i uštedjeti državi koju je vodio, ali to nije učinio.

Dnevnica za svakog tjelohranitelja je 70 eura, pa ćemo samo njihove dnevnice platiti više od 100.000 kuna do 19. travnja. Iako smo ih pitali, u Ravnateljstvu policije nisu nam odgovorili koliko će točno koštati osiguranje Oreškovića u inozemstvu. Po cijenama u Amsterdamu, u hotelu od tri zvjezdice i ako dva policajca budu dijelila sobu, to je trošak od 60.000 do 120.000 kuna do 19. travnja.

Tu su i svi ostali troškovi, poput benzina i prehrane, pa je jasno da će porezni obveznici masno platiti zaštitu bivšeg premijera.

Ostaje mogućnost da se Orešković predomisli i odrekne zaštite na trošak hrvatskih građana.     

Sanja i djeca ostaju u Zagrebu?

Prema našim informacijama, Orešković bi radnim danima trebao raditi u Amsterdamu, a vikendom se vraćati obitelji u Zagreb. Oreškovićevi su kupili stan u centru Zagreba prije nego što je postao premijer. S četvero djece žive u 284 četvorna metra, a vrijednost je procijenjena na 5,5 milijuna kuna. Nisu za stan morali dignuti niti kune kredita. Timovoj supruzi Sanji, ranije su rekle njene poznanice, nije se svidio život u Amsterdamu. Bila je željna Zagreba, pa zato sad i ostaje u rodnom gradu.

Pitanje sukoba interesa

Odlaskom na novi posao otvara se i pitanje sukoba interesa. Orešković, prema zakonu, ne smije biti član uprave i nadzornog odbora, ali smije biti, primjerice, na visokoj menadžerskoj funkciji, poput izvršnog ili financijskog direktora. Ako je u Tevi, ta tvrtka je vlasnica Plive, koja posluje s hrvatskom državom, pa je to siva zona.

Međutim, po zakonu, dužnosnik ima pravo biti vraćen na bivši posao nakon što izgubi funkciju.     

Orešković je, unatoč svom bogatstvu, iskoristio zakonsko pravo i nastavio primati plaću od 21.924 kune mjesečno i nakon što je otišao s dužnosti. Zakon mu to omogućuje, kao i zaštitu, ali i toga se mogao odreći. Plaću može dobivati dok ne pronađe novi posao. Iz Vlade su nam odgovorili da je Orešković pravo koristio od 20. listopada, a obavijestio ih je da ga prestaje koristiti 31. prosinca 2016. godine.       

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.