Obavijesti

News

Komentari 5

Tragična sudbina lopova koji su trebali presuditi 'Velikom vođi'

Tragična sudbina lopova koji su trebali presuditi 'Velikom vođi'
2

Prava špijunska drama odigrala se na Korejskom poluotoku šezdesetih godina kad se tvorcima paklenog plana za uništenje Sjeverne Koreje plan doslovno - obio o glavu

VIDEO

Komandosi Sjeverne Koreje su u siječnju 1968. godine, samo 15 godina od završetka Korejskog rata, uhićeni dok su pokušavali ubiti tadašnjeg predsjednika Južne Koreje. Obukli su se u uniforme južnokorejskih vojnika, prešli granicu i skoro došli do predsjedničke rezidencije poznate kao Plava kuća. Došlo je do unakrsne paljbe s vojnicima Južne Koreje i SAD-a. U vatrenom okršaju gotovo svi su poginuli.

Preživjela su dvojica sjeverokorejanaca od kojih je jedan uspio pobjeći nazad u domovinu i postao je poslije general, a drugi je uhićen, pa pomilovan te je na kraju čak postao i ministar u Južnoj Koreji.

Trebali su smaknuti Kim Il Sunga, ali nikad nisu napustili otok...

Južni susjedi nisu htjeli tako lako oprostiti sjevernim susjedima pokušaj atentata na njihovog predsjednika nego su im odlučili odgovoriti istom mjerom. Okupili su svoj tim specijalaca i osnovali jedinicu 684. Cilj im je bio atentat na osnivača Sjeverne Koreje i predsjednika Kim Il Sunga (djeda današnjeg lidera Kim Jong - una) u narodu poznatog kao "Veliki vođa".
Regrutirali su uglavnom sitne kriminalce koje su pokupili s ulice ili iz zatvora. Odveli su 31 muškarca na otok Silmido na Žutom moru na obuku. Dobili su i obećanje - nakon obavljenog zadatka čekat će ih posao i dobra plaća

otok Silmido

Pobuna je završila u krvi, a preživjele su - pogubili

No, u međuvremenu se od atentata odustalo jer su dvije Koreje odlučile popraviti odnose, ali o tome nije obaviještena jedinica 684. Oni su sljedeće tri godine proveli zarobljeni na otoku za obuku. Frustrirana ekipa kriminalaca na otoku je stoga podigla pobunu koja je završila u krvlju jer su samo četvorica uspjela preživjeti, ali su nakon presude vojnog suda pogubljeni. 

- Pobunili su se jer su shvatili da ih unatoč strašnoj obuci koju su prošli neće poslati u Sjevernu Koreju i da im vjerojatno neće biti dopušteno napustiti otok - kazao je Yang Dong Su, jedan od stražara u intervjuu za New York Times 2004. godine.

Desetljećima poslije Južna Koreja je negirala da je jedinica 684 uopće postojala, a regruti te jedinice predstavljeni su kao "pobunjenici komunisti".

Čak sedmorica umrla zbog sumanutih treninga

Ipak, prije deset godina vlada Južne Koreje  službeno je priznala postojanje jedinice, objavila službeni izvještaj o njima i plan obuke koji su morali proći. Treninzi na otoku su bili toliko intenzivni da su sedmorica iz jedinice umrla od napora. Južna Koreja je poslije i osuđena za kršenje njihovih ljudskih prava. 

Korejska vlada u Seulu je 2010. obiteljima ubijenih isplatila odštete u visini od 217 tisuća dolara. U presudi suda u Seulu pisalo je da "regruti nisu bili dovoljno obaviješteni o opasnosti kojoj su izloženi tijekom treninga".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...