Obavijesti

News

Komentari 2

Tko najbolje riješi matematiku dobit će čak 33.000 kuna...

Tko najbolje riješi matematiku dobit će čak 33.000 kuna...
1

Stručnjaci upozoravaju da visoki stres može negativno utjecati na uspjeh jer otežava koncentraciju i pamćenje. Maturanti se zato trebaju i psihički pripremiti

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Nagradu za najbolji rezultat iz matematike na višoj razini državne mature daje znanstvenik Marin Soljačić koji je profesor na prestižnom američkom Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Iznos od 33.000 kuna bit će uručen 31. srpnja u Ministarstvu obrazovanja. Soljačić želi dodatno motivirati talentirane učenike jer zna koliko su njemu nagrade pomogle u karijeri. No za nešto ovakvo potreban je veliki trud i rad tijekom cijele godine. Državna matura, prema istraživanjima, ipak je za većinu učenika i dalje vrlo stresna. Čak 59 posto đaka izjavljuje da su pod stresom i pola godine prije testiranja. Neprestano razmišljaju o rezultatima, teško se koncentriraju, rastreseni su, mijenjaju raspoloženje. Što je matura bliže, nemirniji smo, govore đaci koji se ovih dana pripremaju za nadolazeće ispite.

- Izuzetno visoki stres može negativno utjecati na uspjeh jer otežava koncentraciju i pamćenje. Stoga se, osim usvajanja gradiva, trebaju i psihički pripremiti da izdrže pritisak. Izuzetno je korisno rješavati zadatke koji su koncipirani poput onih na maturi jer će time smanjiti mogućnost da na ispitu troše previše vremena na snalaženje - savjetuje Klaudija Šarkanj, voditeljica karijernog savjetovanja u Algebri. Kao i prethodnih godina, svi učenici dužni su položiti ispite iz hrvatskog, matematike i stranog jezika. Prema dosadašnjim iskustvima, najbolje rješavaju engleski, a matematika većini “šteka”. Razinu maturanti biraju prema željama s obzirom na fakultet koji žele upisati. Moraju položiti i izborne predmete. FER traži fiziku, a Logopedija biologiju ili psihologiju. Lani se spekuliralo da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja priprema izmjene liste izbornih predmeta. Predlagalo se da se s liste “skinu” predmeti za koje je najmanje zanimanje: filozofija, logika, vjeronauk, etika. Međutim, svi su ti ispiti ostali. Neki fakulteti, uz državnu maturu, provode i dodatno testiranje, poput Medicinskog i Arhitektonskog.

Rokovi za maturu

-  5. lipnja:  Počinje ljetni rok ispita

- 5. lipnja:  Kemija

9. lipnaj: Biologija

- 12. lipnaj: Fizika

17. lipanj: Hrvatski - test

- 18. lipnja: Hrvatski - esej

19. lipnja: Engleski jezik

23. lipanj: Matematika

24. lipnja: Njemački

- 17. srpnja: Konačna objava rezultata ljetnog roka državne mature 

- 22. srpnja: Podjela svjedodžbi

- 26. kolovoza: Jesenski rok za državnu maturu     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao