Obavijesti

News

Komentari 158

Tko je zapravo Vojislav Šešelj? Evo što je sve pričao i radio...

Tko je zapravo Vojislav Šešelj? Evo što je sve pričao i radio...
10

Donosimo vam manje poznate podatke iz života četničkog vojvode i bivšeg haškog optuženika Vojislava Šešelja kojeg je danas Haški sud proglasio slobodni čovjekom

VIDEO

Vrlo je dobro poznato što je šef radikala, četnički vojvoda Vojislav Šešelj radio 90-ih godina prošlog stoljeća. Ovaj ratni huškač najpoznatiji je srpski političar po raspirivanju mržnje prema Hrvatima, a tom je čak posvetio i dvije knjige - veliki dio knjige "Ideologija srpskog nacionalizma" iz 2002. godine, te knjigu od 1032. stranice "Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije" iz 2007. godine.

Sve za što ga je optužnica teretila od zločina protiv čovječnosti odnosno za progone, deportacije, ubojstva, mučenja, govore mržnje ...sve je poznato. Donosimo vam manje poznate podatke iz života slobodnog čovjeka Vojislava Šešelja.

Sva Šešeljeva divljanja

Incidenti i skandali su nešto što se već odavno vezuje za lidera radikala, a tijekom zadnjih godinu i pol dana otkad je pušten na slobodu do izricanja presuda svašta je radio i govorio. Najprimitivinje i najvulgarnije uvrede, paljenje zastava, užasne dvosmislene poruke o klanju, odvratna ruganja naročito ženama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U prosincu prošle godine objavio je na svom Twitter profilu fotografije kako se nožem u ruci stoji pored stola na kojem je isječeno svinjsko meso. Napisao je "Evo, opet koljem", "U klanju nema boljeg od mene", "Tko kolje, zlo ne misli".

Šešelj voli kad gore zastave, a najviše kad gori ona hrvatska. Prošle godine dva puta je zapalio hrvatsku zastavu u centru Beograda. Drugi put je to napravio na godišnjicu akcije "Oluja". Prije toga je zapalio zastave Europske unije, NATO-a i SAD-a. Zadnji put palio zastave prije 20-ak dana i to zastave EU i NATO-a.

REUTERS

Na svom Twitter profilu vrijeđao je žene. Prije mjesec i pol dana napisao je: 

- Umjesto vibratora ja bih Zorani Mihajlović ponudio desetinu bradatih, zadrtih i mjesec dana nekupanih četnika koji nisu mnogo probirljivi

- Vesna Pusić će me uhititi. Onda će mi ga Tomislav Karamarko i Božo Petrov popušiti, ali prije toga da operu zube da mi kurcu ne prenesu karijes.

Ušao je na kratko i u reality show Farmu gdje je jedva dočekao da dobro izvrijeđa svoje političke protivnike.

Siromašna obitelj željezničara

Vojislav Šešelj se rodio 1954. godine u Sarajevu. Otac Nikola i majka Danica dali su mu ime po djedu. Krstili su ga godinu
kasnije u manastiru Zavala  koji se nalazi blizu njihovog rodnog sela u istočnoj Hercegovini.

 

Obitelj Šešelj je živjela skromno. Otac je bio kondukter  u ŽTP-u Sarajevo, a majka je brinula o Vojislavu i njegovoj sestri Dragici. Vojislav je bio izvanredan đak, pametan i vrijedan i u osnovnoj školi i u sarajevskoj Drugoj gimnaziji.

Najbolji student i omiljeni profesor

Završio je fakultet u samo dvije godine i osam mjeseci studiranja kao najbolji student u povijesti Pravnog fakulteta u
Sarajevu. Odmah je postao i asistent na fakultetu kojeg su studenti obožavali. Magistrirao je s 24, a doktorirao s 25 godina.
Bio je najmlađi doktor pravnih znanosti u Jugoslaviji, te jedan od najmlađih doktora znanosti svih vremena na ovim
prostorima.

- A Vojislav Šešelj, bez ikakve sumnje, bio je najbolji profesor u ono doba. Intelektualna zvijezda u usponu, obožavali smo ga a i on nas. Predavao je međunarodne odnose, dijelio samo devetke i desetke, a neki među nama trudili su se da uzvrate te darove, vrijedno učili i na ispite izlazili spremni. Sjećam se priče koja je iz fakultetskih kuloara došla u naše klupe. Navodno, grupa profesora s faksa imala je redovne intelektualne seanse, sastajali bi se jednom sedmično i do duboko u noć raspravljali o važnim pitanjima. Kada bi sjedeljka završila svi bi se razišli i otišli na spavanje, a mladi i talentirani Vojislav ostao bi budan još dva, tri sata, zapisujući najinspirativnije ideje iz minule diskusije. I tko ne bi obožavao takvog tipa? - prisjetio se sarajevski novinar Ozren Kebo u tekstu objavljenom 2010. godine na portalu Žurnal.

Robijao u zatvoru u Zenici

U Savez komunista Jugoslavije primljen je sa 17 godina kao priznanje za izuzetno zalaganje na radnoj akciji poslije potresa u Banjaluci. U sukob s vodećim političarima SR Bosne i Hercegovine došao je dok je radio na fakultetu. Uhapšen je 1984. i osuđen na osam godina zatvora u Zenici. No kazna mu je vrlo brzo smanjena na dvije godine. U zatvoru je tako proveo 22 mjeseca  od čega nekoliko mjeseci u samnici.

Na ranije puštanje iz zatvora utjecali su brojni protesti i peticije intelektualaca iz svih krajeva Jugoslavije te njegov štrajk glađu, a vjerovatno i interes stranih medija za njegov slučaj.

Potpisivale su se peticije, pisala protestna pisma. Nakon puštanja na slobodu odlazi u Beograd. Tamo uspostavlja veze sa tadašnjim srbijanskim nacionalističkim krugovima a bavi se pisanjem i objavljuje knjige. Krajem 80-ih godina držao je predavanja Srbima po SAD-u i zemljama zapadne Evrope.

Momčilo Đujić ga proglasio četničkim vojvodom

Na Vidovdan 1989. godine pop Momčilo Đujić, četnički vojvoda iz Drugog svjetskog rata, poznat i pod imenom Krvavi pop iz Strmice zbog „naročitih zasluga u borbi za srpski nacionalni interes“ Šešelja je proglasio četničkim vojvodom.

Tada je kazao Šešelju neka "izgna sve Hrvate, Albance i ostale strane elemente sa svetoga srpskog tla" te se obećao vratiti iz izbjeglištva u SAD-u u otadžbinu, samo ukoliko Šešelj uspije "očistiti Srbiju sve do posljednjeg Židova, Albanca i Hrvata".

U položenoj zakletvi Šešelj je rekao je da će služiti kralju i otadžbini. Đujić je ovu odluku povukao 1998. godine kada je Šešelj formirao vladu sa Socijalističkom partijom Srbije, odnosno kad je počeo surađivati sa Slobodanom Miloševićem, Također tada je nazvao kralja Aleksandra Karađođevića idiotom jer nije stvori Veliku Srbiju nakon Prvog svjetskog rata.

Napisao oko 150 knjiga

Prvu knjigu "Marksistički koncept naoružanog naroda" je objavio 1983. godine. Najviše je naravno pisao o srpskom nacionalizmu i nacionalnom pitanju. Boravak u zatvoru je također dobro iskoristio za pisanje knjiga. Među golemim opusom Šešeljovih knjiga ističu se i neki zanimljivi naslovi kao što su "U čeljustima kurve del Ponte", "Rimska kurija vječito žedna srpske krvi", "Antikristov namjesnik zlikovački rimski papa Benedikt Šesnaesti", "Krvave ručerde Madelaine Albright", "Hitlerovi najverniji sljedbenici Helmut Kohl i Hans Genscher", "Podmukli galski picopjevac Jacques Chirac", "Rimokatolički zločinački projekat vještačke hrvatske nacije", "Lažljiva haška pederčina Jeffrey Nice", "Haaško bajramsko prase", "Đavolov šegrt zločinački rimski papa Jovan Pavle Drugi", "Vatikan glavno Satanino gnezdo", „Washingtonski seksualni manijak Bill Clinton”..

Vojislav šešelj

Mnoge njegove knjige promovirao je njegov bivši najbliži suradnik i pobočnik sadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić, a sadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je svojedobno kazao da svaki seljak u Srbiji ima traktor, kuću i Šešeljevu knjigu 'Ideologija srpskog nacionalizma'.

U prosincu prošle godine u beogradskom Sava centru predstavio je svoju novu knjigu "Srpski narod mora da oslobodi Kosovo i Metohiju".

S dvije žene ima četiri sina

Prva žena mu je bila Vesna Tunić sa kojom je 1984. dobio sina Nikolu dok je bio u zatvoru. Ubrzo poslije razvoda oženio se sadašnjom suprugom Jadrankom, sa kojom ima tri sina Aleksandra, Mihaila i Vladimira.

Nikola Šešelj

 Najstariji sin Nikola (na slici) angažiran je u Srpskoj radikalnoj stranci

Nikola ima djecu - Vojislava i Ljubomira. Nikoli je kum na krštenju bio Vuk Drašković dok je Nikolinim sinovima kumovao Tomislav Nikolić.

Šešelji su uglavnom Hrvati

Usporede li se telefonski imenici Hrvatske i Srbije, nije teško primjetiti da u Hrvatskoj živi mnogo obitelji s prezimenom
Šešelj, ali da samo nekoliko Šešelja živi u Srbiji. No Šešelji u Hrvatskoj nisu Srbi već Hrvati i katolici. 

Naime, jedan rod Šešelja katolika početkom 18. stoljeća prešao je na pravoslavlje kako bi tada u istočnoj Hercegovini plaćali manji danak Turcima a primamljiva im je bila i ponuda Pravoslavne crkve da će obiteljima koje pređu na pravoslavlje dati zemlju.

Obitelj Vojislava Šešelja jedina je iz plemena Šešelja koja je pristala preći na pravoslavlje. U dva naselja u istočnoj Hercegovini nekad su živjeli Šešelji - Mareva ljut i selo Orahov do koji se danas nalaze u sastavu općine Trebinje u Republici Srpskoj. 

Prema popisu iz 2001. godine većina Šešelja u Hrvatskoj nalazi se u dolini Neretve.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović