Obavijesti

News

Komentari 13

'To je sramota, godinu dana imamo sveučilište koje ne radi'

'To je sramota, godinu dana imamo sveučilište koje ne radi'
1

Vlada je u rujnu 2015. godine osnovala sveučilište u Slavonskom Brodu. Novac u proračunu za rad nije predvidjela, a podignuta je i ustavna tužba protiv osnivanja sveučilišta...

VIDEO

Uskoro će biti točno godinu dana kako je hrvatska vlada osnovala sveučilište u Slavonskom Brodu koje, vjerovali ili ne, još nije počelo raditi!

Dosad su takve obrazovne institucije imali Rijeka, Osijek, Pula, Zadar, Zagreb, Dubrovnik, Split te Varaždin i Koprivnica, koji su zajedno sjedište jednog sveučilišta. Vlada i Sabor u rujnu prošle godine usvojili su zakon o osnivanju devetog javnog sveučilišta koje zasad čine Strojarski fakultet, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti te Veleučilište Slavonski Brod. Nakon toga sveučilište je registrirano na Trgovačkom sudu, izabran je privremeni rektor i treba početi s radom. Rektorski zbor, u kojemu su rektori osam postojećih javnih sveučilišta, tada je kritizirao odluku o osnivanju.

Zaključio je da trenutačno nema novca za osnivanje novih sveučilišta te da taj potez ne “pridonosi kvaliteti i razvoju obrazovanja i znanstvenoga rada, nego, naprotiv, njegovu oslabljivanju”. Krajem studenoga podnijeli su i ustavnu tužbu. Rektori smatraju da je vlada ugrozila autonomiju sveučilišta jer je u zakonu o osnivanju novog sveučilišta napisala da sveučilište u Osijeku mora donijeti odluku o izdvajanju dva brodska fakulteta iz sastava osječkog sveučilišta kako bi se pripojili novoj instituciji. Rektori tvrde da je najprije osječko sveučilište trebalo samo donijeti odluku o izdvajanju fakulteta, a tek nakon toga ozakoniti brodsko sveučilište. Od svih osam rektora tražili smo da nam pojasne svoj stav. Nitko to nije želio učiniti. Kratko su odgovorili da podupiru stav Rektorskog zbora.

- Sve je došlo u slijepu ulicu. Dok ne dobijemo odluku Ustavnog suda, ništa ne znamo niti možemo nagađati o sudbini i početku rada sveučilišta u Slavonskom Brodu. Kad će sud odluku donijeti, nitko ne zna. Dodatni problem je što nas zbog toga nije bilo ni u državnom proračunu za 2016. i nismo mogli realizirati bilo kakve aktivnosti novoosnovanog sveučilišta - kratko je komentirao situaciju privremeni rektor sveučilišta u Slavonskom Brodu Roberto Lujić.

Ni Grad Slavonski Brod, jedan od ključnih osnivača sveučilišta, ne raspolaže s bilo kakvom informacijom kad bi sveučilište počelo raditi.

- Nemamo nikakvu informaciju što se dešava u vezi ustavne tužbe. Iznimno kao Grad zainteresirani smo da se ustavna tužba što prije pozitivno riješi. To je važno i za buduće brojne potencijalne studente koji bi visokoškolsku sveučilišnu naobrazbu stjecali u Slavonskom Brodu - izjavio je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Na Strojarskom fakultetu, koji bi zajedno s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti i Veleučilištem Slavonski Brod činio u početku bitnu sastavnicu slavonskobrodskog sveučilišta, također su razočarani što sveučilište još ne radi.  

- Ovo što se zbiva u ovih gotovo godinu dana da novoosnovano sveučilište na ovakav način čeka odluku Ustavnog suda Slavonski Brod i budući studenti baš ni s čim nisu zaslužili. Stvarno ne znam čemu sve to. Jer iza nas, odnosno odluke o osnutku sveučilišta stoje jasne i nedvosmislene odluke Sabora i vlade RH, dakle najviših instanci državne vlasti - kaže Ivan Samardžić, dekan slavonskobrodskog Strojarskog fakulteta. 

Visokoškolsko obrazovanje na postojećim fakultetima u Slavonskom Brodu već nekoliko godina stječe više od 2000 studenata. Skorom otvaranju sveučilišta nadaju se i brodski srednjoškolci Iva Marijić i Zvonko Pavić.

- Bilo bi nam najljepše i najjeftinije da studiramo u svojem gradu, pogotovo jer najavljuju vrlo zanimljiva studijska usmjerenja. Čuli smo da se čini sve kako bi sveučilište u Brodu profunkcioniralo. Želimo da tako i bude - rekli su nam Iva i Zvonko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa